Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Berner sennen

Berner sennen

De berner sennen is een aristocratische hond en is een van de meest aantrekkelijke soorten Zwitserse werkhonden. Zijn vacht is zacht en zijdeachtig met een dikke ondervacht. De vacht is altijd zwart, met witte vlekken op de kop, borst, poten en de punt van de staart. Het zwart en wit op de poten en wangen wordt gescheiden door een kastanjebruine of taankleurigkleur. Het zijn sterke, robuuste honden. Volwassen teven hebben een schofthoogte van 58 tot 66 cm en reuen 64 tot 70 cm. Beide geslachten wegen ongeveer 40 tot 44 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Heel grote hond
 • Hevige kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Gaat goed samen met andere dieren.
 • Een echte gezinshond
Berner Sennenhond

Persoonlijkheid

Berner sennenhonden zijn opgewekte honden die graag bij alle aspecten van het gezinsleven worden betrokken. Het zijn echte gezelschapsdieren. Ze zijn liefdevol, geduldig en kunnen vooral goed met kinderen overweg, ze beschermen hen indien nodig. Ze moeten bij mensen zijn en voldoende liefde krijgen. Ze blaffen als ze onbekenden horen aankomen, maar worden snel weer rustig. Als ze op jonge leeftijd al kennis hebben gemaakt met katten en andere huisdieren, zullen ze die altijd accepteren.

Berner Sennenhond

Oorsprong

De berner sennen kan tot 2000 jaar terug worden getraceerd, toen de Romeinen Zwitserland (toen Helvetia) binnenvielen met hun veedrijvers en waakhonden. Waarschijnlijk werden de Romeinse mastiffs gekruist met honden die kuddes bewaakten en die goed bestand waren tegen het barre weer in de Alpen. Deze honden konden het temperament van de mastiffs verzachten. Berner sennenhonden werden vervolgens gebruikt om wagens te trekken die geweven goederen of zuivel vervoerden tussen de dorpen.

Gezondheid

Het belangrijkste gezondheidsprobleem van de berner sennenhond is verschillende agressieve kankersoorten waar ze vatbaar voor zijn. Daarom worden ze vaak niet erg oud. Net als de meeste rassen kan ook de berner sennen last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Ze mogen als puppy niet te veel beweging krijgen, zodat de botten en gewrichten goed kunnen groeien. Zodra ze een jaar oud zijn, mogen ze van de lijn af om vrij rond te rennen. Volwassen berner sennenhonden hebben ongeveer een uur beweging per dag nodig.

Voeding

Enorme honden hebben niet alleen een enorme eetlust, maar ze hebben ook voeding nodig met een andere verhouding van vitamines en mineralen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor hun gewrichten en kraakbeen. Dit hondenras is ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

Dagelijks borstelen wordt aanbevolen om klitten en overmatig verharen te voorkomen. Het haar tussen de zoolkussens moet regelmatig worden getrimd.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.