Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Sport en spel met je hond
Meisje met een hond.

Train het brein van uw hond op een speelvolle manier

leestijd: 4 min

Spelen

Honden zijn dol op spelen! Dit is een echte kans om jullie band te versterken en het is een gezonde oefening voor allebei. Spelen is een belangrijk onderdeel van de training van een hond en hij kan er zijn fundamentele hondeninstincten mee oefenen. Hier zijn enkele ideeën om het spelen altijd interessant en leuk te houden voor allebei.

Verstoppertje spelen

Een persoon verstopt zich, nadat die eerst heeft getoond dat hij het lievelingsspeeltje van de hond of een snoepje bij zich heeft. Kies eerst een schuilplaats die de hond gemakkelijk kan vinden en laat hem eerst goed kijken. Moedig hem aan om de persoon terug te vinden die hem het speeltje of het snoepje als beloning kan teruggeven. Na een tijdje maakt u het spel moeilijker. Leid uw hond af terwijl de andere speler zich verbergt, gebruik verschillende schuilplaatsen en verplaats u.

Vind het snoepje

Zeg aan uw hond "blijf" en laat hem een snoepje of koekje zien dat u daarna duidelijk onder een kussen of achter een stoel legt. Ga terug naar uw hond en geef hem het commando "zoek". Met een beetje oefening kunt u doen alsof u het voorwerp op een aantal plaatsen in de kamer verbergt. Maak het spel moeilijker door het over een aantal kamers te doen en de hond buiten de kamer te houden terwijl u het snoepje verbergt.

Speurtocht

Een speurtocht is zeer leuk, maar vereist een beetje oefening. Houd uw hond eerst aan een lange of een flexibele lijn, met een vaste halsband. Gebruik nooit een wurgband. Zeg uw hond om te blijven waar hij is, terwijl u ongeveer 20 meter achteruitgaat en een speeltje of een snoepje toont.

Sleep met uw voeten om zoveel mogelijk geur achter te laten en houd de beloning dicht bij de grond om de hond te laten zoeken op de grond. Laat de beloning achter aan het eind van het spoor en kom dan via dezelfde weg terug. Geef het commando "volg het spoor" en moedig uw hond aan om te snuffelen op het spoor waar u hebt gewandeld, tot hij de beloning vindt. Geleidelijk aan kunt u het spoor langer maken, door in verschillende richtingen en volgens verschillende patronen te lopen.

Schattenjacht

Probeer dit spelletje wanneer uw hond goed heeft geleerd om een spoor te volgen. Wanneer u buiten bent, laat u een speeltje vallen zonder dat uw hond dit ziet en blijft u een paar meter doorlopen. Stop en zeg dan "kijk achteruit" om hem aan te moedigen om de route terug te vinden (de meeste honden zijn in staat om uw geur te volgen, zelfs als ze niet precies weten welke richting u bent gegaan) totdat hij het speeltje vindt. U kunt aanvankelijk gebruikmaken van een lange lijn, zodat u de hond op het juiste spoor kunt houden. Na verloop van tijd maakt u de afstand langer en maakt u het voorwerp moeilijker te vinden. Gooi het voorwerp niet te ver weg van de plaats waar u hebt gelopen, anders zal uw hond het niet kunnen terugvinden zonder uw geur.

Apporteren

U kunt zelfs uw hond leren om een voorwerp te gaan terughalen zonder zelf uw bank te verlaten!

Bied uw hond een speeltje en als hij eraan likt en ruikt, zeg dan "zoek". Zodra uw hond geleerd heeft om het speeltje aan te raken met zijn neus wanneer u het hem vraagt en u hem zegt "apporteer", herhaal dan enkele keren de oefening en beloon hem dan met lof of een snoepje. De volgende stap is hem leren om het speeltje in zijn mond te nemen om het te apporteren.

Door zeer langzaam en in fasen te werken moet u in staat zijn om de hond zover te krijgen dat hij van het ruiken overstapt naar het nemen van het speeltje in zijn mond op uw commando. Ga nooit over naar de volgende stap voor de huidige stap 100% beheerst wordt.

Als u eenmaal deze fase hebt bereikt, laat het speeltje dan vallen en zeg hem "apporteer". Wanneer uw hond dit goed begint te doen, kunt u beginnen met het speeltje elke keer iets verder te gooien. Beloon uw hond pas wanneer hij het speeltje terugbrengt.

Uiteraard bent u niet verplicht te spelen in uw woonkamer. Probeer te spelen tijdens een wandeling of in de tuin zodra uw hond het idee doorheeft. En opgelet: een spelletje "apporteren" kan snel omslaan in een "achtervolging" of een "strijd". En het is veel te gemakkelijk voor uw hond om deze spelletjes te winnen.