Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Airedaleterriër

Airedaleterriër

De airedaleterriër is de koning der terriërs en de grootste hond binnen de terriërgroep. Volwassen reuen worden 58 tot 61 cm hoog en teven 56 tot 59 cm. Reuen wegen ongeveer 25-28 kg en teven rond de 21-23 kg, afhankelijk van hun bouw. Deze gedrongen hond heeft een gespierd lijf en een ruwe, draadharige vacht die zwart/schimmel (zadelpatroon) en taankleurig is.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Airedale-terriër die op de vloer ligt.

Persoonlijkheid

In vergelijking met de meeste terriërsoorten is de airedale zelfverzekerd, brutaal en extravert. Het is een vriendelijke, energieke hond die snel leert en het goed doet tijdens trainingen, bijvoorbeeld behendigheidsspelletjes of gehoorzaamheidstraining, thuis of op een cursus.

Airedale Terrier op het strand met persoon.

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk

De airedaleterriër stamt af van de inmiddels uitgestorven black and tanterriër. Hij werd ontwikkeld in de 19e eeuw in het rivierengebied van de Aire, Wharfe en Calder in Yorkshire (Verenigd Koninkrijk), door otterjagers die een jachthond wilden die ook als waakhond diende. Grote terriërsoorten werden gekruist met de otterhound, om een hond te creëren die groot genoeg was om op volwassen dassen en otters te jagen. Latere kruisingen met de Ierse terriër en mogelijk de Welsh terriër leidden tot dit formaat en soort hond.

Gezondheid

De airedale is over het algemeen een robuust ras. Net als de meeste rassen kan ook deze hond last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Deze actieve hond heeft een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig (1 à 2 uur per dag), waaronder spelletjes en training, om te voorkomen dat hij zich verveelt en om hem fit en gezond te houden.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding. Dit hondenras is trouwens ook vatbaar voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De waterproof dubbele vacht van deze hond bestaat uit een harde, ruwharige bovenvacht en een kortere, zachtere ondervacht. De vacht moet dagelijks worden geborsteld en moet worden ontwold wanneer de hond in de rui is (twee keer per jaar).

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.