Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Deerhound

Deerhound

Deze grote windhonden met ruwharige vacht zijn atletisch gebouwd. Er wordt vaak gezegd dat ze er uitzien als een greyhond, maar dan met een ruwe vacht. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: donkerblauw/grijs, donker- of lichtgrijs, getijgerd en geel, zandrood of reebruin met zwarte punten. Een volwassen mannetje heeft een schofthoogte van minimaal 76 cm en weegt ongeveer 45,5 kg. Volwassen vrouwtjes zijn 71 cm hoog en wegen ongeveer 36,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Grijze Deerhound staande op het strand.

Persoonlijkheid

Deerhounds zijn zachtaardige, vriendelijke honden. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar het zijn niet echt goede waakhonden: ze blaffen niet veel. De meeste deerhounds hebben nog steeds een sterk jachtinstinct, dus het is belangrijk om ze vroeg kennis te laten maken met andere huisdieren, vooral met katten.

Twee zwartharige hertenhonden glimlachen.

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

Ruwharige honden komen in Schotland al voor sinds voor de 16e eeuw. Waarschijnlijk werden kortharige honden naar Groot-Brittannië gebracht voor de Romeinse invasie. Toen deze jachthonden werden ingezet in de Schotse Hooglanden bleek dat hun korte vacht een nadeel was. Ze werden waarschijnlijk gekruist met lokale, langharige honden, met als resultaat de deerhound. Vervolgens werden ze in roedels gebruikt door de Schotse leiders, die ze inzetten om op herten te jagen. Ze moesten dus sterk genoeg zijn om een hertenbok tegen de grond te werken.

Gezondheid

De meest ernstige gezondheidsproblemen waar deerhounds gevoelig voor zijn, zijn een agressieve vorm van botkanker en hartaandoeningen. Ook lever- en oogaandoeningen waren erfelijk, maar deze komen niet vaak meer voor dankzij controles en zorgvuldig fokken.

Beweging

Als puppy mag de deerhound niet te veel beweging krijgen. Volwassen deerhounds zijn energiek en atletisch en hebben veel beweging nodig (meer dan twee uur per dag). Ze lopen het liefste los.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

Deerhounds moeten regelmatig verzorgd worden, twee of drie keer per week. De vacht moet een of twee keer per jaar geplukt worden, afhankelijk van in welke staat deze verkeert.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.