Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kitten zitten in een kattenkrat

De ultieme checklist voor het reizen met je kat

leestijd: 10 min

Soms voelt een vakantie pas goed als het hele gezin eraan deelneemt, en voor sommige mensen horen ook alle huisdieren daarbij. Samen op vakantie gaan kan een bijzonder leuke manier zijn om een band te kweken met je kat, maar het is belangrijk dat je voorbereid bent met een controlelijst!

Meestal is het wel mogelijk je kat mee op reis te nemen, zowel op binnenlandse als buitenlandse reizen. Per slot van rekening zou een vakantie niet hetzelfde zijn zonder je geliefde huisdier erbij! Je zal wel een aantal dingen op voorhand moeten regelen, zeker als je naar het buitenland gaat.

Reizen met je kat is perfect mogelijk, maar je moet wel voorbereidingen treffen. De extra organisatie vergt wat werk, maar als je alles ruim op voorhand in orde brengt en je kat opgewassen is tegen de reis, zou alles goed moeten verlopen.

Het klopt dat katten gehecht zijn aan hun territorium. Veel katteneigenaars kiezen er daarom voor hun kat thuis te laten en hun zorg aan iemand anders toe te vertrouwen. Iedereen weet zelf het best wat zijn huisdier gelukkig maakt. Dankzij moderne transportboxen, paspoorten voor huisdieren en inentingen is het reizen met een kat nu wel veel eenvoudiger dan vroeger.

Als jij van plan bent een reis te maken met je kat, lees dan onze tips voor je je koffers begint te pakken.

Hoe je kat meenemen op vakantie

Als het gaat om een binnenlandse reis, is alles snel geregeld. Als je kat welkom is in je accommodatie, hij geïdentificeerd en geregistreerd is en jij denkt dat hij zich snel zal kunnen aanpassen aan een tijdelijke omgeving, staat er jullie niets meer in de weg. Katten mogen vrij reizen binnen de EU op voorwaarde dat ze ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid), geïdentificeerd en geregistreerd zijn en beschikken over een geldig EU-dierenpaspoort. Zo’n dierenpaspoort wordt afgeleverd door de dierenarts. Alle relevante informatie over de behandeling van het betreffende huisdier wordt erin genoteerd, zodat het meteen ook dienst doet als vaccinatiebewijs.

Als je een vliegtuigreis maakt, zal je ook de luchtvaartmaatschappij op voorhand moeten inlichten dat je een kat meebrengt. Daar kan men je vertellen welke formaliteiten je moet vervullen op de luchthaven. Weet ook dat er vliegmaatschappijen zijn die geen huisdieren vervoeren.

Dierenartscontrole voor vertrek

De meeste katten hebben geen speciale medicatie nodig voor een reis. Als je nog twijfels hebt, neem dan contact op met je dierenarts, zodat je met een gerust gemoed kunt vertrekken. Het is hoe dan ook een goed idee je reisplannen te bespreken met je dierenarts, om na te gaan of je kat opgewassen is tegen een lange reis, want elke kat is anders. Er zijn misschien nog dingen waaraan je niet gedacht hebt.

Bij je beslissing moet je rekening houden met de algemene gezondheidstoestand van je kat en ook eventuele angst voor opsluiting die in het verleden al aan het licht is gekomen. Als je kat in het verleden ongelukkig was op reis, moet je je afvragen of het wel een goed idee is je kat mee te nemen. Per slot van rekening kan je kat niet zeggen hoe hij zich voelt. Jij moet dus extra je best doen om erachter te komen wat jouw kat zou willen!

Je moet misschien ook eens nadenken over bepaalde praktische aspecten van het reizen met je kat. Als je kat medicatie neemt, zorg dan dat je genoeg medicatie hebt voor de duur van je reis. Als je dierenarts aanraadt een kalmerend middel toe te dienen om je kat rustig te houden tijdens de reis, houd er dan rekening mee dat dit middel nog kan nawerken na de reis. Als dat het geval is, heeft je kat een veilige en warme plaats nodig om te rusten tot het middel is uitgewerkt.

Als je dierenarts medicatie wil voorschrijven voor de reis, kan het nuttig zijn de medicatie al eens op voorhand uit te proberen, zeker als het gaat om een langeafstandsreis. Als je al weet welk effect de medicatie heeft op je kat, kom je niet voor verrassingen te staan, want dat is iets wat iedere reiziger wel kan missen!

Een vakantie met je kat plannen

Als je een vakantie met je kat plant, moet je ook aan de volgende zaken denken. Probeer alles op voorhand te regelen. Je vakantie zal dan vlotter verlopen, minder stresserend zijn en veel leuker – voor jou en je kat!

  • Voor je vertrekt, moet je er zeker van zijn dat je kat welkom is op je accommodatie. Zorg ervoor dat ze weten dat je je kat meebrengt, zodat alles klaar is bij je aankomst.

  • Tenzij je kat al vertrouwd is met de buitenomgeving van je bestemming, moet je hem binnenhouden tijdens je verblijf. Ga na of je accommodatie leuk en veilig is voor je kat.

  • Vraag op voorhand na of er een plaats is waar je kat zijn behoeften kan doen en of er een veilige buitenren is. Je wilt ten slotte dat je kat het zo goed mogelijk heeft. 

  • Als je bij iemand intrekt of in een kleine B&B verblijft, vraag dan voor je vertrek na of er andere dieren zijn. Is het voor jouw kat een probleem dat er andere huisdieren zijn?

  • Neem alles mee wat je kat nodig heeft voor de eerste dagen van de reis, tot je ter plaatse de nodige spullen kan inkopen. Denk aan voeding, water, snoepjes, kattenbak en goede kattenbakvulling.

  • Neem indien mogelijk spullen van thuis mee, zoals een krabpaal, speelgoed, een mandje. Dat zal de omgeving vertrouwder maken voor je kat, zodat hij zich sneller thuis voelt. Net als de meeste mensen zijn katten gesteld op hun comfort!

  • Neem voor onderweg een antiknoeidrinkbak en flessen drinkwater mee. Een gehydrateerde kat is een gelukkige kat en je kat zal misschien afkoeling nodig hebben tijdens de reis.

  • Plaats een kattenbak van geschikt formaat in de transportbox van je kat, met een aparte toegang tot de slaapplaats na het gebruik van de kattenbak. Dan blijft zijn omgeving schoner en comfortabeler. Een andere mogelijkheid is je kat om de zoveel uur in een andere box te zetten, waar hij zijn behoeften kan doen. Zo zal zijn slaapplaats zeker schoon en droog blijven. 

  • Hoe je de kattenbaksituatie ook aanpakt, neem zeker voldoende plastic zakken en schoonmaakbenodigdheden mee, zodat je zeker nooit iets te kort komt.

Aankomst op je bestemming met je kat

Het werk stopt niet als jullie ter plaatse aankomen, hoewel je tegen dan waarschijnlijk wel toe bent aan een beetje rust. Er zijn nog enkele dingen die je moet doen voor je aan je vakantie met je kat kan beginnen.

Afhankelijk van het land van bestemming zal je kat bij aankomst misschien even in quarantaine moeten. Het speelt geen rol dat jij weet dat je kat gezond is, op veel plaatsen is die quarantaine wettelijk voorgeschreven. Houd er dus rekening mee!

Als je eenmaal op je accommodatie bent aangekomen, zal je kat tijd nodig hebben om zijn draai te vinden. Laat je kat nog in de transportbox, die je op een rustige plaats zet, terwijl jij uitpakt. Zorg er dan voor dat de kat niet kan ontsnappen en laat hem uit de transportbox om de ruimte te verkennen in zijn eigen ritme. Volg je kat indien mogelijk terwijl hij van kamer naar kamer gaat, tot hij alles gezien heeft en zich op zijn gemak voelt.

Zorg ervoor dat al je medereizigers weten in welke kamers je kat mag komen en dat alle ramen en deuren van kamers die verboden terrein zijn, altijd gesloten worden. Je moet ook de temperatuur regelen in functie van je kat. Denk erom dat hij zijn ‘pelsjas’ niet kan uittrekken of geen warme trui kan aantrekken.

Identificatie en registratie

Al naargelang het gewest waar je woont en de leeftijd van je kat, is de identificatie en registratie van je kat mogelijk nog niet wettelijk verplicht. Hoewel het altijd een goed idee is je kat te laten microchippen, is het steeds verplicht als je je kat mee op reis neemt. Des te beter want op reis is het risico groter dat je kat verloren loopt. Nieuwsgierig als hij is, zal hij er misschien niet kunnen aan weerstaan die boeiende geur te volgen of door die uitnodigende raamopening een vreemd huis binnen te springen.

Meer informatie over de registratie van katten vind je op de site catid.be. Je kan met je vragen ook terecht bij je dierenarts.

Je kat thuis laten

Voor je beslist je kat mee op vakantie te nemen, moet je ook overwegen of hem niet beter thuis laat. Anders dan honden zijn katten waarschijnlijk redelijk tevreden thuis met hun vertrouwde kattenbak, eetbak en gezellige slaapplaatsjes. Ook al zal je je kat erg missen op reis, als je denkt dat reizen te stresserend zal zijn voor een van jullie, kan je de zorg voor je kat misschien beter toevertrouwen aan iemand anders.

Als je kat geen specifieke medische zorg behoeft, kan je ook aan een katvriendelijke en betrouwbare buur, vriend of een familielid vragen je kat te eten en te drinken te geven, de kattenbak schoon te maken en wat met je kat te spelen en hem affectie te geven. Anders kan een professionele catsitter voor je kat zorgen terwijl jij weg bent, of je kan je kat naar een kattenhotel brengen.

Neem je je kat mee op avontuur of laat je hem veilig thuis? Laat je antwoord op deze vraag afhangen van wat het best is voor je kat. Als je hem achterlaat, beeld je dan in hoe heerlijk het zal zijn om weer thuis te komen van een boeiende vakantie en begroet te worden door zijn luide gespin en onverdeelde aandacht!