Veelvoorkomende problemen voor puppyeigenaren



Als je een puppy in huis neemt, zal je leven een wending nemen. En op sommige momenten zul je het gevoel hebben dat het geen positieve wending is. Wij hebben aan hondenbaasjes gevraagd wat hen de meeste moeilijkheden bereidde tijdens de eerste maanden met een puppy in huis. Lees verder om een beetje te weten wat je te wachten staat.
Iedere puppyeigenaar ervaart deze eerste maanden anders. Mogelijk stoot jij niet op alle problemen die hieronder besproken worden. Mogelijk stelt jouw pup jou voor heel andere uitdagingen. Denk er dan om dat dat alles gewoon hoort bij het 'plezier' een hond te hebben en een relatie op te bouwen met je nieuwe beste vriend.
Bijna elke nieuwe puppyeigenaar bereikt op een gegeven moment het punt waarop hij zich met de handen in het haar afvraagt: wat heb ik me in hemelsnaam op de hals gehaald? Hij kan zelfs denken dat hij een grote vergissing begaan heeft. Vaak stelt zich dat moment bij nijpend slaapgebrek, als het uitlaten om drie uur 's nachts zwaar begint te wegen en het wel lijkt of je constant naar de pijpen van je viervoetige dictator moet dansen!
Komt het je bekend voor? Als jij je momenteel op dit punt bevindt, kunnen we je zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken. Bijna iedere nieuwe puppyeigenaar maakt deze fase door. Eigenlijk is dat een heel goed teken. Het betekent dat je je verantwoordelijkheid als puppyeigenaar ernstig opneemt en al het mogelijke doet om ervoor te zorgen dat je hond de best mogelijke start in het leven krijgt. Maar het kan een zware opgave zijn en je leven ziet er nu zeker anders uit.
Sommige psychologen denken dat nieuwe hondenbaasjes een soortgelijke periode doormaken als nieuwe ouders, bij wie die periode de 'babyblues' wordt genoemd. Hoewel er geen sprake is van een grote hormonale verandering als bij de geboorte van een baby, hebben nieuwe puppybaasjes ook een beeld in hun hoofd van hoe het zal zijn een puppy te hebben. Ze kijken vol blijde verwachting uit naar de komst van hun beste maatje. Maar als de puppy er eenmaal is, blijkt de realiteit helemaal anders dan de droom te zijn en plots zijn ze voor 100 % verantwoordelijk voor dit onverwacht veeleisende nieuwe familielid dat hen 24 uur per dag, 7 dagen per week nodig heeft, zonder onderbreking. Het is vaak op dat moment dat de puppyblues de kop opsteken.
Jij bent niet de enige die dat gevoel heeft. Wij bij Purina begrijpen de moeilijkheden die een puppy met zich brengt en de stress die daarbij komt kijken. We hebben de leden van ons team gevraagd wat zij de grootste uitdagingen vonden tijdens de puppytijd, van zindelijkheidstraining tot kauwgedrag. Lees verder om te ontdekken hoe zij het vonden om een pup op te voeden. Je kunt er misschien troost uit putten, of een gevoel van solidariteit!
Een overweldigd gevoel
"Na ongeveer een week voelde ik me een echte sukkel. Ik was zo moe dat ik niet meer helder kon denken en alles leek mis te lopen. Monty deed nog altijd zijn behoefte in huis en kauwde op alles wat hij te pakken kreeg. Ik kon mijn rug niet draaien of hij was iets aan het doen wat niet mocht. Dat zorgde voor conflicten in ons gezin en ik kon hem zelfs niet even alleen laten om snel naar de winkel te gaan, gewoon om er even tussenuit te zijn. Ik had me vooraf niet gerealiseerd dat een puppy hebben zo moeilijk was. Twintig keer per dag stond ik op het punt de telefoon te nemen om zijn fokker te vragen hem terug te nemen omdat ik het niet aankon. Ik ben wel heel blij dat ik dat nooit gedaan heb, want nu is Monty mijn beste vriend en ik zou me geen leven zonder hem meer kunnen voorstellen."
- Lindsey, eigenaar van Monty, een golden retriever van nu 14 maanden oud.
Slopende zindelijkheidstraining
"Ik vond de zindelijkheidstraining het moeilijkst – zeker met een kaninchenteckel! Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, zo frustrerend, en dat het zoveel tijd zou kosten en geduld zou vergen voor het helemaal goed zat. Ik voelde me compleet hulpeloos. Bij wijlen kon ik het niet meer aan en verloor ik mijn kalmte. Het leek wel of we voor elke stap vooruit en twee stappen achteruit zetten.
Na veel tijd en veel geduld zijn we er uiteindelijk wel geraakt. En toen het eindelijk zover was, was ik zo uitzinnig blij dat mijn puppy buiten zijn behoefte deed! Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden!"
- Ellie, Purina-dierenarts en baasje van Evie, een kaninchenteckel van nu 1 jaar.
De eerste week met een nieuwe puppy
Deze gevoelens steken meestal de kop op in de eerste maand met een nieuwe puppy, wanneer de zindelijkheidstraining nog bezig is en de baasjes dus niet genoeg slaap krijgen.
Elk wakker moment houden ze hun puppy in de gaten, om ervoor te zorgen dat er geen ongelukjes gebeuren, dat hij niet kauwt op iets wat niet mag of geen kattenkwaad uithaalt. Ze kunnen nergens heen gaan of niets doen (ook niet naar het toilet gaan) zonder rekening te houden met hun nieuwe hond.
"Lily had de gewoonte op een tafelpoot of een teenslipper te kauwen als ik haar even alleen liet.
Dat betekende dat we altijd bang waren wat we nu weer zouden aantreffen bij onze thuiskomst en dat we altijd eerst moesten opruimen wat onze pup had aangericht, stress dus, in plaats van te kunnen genieten van spel en knuffels!"
- Becky, Brand Manager bij Purina en eigenaar van Lily, een yorkiepoo van 13 maanden.
In deze periode doen de baasjes hard hun best om alles juist te doen voor hun puppy, maar de hele ervaring kan soms overweldigend zijn en niet overeenstemmen met wat ze hadden verwacht. Sommige baasjes verlangen dan terug naar de oude, onbezorgde, tijd voor ze een puppy hadden!
Het goede nieuws is dat deze gevoelens en puppyproblemen van voorbijgaande aard zijn. Al snel begint de pup zijn draai te vinden en wordt het leven weer veel relaxter (hoewel het nooit meer terug wordt zoals voordien). De relatie die je opbouwt met je nieuwe hond en de onvoorwaardelijke liefde die je terugkrijgt, verdrijven de eerdere gevoelens van paniek en bezorgdheid. Je zult je het leven zonder je hond niet meer kunnen – en ook niet meer willen – voorstellen.
Tijd en doorzettingsvermogen
"Ik was er niet op voorbereid me zo buiten controle te voelen noch op de emotionele tol die het eist, de constante ongerustheid dat er iets niet in orde is, dat mijn hond niet gelukkig is, dat hij niet eet, niet drinkt, niet slaapt ... je constant vragen stellen: is dit normaal, is dat normaal, ben ik een slecht hondenbaasje enz.
De bezorgdheid kan snel uit de hand lopen. Het slaapgebrek is moordend. Soms lijk je achteruit te gaan en voelt het alsof al je werk voor niets is geweest. Kortom, veel hoogoplopende emoties! Gelukkig zijn tijd en doorzettingsvermogen echt het antwoord. Toen mijn hond eenmaal 's nachts begon door te slapen, kwam er weer rust in mijn leven. Nu kan ik me een leven zonder haar niet meer voorstellen."
- Martina, Experience Lead bij Purina en baasje van Luna, een kaninchenteckel van nu 1 jaar.
Hoe omgaan met de beginproblemen
Enkele zaken die je niet mag vergeten als je te maken hebt met puppyproblemen:
- Dit blijft niet duren. Je puppy zal zijn draai vinden, hij zal zindelijk worden, 's nachts doorslapen ... en jij zult wennen aan het feit dat je een hond hebt. De rust zal weerkeren in je leven, maar anders dan voordien.
- Het is oké om bang te zijn – iedereen is bang. Nieuwe hondenbaasjes vragen zich af of hun puppy gelukkig en gezond is, of ze het juist aanpakken en ook of ze uiteindelijk een goed hondenbaasje zullen zijn. Je bevindt je buiten je comfortzone en alles is nieuw. Het is normaal dat je zulke gevoelens hebt.
- Vraag hulp. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je puppy, praat dan met een dierenarts. Maak je je zorgen over zijn gedrag, de training of de gewenning, leg je vragen dan voor aan een gekwalificeerd hondengedragstherapeut. Alle goede fokkers zullen je ook graag ter zijde staan. Het kan soms helpen te praten met vrienden die een hond hebben. Zij kunnen je hun verhalen vertellen, je geruststellen, een nieuwe kijk op de zaken geven – en ze zullen je herinneren aan de leuke kanten van het hebben van een hond.
- Ga er even tussenuit. Breng je puppy enkele uren naar een hondenoppas en neem wat tijd voor jezelf. Je zult je veel beter voelen als je terugkomt en dan zul je je puppy weer heel graag zien.
- Vergeet nooit dat je nieuwe hond maar een baby is. Hij is niet stout of hij doet niet moeilijk – hij zoekt zijn weg in dit nieuwe leven en het duurt even voor hij weet hoe hij zich moet gedragen. Hij heeft je geduld en je liefde nodig. Puppy's zijn niet zindelijk en voorgeprogrammeerd om te doen wat jij wilt als ze op de wereld komen. Het kost tijd om hen dat te leren en een relatie op te bouwen.
- Je bent nu aan het investeren in je nieuwe hond. Het werk, de tijd en de energie die je nu investeert, leggen de fundering van jullie toekomstige leven samen. Je bouwt nu aan de relatie met je hond waarvan je altijd gedroomd hebt.
Wil je meer te weten komen over de volgende levensfasen van je puppy? Lees hier wat je kunt verwachten als je hond in de pubertijd komt.