Your Pet, Our Passion.
5 leuke en gemakkelijke hondentrucjes

5 leuke en gemakkelijke hondentrucjes

leestijd: 4 min

Hoe leer ik mijn hond te gaan zitten? 

Moeilijkheidsniveau: gemakkelijk. Heb je enkele hondensnoepjes en zin om even plezier te maken met je hond? Wat houd je tegen? Zitten is een van de basiscommando's. Je moet het aanleren voor alle andere commando's. Dit is dus het beste commando om mee te beginnen.

Houd het snoepje vlak voor je hond zijn snuit om zijn aandacht te trekken. Beweeg de hand die het snoepje vastheeft, in een boog over het hoofd van je hond, zodat hij zijn hoofd moet bewegen om het snoepje te volgen. Houd het snoepje boven zijn hoofd. Als je hond zijn hoofd optilt, om bij het snoepje te kunnen, zal hij automatisch gaan zitten. Op dat moment zeg je het woord van het commando: "zit" of "zitten" zijn perfect. Prijs je hond uitbundig en geef hem het verdiende snoepje. 

Hoe leer ik mijn hond te gaan liggen?

Moeilijkheidsniveau: moeilijk. Dit is geen gemakkelijk commando. Je kunt het pas beginnen aan te leren als je hond al kan zitten op commando. Wat het moeilijk maakt, is dat je je hond vraagt om een onderdanige lichaamshouding aan te nemen. Je kunt nu alles toepassen wat je hebt geleerd over positieve hondentraining.

Begin met je hond te laten zitten: zeg het commando "zit" of "zitten". Als hij eenmaal zit, toon je hem het snoepje dat je in je hand hebt. Laat hem eraan ruiken, maar geef het nog niet. Houd je hand vlakbij zijn snoet en beweeg ze dan langzaam omlaag, tot op de grond. Je hond zou het snoepje moeten volgen met zijn hoofd. Als zijn hoofd naar beneden wijst, beweeg je hand met het snoepje dan over de grond, weg van je hond, tot je hond ook plat op zijn buik gaat liggen. Op dat moment zeg je het woord van het commando: "liggen" is het klassieke commando. Vergeet niet je hond te belonen door hem te tonen dat je blij bent en hem het snoepje te geven.

Hoe leer ik mijn hond ter plaatse te blijven?

Moeilijkheidsniveau: matig. Als je hond kan zitten op commando, zal het gemakkelijker zijn om hem aan te leren dat hij ter plaatse moet blijven.

Begin met je hond een paar keer te laten zitten, om hem in de gepaste mentale staat te brengen. Verstop enkele snoepjes in je zak, open je handpalm voor zijn snuit en zeg het woord van het commando: "blijf" of "stay". Zet enkele stappen achteruit. Als je hond je begint te volgen, geef dan aan dat dat niet goed is en zeg "nee". Als hij blijft zitten, ga dan terug naar je hond en beloon hem met een snoepje terwijl je hem prijst. Denk erom dat je voor de gezondheid van je hond de aanwijzingen op de verpakking van de hondensnacks met betrekking tot de dagelijkse portie moet in acht nemen. Doe deze oefening 2 keer per dag en maak de afstand voor je terugkeert naar je hond geleidelijk aan groter, om goed in te prenten dat het commando "blijf" of "stay" betekent dat hij moet blijven waar hij is, terwijl jij weggaat.

Hoe leer ik mijn hond dood te spelen?

Moeilijkheidsniveau: student! Dit is een van de leukste commando's voor je hond, maar hij moet al andere commando's kennen voordat je hem kunt leren dood te spelen. Hij moet kunnen zitten, liggen en blijven. Als je hond dat allemaal kan, kun je hem leren dood te spelen. Tijd om eraan te beginnen!

Aan het einde van de truc moet je hond stil blijven liggen op zijn zij. Begin met hem het commando "liggen" te geven. Daarna zeg je je hond dat hij zich niet meer mag bewegen door het commando "blijf" of "stay" te geven. Als je hond eenmaal ligt, kijk dan goed naar welke kant hij neigt. Je wilt dat hij gaat liggen op zijn zij en dat zal het gemakkelijkst gaan naar de kant waarnaar hij nu al overhelt. Duw zachtjes op zijn rug tot hij zich op zijn flank draait. Als je hond eenmaal in de gewenste positie ligt, zeg je hem het woord voor dit commando: "BANG". Aai hem, kriebel over zijn buik en prijs hem op een unieke manier: hij heeft zonet het trucje gedaan dat je iedereen wilt leren.

Hoe leer ik mijn hond iets los te laten?

Moeilijkheidsniveau: geleidelijk aan vooruitgang boeken. Als je de juiste volgorde in acht neemt, zal het steeds gemakkelijker worden de volgende stap aan te leren.

Je hond leren iets niet naar je toe te brengen, is veel interessanter dan hem te leren de bal of iets anders terug te brengen. Met dit commando kun je voorkomen dat je hond voorwerpen of mogelijk schadelijke stoffen in zijn mond neemt. 
Je hond moet nog geen basiscommando kennen, om hem te leren iets los te laten, maar het zal gemakkelijk aan te leren zijn als je hond al gewend is om commando's aan te leren. Als dit het eerste commando is dat je aanleert, heb je alleen snoepjes en veel geduld nodig. Neem een snoepje in elke hand en toon een gesloten hand met daarin het snoepje aan je hond en zeg daarbij: "los". Laat toe dat de hond naar je hand gaat. Hij mag eraan likken of erop bijten. Negeer dat gedrag tot hij niets meer probeert. De achterliggende idee is dat je je hond aanleert iets te negeren door hem daarna iets beters te geven. Als hij dat kan, geef je hem het snoepje dat zich in je andere hand bevindt. Herhaal deze oefening tot de hond weggaat van je eerste hand zodra je "los" zegt.