Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
hond spelen met tennisbal

De puberteit van de puppy: wat te verwachten?

leestijd: 4 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

De adolescentie is een moeilijke periode, zowel voor je pup als voor jezelf. Zo leid je ze in goede banen!

Wanner je pup de leeftijd van 6 maanden bereikt, zal je merken dat je 'baby' een 'puber' geworden is! Veel hondenbezitters zijn zich vooraf niet bewust van deze fase. Ze gaan er vaak van uit dat de overgang van pup naar een volwassen hond geleidelijk gaat. De werkelijkheid is heel anders!

De meeste honden belanden in het asiel tussen de leeftijd van 6 en 18 maanden. De reden is vaak een moeilijke puberteit. Maar met een beetje kennis van zaken, wat voorbereiding en natuurlijk geduld hoeft het samenleven met een puberende hond geen probleem te vormen. Jullie kunnen alle twee deze periode doorkomen zonder dat jullie relatie en jullie mentale gezondheid eronder lijden!

Wanneer wordt je pup een puber?

Het begin en de duur van de puberteit varieert afhankelijk van het hondenras. Bij kleine rassen begint de puberteit meestal vroeger, terwijl grote rassen zich trager ontwikkelen. Een hond van een klein ras is vaak al volwassen op de leeftijd van één jaar, terwijl een hond van een reuzenras soms meer dan twee jaar nodig heeft om de adolescentie achter zich te laten.

Wat gebeurt er tijdens de adolescentie van een hond?

Tijdens deze periode voltrekken zich verscheidene ontwikkelingsprocessen. Als jij als baasje weet hoe ze het gedrag van je pup kunnen beïnvloeden, ben je beter gewapend om ermee om te gaan. Met wat voorbereiding kun je ervoor zorgen dat jij en je hond minder lang last hebben van de effecten van de adolescentie.

Tijdens de adolescentie wordt je pup zelfstandiger. Op die leeftijd begint hij de wereld te zien als een volwassen hond en niet meer als een pup: in plaats van op jou te vertrouwen om in te staan voor zijn veiligheid, zal hij eerder geneigd zijn om zelf zijn verdediging op zich te nemen. Vaak betekent dat dat zijn instinct hem ertoe aanzet minder goed naar jou te luisteren, verder van jou weg te gaan tijdens wandelingen en minder goed terug te komen als je hem roept (daarbij laten we zijn gehoorzaamheid voor de adolescentie in het midden). Sommige honden zullen zelfs geneigd zijn de benen te nemen of hun baasje zorgvuldig te ontwijken als hij hen terugroept. Dat kan zelfs zo ver gaan dat het wel lijkt alsof je hem nooit geleerd hebt terug te komen als je hem roept, iets wat vele hondeneigenaars tot wanhoop drijft!

Hoe omgaan met de adolescentie van je hond?

Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Straf je pup niet, want dan zal hij alleen maar minder geneigd zijn om naar jou te komen als je hem roept. Je kunt het beste gelijk beginnen beginnen met het opnieuw oefenen op terugkomen. En wees daarbij gul met beloningen! Zorg er zeker voor dat weglopen geen gewoonte wordt van je puberende pup. Gebruik bijvoorbeeld een aantal weken een lange lijn, daarmee kun je je hond de kans geven om rond te lopen en te snuffelen, de wereld te verkennen, zonder dat hij jou kan negeren en te ver kan weggaan. Op deze manier kort je de opstandige periode in en zul je relatief snel weer een goed opgevoede hond hebben.

Waarom is mijn puberende hond plots angstig?

Op de leeftijd van 6 tot 18 maanden wordt een hond vaak opnieuw angstig. Bij sommige honden gebeurt dat slechts een enkele keer maar bij andere kan het verscheidene keren voorkomen. Dat zou samenhangen met groeispurten of hormonale veranderingen. Tijdens deze periode lijkt je pup te reageren op of bang te zijn voor zaken waarmee hij vroeger geen probleem had: vreemde mensen, andere honden, nieuwe voorwerpen of onbekende plaatsen enz. Het is heel belangrijk dat je deze periode goed beheert, want elke gebeurtenis kan in het geheugen van je hond gegrift worden. Met andere woorden, een slechte ervaring in deze periode kan een langdurig effect hebben op het gedrag van je hond, zelfs als je pup voorheen alleen maar positieve ervaringen gehad.

Hoe de socialisatie van je pup helpt tijdens de adolescentie

Observeer je pup aandachtig en ga na of hij anders reageert op zaken die hij vroeger normaal vond. Denk niet dat je hond moeilijk doet en geef hem geen standje of straf, dat zou zijn angst alleen maar versterken. Integendeel, denk aan de socialisatie- en gewenningstechnieken en zorg ervoor dat alle ontmoetingen positief verlopen. Dwing je hond niet 'zijn angst onder ogen te zien': houd een comfortabele afstand aan zodat je hond zich niet onveilig voelt en mogelijk genoodzaakt voelt om zelf te reageren; laat hem op zijn eigen ritme dichterbij gaan of afstand nemen, verkennen. Beloon hem met lekkers, zodat elke interactie voor hem iets positiefs is.

Probeer in deze periode onaangename of mogelijk onrustwekkende ontmoetingen te voorkomen, want een slechte ervaring in de adolescentie kan beïnvloeden hoe je pup tegen de wereld aankijkt, wat zich zal reflecteren in zijn gedrag op volwassen leeftijd. Hoewel het van belang is door te gaan met de socialisatie, kun je deze nu beter beperken tot honden, mensen en plaatsen die je hond al kent, want in deze periode zijn beperkte ervaringen beter dan slechte ervaringen. Kortom te gaan, kom buiten met je pup, moedig hem aan tot interactie, maar zorg er telkens voor dat de ervaringen en ontmoetingen positief en leuk zijn voor je hond.

Waarom gedraagt mijn puberende hond zich anders?

De adolescentie valt samen met hormonale processen die de hond ertoe aanzetten zich op te winden en heviger te reageren op alles. Reeds aanwezig gedrag manifesteert zich nu veel erger: een teruggetrokken hond zal zich dus nog meer terugtrekken en een durfal zal nog onbesuisder worden.

In deze periode kan een eerder gemaakte fout bij de socialisatie of gewenning weer de kop opsteken in de vorm van een probleem: honden die een slechte start gehad hebben, kunnen nu angstgerelateerd probleemgedrag ontwikkelen (waaronder agressiviteit en overdreven reacties).

Verandert het gebit van een hond tijdens de adolescentie?

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgt een hond zijn definitieve gebit tijdens de adolescentie: op de leeftijd van 6 maanden is de tandenwissel voltooid. Om de tanden goed vast te laten zitten in het tandvlees, moet een hond kauwen! Veel hondenbezitters begrijpen dat niet en denken dat hun hond vernietigend aanhoudt stelt, terwijl het gewoon gaat om een lichamelijk behoefte om zijn kaken te bewegen.

Kauwspeelgoed biedt hier een uitkomst. Een speeltje gevuld met brokjes geeft je hond iets om aan te knagen, zodat je meubels en schoenen gespaard blijven!

Nuttige tips om adolescentiegerelateerde problemen te overwinnen

  • Denk niet dat je adolescente hond opeens kuren heeft gekregen. Hij kampt met hormonale veranderingen en heeft behoeft aan jouw steun.
  • Blijf trainen en laat je hond voor je werken. Verlies je geduld niet als hij minder geconcentreerd lijkt of zaken die hij al geleerd heeft, niet meer lijkt te kennen.
  • Zorg ervoor dat de sociale interactie positief blijft en zie erop toe dat je hond geen slecht opgevoede of agressieve honden tegenkomt in deze periode: zijn ervaringen nu kunnen beïnvloeden hoe je hond in de toekomst op andere honden reageert.
  • Laat je hond alleen spelen met honden die hij al kent en waarmee hij goed overeenkomt.
  • Weet dat het kan gebeuren dat jouw hond ineens onzeker of angstig is in situaties die hij vroeger zonder twijfel het hoofd bood. Hij bekijkt nu alles opnieuw met de ogen van een volwassen hond: wees even aandachtig voor zijn angsten als toen hij nog pup was.
  • Als het gedrag van je hond je zorgen baart, raadpleeg dan een hondengedragsdeskundige. Dat zal je helpen de adolescentieperiode van je hond goed door te komen.

Je zal misschien geneigd zijn te denken dat je puberende hond met opzet zo reageert om je geduld op de proef te stellen, maar in werkelijkheid maakt je hond een complexe episode in zijn ontwikkeling door. Houd dat voor ogen en met een beetje gezamenlijke inspanning komen jullie deze moeilijke periode samen goed door.

Als je hulp nodig hebt om je opstandige hond goede manieren te leren, raadpleeg dan onze praktische gids of lees opnieuw de tips in verband met pups opvoeden om je hond het correcte gedrag aan te leren.

Opmerking: Als je zit met vragen over het gedrag van je hond, raadpleeg dan een gekwalificeerde en ervaren professional.