Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Puppyzitting met vrouw en borstel

Lichaamsverzorging van je pup

leestijd: 7 min

Alles wat je moet weten om je pup goed te verzorgen

Je hebt pas een puppy in huis genomen en nu vraag je je misschien af of je hem moet toiletteren. Het is soms moeilijk te weten wat hij echt nodig heeft en hoe vaak de lichaamsverzorging moet plaatsvinden.

In dit artikel gaan we dieper in op de verzorgingsbehoeften van je puppy en stellen we een verzorgingsschema voor.

Hebben puppy's lichaamsverzorging nodig?

Alle puppy's hebben een beetje lichaamsverzorging nodig. Controleer regelmatig of je puppy schoon is en in goede gezondheid verkeert. Toiletteren houdt in dat je je puppy schoonmaakt en zijn uiterlijk verzorgt. Dat is niet altijd een eenvoudige taak als je puppy niet wil meewerken! De oren, de neus en de ogen controleren maakt deel uit van het toiletteren, net zoals het verzorgen van de vacht en de voetkussentjes.

Voordelen van het toiletteren van je hond

  • Toiletteren houdt de huid en de vacht gezond.
  • De vachtverzorging verbetert de bloedsomloop.
  • Tijdens de verzorging dalen het stressniveau en de bloeddruk van zowel de hond als de verzorger.
  • Je ontdekt eventuele huiduitslag, knobbels, parasieten of wondjes.

Hoe vaak moet je je pup toiletteren?

De frequentie van de toilettage is afhankelijk van het ras van de pup. Een langharige pup heeft meer verzorging nodig dan een kortharige, omdat een langharige vacht sneller vuil wordt en in de war geraakt. Hangende oren verdienen bijzondere aandacht. Als de gehoorgangen verstopt zijn, is een infectie altijd mogelijk.

Maar maak de oren van je hond niet zelf schoon, want dat is een delicate operatie. Vraag het aan je dierenarts of de hondentrimmer.

Hoe verzorg je een langharige pup?

Een langharige vacht moet elke dag verzorgd worden om klitten te voorkomen. Begin de vacht te ontwarren met een borstel of een kam. Besteed daarbij bijzondere aandacht aan de flanken, de staart en de poten. Borstel en kam de vacht eerst in de richting van de haren en daarna tegen de haren in om een zijdezachte glans te verkrijgen.

Als je een langharige pup hebt, kun je eventueel advies vragen aan een professioneel hondentrimmer.

Een trimsalon biedt meestal verscheidene diensten aan: je pup wassen, het haar trimmen, de ogen en oren schoonmaken, de neus inspecteren (die moet vochtig zijn en niet gebarsten) en de voetkussentjes schoonmaken. De trimmer kan ook controleren of alles schoon is onder de buik. Al deze diensten zijn erg handig om je te helpen je langharige pup goed te verzorgen.

Vanaf welke leeftijd kan het toiletteren van een pup beginnen?

Het is een goed idee om je pup al op jonge leeftijd, wanneer hij nog in de socialisatieperiode is, te laten wennen aan de lichaamsverzorging. Een hond is ook gemakkelijker onder bedwang te houden als hij nog kleiner is. Ook dat spreekt ervoor hem al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met het baden en de lichaamsverzorging! Het zal veel moeilijker zijn om je hond ervan te weerhouden uit het bad te springen als hij al een grote volwassen hond is!

Wat houdt de lichaamsverzorging van een pup in?

Hierna sommen we de klassieke elementen op die deel uitmaken van de lichaamsverzorging van een pup.

Nagels knippen: Het is zelden nodig de nagels van een hond te knippen, aangezien ze vanzelf afslijten als de hond op een harde ondergrond loopt. Om er zeker van te zijn dat de nagels van je hond niet broos of beschadigd zijn, kun je proberen ze te vijlen (als je hond genoeg geduld heeft om dat toe te laten!) of ze bijknippen met een speciale nagelknipper voor honden die je koopt in een dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. Gebruik nooit een nagelknipper voor mensen of een schaar.

Je pup moet voorbereid worden op het knippen van zijn nagels. Het kan even duren voordat hij eraan gewend is, maar jong beginnen is een goed idee. Als je de nagels van je hond controleert, kun je meteen ook nakijken of er zich daar geen vuil of gras ophoopt. Zo beperk je de kans op een infectie van de voetzolen van je pup.

Bekijk de nagels van je hond goed voordat je knipt en knip niet in het leven, zijnde het deel van de nagel waar een gevoelige zenuw loopt. Knip de nagel niet te kort, anders gaat hij bloeden. Als dat toch gebeurt, panikeer dan niet. Houd er een watje tegen en het bloeden zou snel moeten stoppen.

Knip de nagels alleen als het echt nodig is en vergeet niet de hubertusklauwen op de polsen van je hond te controleren.

Als je de nagels van je pup niet durft te knippen, kun je vragen of je dierenarts het voor jou wil doen. Als je merkt dat er een nagel gescheurd is, verkeerd zit of ontbreekt, zeg dat dan tegen je dierenarts, want dan heeft je hond speciale verzorging nodig.

De vacht ontwarren: Het is belangrijk dat je de vacht van je hond borstelt als deze in de war zit, zeker als je een langharige hond hebt. Als je niet borstelt, zal je hond knopen in zijn vacht krijgen. Dat kan pijnlijk worden voor de hond, zeker als er vreemde voorwerpen vast komen te zitten in de vacht, waardoor het steeds moeilijker wordt om de vacht te ontwarren.

Er zijn speciale borstels en kammen voor honden te koop. Kies gereedschap dat geschikt is voor het type vacht van je hond en probeer je hond minstens om de twee dagen te borstelen. Zo verwijder je dode haren en beperk je het verharen.

Wassen: De meeste pups (en volwassen honden) moeten niet gewassen worden, maar als je hond zich in modder of iets bedenkelijks gerold heeft, kan het toch nodig zijn. Was je pup alleen met speciale shampoo voor puppy's. Gebruik geen shampoo voor volwassen honden of voor mensen. Raadpleeg ons uitvoerige artikel over het wassen van je pup.

Tandenpoetsen: Het lijkt misschien weinig zin te hebben om het tandenpoetsen op te nemen in het verzorgingsprogramma van je pup, maar het is belangrijk dat je dat wel doet. Als je je pup al op jonge leeftijd laat wennen aan het tandenpoetsen, zal de gebitsverzorging gemakkelijker worden als hij opgroeit. Je kunt langzaam beginnen als je nog nooit eerder een hondengebit hebt gepoetst. Laat je pup eerst wennen aan je vingers in zijn mond, dan aan de tandpasta en ten slotte aan de tandenborstel. Zoals altijd moet je je pup prijzen en belonen als hij mooi meewerkt.

Er bestaan speciale tandenborstels voor honden. Gebruik zo'n speciale tandenborstel en ook speciale tandpasta voor honden, die eventueel naar vlees smaakt. Je kunt je hond eerst een beetje van die tandpasta geven als snoepje, zodat hij hem al eens geproefd heeft en de smaak al kent. Gebruik zeker geen tandpasta die bedoeld is voor mensen, wat dat kan gevaarlijk zijn voor een pup.

Oor- en oogcontrole: De oren van een pup moeten schoon en gezond zijn. Als de oren slecht ruiken of als je afscheiding ziet, raadpleeg dan je dierenarts, maar probeer niet de oren zelf schoon te maken.

Je pup kan ook afscheiding in zijn ooghoeken hebben. Die kun je verwijderen door te deppen met een vochtig watje. Laat de afscheiding niet ophopen, want dan kan een ooginfectie het gevolg zijn. Als je vindt dat de ogen van je pup veel tranen, raadpleeg dan je dierenarts, want dat kan wijzen op een ander probleem.

Nu je pup perfect schoon is, kun je meer lezen over het eerste dierenartsbezoek van je puppy en over de lijntraining.