Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Borderterriër

Borderterriër

De borderterriër is een middelgrote terriër met een kenmerkende kop die aan een otter doet denken. Het zijn voornamelijk werkhonden en zo zien ze er ook uit. Ze hebben een ruwe, dichte vacht die allerlei kleuren kan hebben, zoals rood, tarwekleurig, schimmel en taankleurig, of blauw en taankleurig. Volwassen mannetjes zijn gemiddeld 30,5 cm hoog en wegen 6-7 kg. Volwassen vrouwtjes zijn 28 cm hoog en wegen tussen de 5 en 6,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
border terrier die recht op het gazon staat

Persoonlijkheid

De borderterriër is aanhankelijk en liefdevol. Hij is dapper, past zich gemakkelijk aan en kan goed overweg met mensen, vooral met kinderen. Hij is over het algemeen rustig, onafhankelijk en maakt graag zijn eigen beslissingen. De border jaagt graag op konijnen en eekhoorns, maar kan goed samenwonen met andere huisdieren, zolang ze maar rustig worden geïntroduceerd en gesocialiseerd. Deze hond voelt zich thuis op zowel het platteland als de stad.

border Terriër pup liggend in gras

Oorsprong

De borderterriër ontstond in de 18e eeuw en is sindsdien weinig veranderd. Hij werd als werkterriër gebruikt in de Scottish Borders, waar hij op vossen joeg die het vee aanvielen. Hij werd vroeger ook wel reedwaterterriër en coquetdaleterriër genoemd, maar tegenwoordig staat hij bekend als de borderterriër. Op het platteland worden ze nog steeds ingezet als werkhonden, maar in stedelijke gebieden zijn het voornamelijk gezelschapsdieren.

Gezondheid

De borderterriër is over het algemeen een zeer gezonde hond. Er zijn wel een paar rasspecifieke problemen (bijv. oogaandoeningen, epilepsie), maar die komen weinig voor.

Beweging

De borderterriër is zeer actief. Hij is gefokt om te jagen en heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Een uur per dag bewegen is het minimum, maar hij doet graag meer. Verder zal hij geneigd zijn om op alle kleine wezens te jagen, in welke situatie dan ook. Dit kan tot problemen leiden, maar als je je hiervan bewust bent en hem op jonge leeftijd goed traint, zul je merken dat hij veel kan leren.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De korte, dichte vacht van een borderterriër heeft weinig verzorging nodig. Als de hond vuil wordt na een ontdekkingstocht, kun je het vuil verwijderen door de vacht te borstelen. Regelmatig strippen is ook aan te raden.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.