Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
cockerspaniël wordt geborsteld

Je pup voor het eerst wassen – Alles wat je moet weten

leestijd: 6 min

Ben je klaar voor de eerste wasbeurt van je puppy? Ontdek hier alles wat je moet weten.

Het vooruitzicht je pup een badje te geven, kan je misschien een beetje afschrikken, maar met een beetje zorg en aandacht kun je hem eraan laten wennen. Als je onze tips volgt, zal de eerste wasbeurt van je pup een leuk – en stressvrij – moment zijn voor jullie allebei!

Benodigdheden voor het eerste badje van je puppy

Laten we eerst rustig bekijken wat je allemaal nodig hebt om je puppy een bad te geven, want misschien moet je eerst nog boodschappen doen:

 • een tafel,
 • een handdoek,
 • een puppyborstel,
 • een haardroger,
 • een teil of een andere geschikte kuip,
 • puppyshampoo,
 • een hondensnoepje.

Stappen om een puppy te wassen

Het is een goed idee je puppy een bad te geven wanneer hij voor het eerst bij je aankomt, zodat hij fris en schoon aan zijn nieuwe avontuur kan beginnen. Ga als volgt te werk om je puppy te wassen zonder het jezelf moeilijk te maken.

1. Plaats je pup op de tafel.

De tafel moet geschikt zijn voor hetgeen je wilt doen. Die verhoogde positie, die ongebruikelijk is voor je pup, zal hem duidelijk maken dat je niet aan het spelen bent. Daardoor zal de wasbeurt gemakkelijker en comfortabeler verlopen. Leg een handdoek op de tafel om te voorkomen dat je pup uitglijdt. De handdoek zal ook het overtollige water absorberen.

2. Borstel je puppy zachtjes.

Borstel je puppy zachtjes voor je begint hem te wassen. Van dat borstelen zal hij rustig worden. Gewone borstelbewegingen met een geschikte borstel volstaan om vuil uit de vacht te verwijderen. Borstel je puppy ook om zijn vacht te ontwarren, klitten los te maken en vreemde voorwerpen te verwijderen.

3. Zet de haardroger aan.

Laat de haardroger blazen naast de tafel, zodat je puppy eerst kan wennen aan het geluid van het apparaat. Het is de bedoeling je puppy te laten wennen aan het gebeuren en er een natuurlijke en plezierige ervaring van te maken.

4. Plaats je puppy in zijn badje.

Zet je puppy in een teil die voldoende groot is of in een speciale kuip voor honden/pups die in je eigen badkuip staat.

5. Maak je puppy nat met warm water.

Gebruik de douchekop om je puppy nat te maken met warm water. Let er goed op dat het water niet te warm noch te koud is. Of je nu binnen bent of niet, gebruik lauw water en vul het badje tot aan de knieën van de puppy. Laat het badje niet te vol lopen, want dat kan beangstigend zijn voor de puppy.

6. Maak de shampoo klaar.

Maak de shampoo voor je puppy klaar door hem met water te mengen. Verspreid de shampoo over heel de vacht met een zachte spons, maar pas op dat er geen shampoo in de ogen komt. Gebruik een waterkan of de douchekop om de vacht van je puppy nat te maken en breng een kleine hoeveelheid shampoo aan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, want sommige producten moeten verdund worden en sommige behandelingsshampoos moet je even laten inwerken. Doe de shampoo schuimen over heel het lichaam, zonder de staart, de buik en de nek te vergeten, maar vermijd de ogen en de oren zorgvuldig.

7. Begin de shampoo zachtjes in te wrijven.

Dit wrijven dient niet alleen om de pup te wassen en te masseren, maar ook om hem te laten wennen aan de aanrakingen.

8. Spoel de shampoo uit.

Het is belangrijk dat je de shampoo goed uitspoelt als je klaar bent met het wassen. Als je puppy klaar is om te worden afgespoeld, gebruik dan één hand om de douchekop of waterkan vast te houden en de andere om zijn ogen en oren te beschermen met een doekje. Als je hond huidplooien in zijn gezicht heeft of lange hangoren, maak de binnenkant van de plooien dan schoon met een babydoekje of een tissue, maar zonder ze te zeer te bevochtigen. Misschien moet je deze plekken regelmatig schoonmaken met een vochtig doekje, mogelijk zelfs dagelijks.

9. Droog je hond.

Nu is het tijd om je hond weer droog te maken. Als je hond uit bad komt, zal hij zich natuurlijk willen uitschudden. Je badkamer zal natgespat worden, maar voor een hond is dat de instinctieve manier om snel veel water uit zijn vacht kwijt te raken. Als hij zich uitgeschud heeft, kun je beginnen hem stevig droog te wrijven met de handdoek. Houd hem tegen je buik terwijl je hem afdroogt, zodat hij zich niet kan bewegen. Bovendien geeft dat hem een veilig gevoel. Blaas hete lucht in zijn vacht met de haardroger. Begin aan zijn achterhand, om hem niet bang te maken. Probeer niet direct op zijn neus en zijn oren te blazen. Verzeker je ervan dat je puppy helemaal droog is, vooral op zijn rug en onder zijn poten.

10. Borstel de vacht.

Als je klaar bent met wassen en drogen, zet je je puppy opnieuw op de tafel en borstel je hem nog eens snel door. Knuffel hem ook.

11. Beloon je puppy!

Vergeet niet op het einde een koekje te geven aan je puppy om hem te belonen!

Een paar tips voor het wassen van een puppy

 • Houd de haardroger niet te dicht tegen de huid. Blaas geen lucht direct in de ogen. De lucht moet warm, maar niet heet zijn.
 • Als een hond nat is, heeft hij de neiging om op de grond te gaan rollen en zijn kop, nek en lichaam overal tegenaan te wrijven, ook in het gras. Om te voorkomen dat je puppy zich meteen na het wassen weer vies maakt, kun je handdoeken uitspreiden op de badkamervloer of het grasveld, om je puppy aan te moedigen die te gebruiken.
 • Honden van kleine rassen hebben het snel koud. Houd je puppy dus in een warme kamer tot hij helemaal droog is. 
 • Het is heel belangrijk om de shampoo en/of conditioner goed uit te spoelen, want eventuele resten kunnen de huid irriteren of uitdrogen.
 • Maak de binnenkant van de oren schoon met een speciale oorreiniger voor honden (verkrijgbaar bij de dierenwinkel of je dierenarts), maar ga nooit met oorstokjes in de gehoorgang.
 • Als je hond nerveus is, zeker als het zijn eerste wasbeurt is, stel hem dan gerust. Het belangrijkste is dat hij het vertrouwt.

Hoe je puppy laten wennen aan de haardroger?

Als je puppy een lange of dikke vacht heeft, kan het lang duren voor die droog is en zul je misschien de haardroger willen gebruiken. Ga voorzichtig te werk, want je pup is er misschien heel bang voor. Stel hem gerust en beloon hem als hij zich flink gedraagt. 

Als je puppy gedroogd moet worden met een haardroger, maar daar niet aan gewend is, maak hem er dan van jongs af aan vertrouwd mee. Eerst laat je hem gewoon wennen aan het geluid van de haardroger in de kamer. Daarna draai je de haardroger naar je puppy terwijl je hem zachtjes bemoedigend toespreekt.

Zo gemakkelijk is het om je puppy te wassen! Lees voor meer tips over het verwelkomen van je puppy ons volledige artikel over dit onderwerp. We hebben ook een lange lijst opgesteld met allemaal tips voor het opvoeden van een puppy.

Ontdek hoe oud uw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar

versleep de schuifbalk

Hoe groot is uw hond?