Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Spinone italiano

Spinone italiano

De gespierde spinone italiano heeft een vierkante bouw en is een solide en robuuste hond. Een volwassen reu heeft een schofthoogte van 60-70 cm en weegt 34-39 kg, teven zijn 58-65 cm en wegen 29-34 kg. Hun middellange, ruwharige vacht is wit, wit met oranje, oranjeschimmel (een fijne mix van gekleurde haren en witte haren), wit en bruin, of bruinschimmel.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Italiaanse Spinone die zich op het gras bevindt

Persoonlijkheid

Dit is een vriendelijke, tolerante, sociale gezelschapshond die het liefste bij mensen is. Hij doet graag spelletjes in de tuin, maar ligt ook graag tevreden aan je voeten na een lange wandeling. Het is essentieel dat hij in een actieve omgeving woont waar hij vaak naar buiten kan om te bewegen.

Hond staande in donker bos

Oorsprong

Land van herkomst: Italië

Niemand kent de exacte herkomst van de spinone italiano, maar op schilderijen uit de renaissance staan Italiaanse, ruwharige staanders die op het huidige ras lijken. Deze hond wordt ook wel de Italiaanse griffon genoemd en is in zijn thuisland lang gebruikt als veelzijdige jachthond. Het is een populaire HPR-hond (hunt, point, retrieve), die net zo graag op het land jaagt als door het water of moerassen.

Gezondheid

De spinone italiano is over het algemeen een robuust ras. Net als de meeste grote rassen kan ook deze hond last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Deze hond heeft minimaal twee uur beweging nodig per dag. Hij heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en is gek op allerlei soorten sporten, zoals zwemmen en apporteren (op water of land).

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De dikke, ruwharige vacht is 4-6 cm lang. Hij heeft borstelige wenkbrauwen en een baard, waar gemakkelijk etensresten in blijven hangen en die dus regelmatig schoongemaakt moet worden. De vacht moet een paar keer per week worden geborsteld, en gestript indien nodig (de dode haren worden er dan uitgeplukt).

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.