Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Cairnterriër

Cairnterriër

Cairnterriërs hebben korte pootjes en zijn sterk gebouwd. Ze hebben een vosachtige uitstraling, een ruwe vacht en kleine, puntige oren. Hoewel ze niet zwaar zijn, zijn het gespierde, harde werkers met een ruwe, weeldigere bovenvacht en een korte, zachte, dichte ondervacht. Cairns zijn crèmekleurig, tarwekleurig, rood, grijs of zwart met getijgerd in alle kleuren. Een volwassen cairnterriër is 28-31 cm hoog en weegt ongeveer 6-7,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Cairn Terriër staande op de heuvel

Persoonlijkheid

Dit is een vrolijk, alert, levendig en extravert ras dat getraind kan worden om samen te leven met kinderen. Ze kunnen ook goed overweg met andere honden, hoewel ze soms hun territorium bewaken. Het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd andere katten en huisdieren accepteren, anders zullen ze er later op jagen. Ze kunnen onafhankelijk en koppig zijn en daarom is consistente en liefdevolle training essentieel.

Cairn Terriër in een veld met bloemen

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

De cairnterriër is afkomstig van de eilanden ten westen van Schotland, voornamelijk van Isle of Skye. Ze bestaan sinds de 16e eeuw. Het ras is vernoemd naar de stenen (cairns) die gebruikt werden om een grens of een graf af te bakenen. Deze stenen waren favoriete plekken waar vossen en andere lastposten zich schuilhielden en de kleine maar onbevreesde cairnterriër werd gemaakt om ze te verjagen. Langzaam ontstonden er verschillende rassen uit een grote variëteit aan terriërsoorten: de cairnterriër, skyeterriër, west highland white terriër en de Schotse terriër.

Gezondheid

De cairnterriër kan, net als veel andere rassen, last krijgen van verschillende erfelijke oogaandoeningen en heup- en ellenboogdysplasie (een afwijking die pijnlijk kan zijn en kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Net als bij andere kleine rassen, kunnen cairnterriërs last krijgen van losse knieschijven (luxating patellas) en heupafwijkingen.

Beweging

Dit ras barst van energie en moet voldoende tijd krijgen om te rennen en spelen, minimaal een uur per dag. Hun jachtinstinct is zo sterk dat ze op elke prooi zullen jagen. Zorg dat hij enkel in een veilig gebied losloopt en dat hij leert om terug te komen als je hem roept. Zijn terriërinstinct laat hem graven: buiten in de natuur of in je prachtige rozenperk. Het helpt als ze hun eigen gebiedje hebben waar ze mogen graven.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De weerbestendige, dubbele vacht van de cairnterriër moet een keer per week worden geborsteld en gekamd. Twee keer per jaar is hij in de rui, en moet zijn vacht handmatig worden gestript om dode haren te verwijderen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.