Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bassethond

Bassethond

Bassethonden zijn redelijk grote honden met korte poten (basset komt van het Franse woord 'bas', dat 'laag' betekent). De korte, zachte vacht kan elke hondenkleur hebben, maar is meestal driekleurig (zwart, taankleurig en wit) of tweekleurig (citroengeel en wit). Een volwassen Basset is 33-38 cm hoog en weegt tussen de 18 en 27 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Tricolor basset hound zittend op het gras.

Persoonlijkheid

Bassethonden zien er misschien serieus en somber uit, maar ze zijn sociaal, kalm en speels. Ze zijn ook liefdevol richting mensen, gek op kinderen en kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren. Ze zijn vriendelijk richting onbekenden, maar als ze gevaar ruiken, gaan ze hard blaffen. Verder hebben ze behoefte aan gezelschap, dus al ze regelmatig alleen zijn, is het beter als er nog een andere hond is.

Bassethonden met de eigenaren op het strand.

Oorsprong

Land van herkomst: Frankrijk

De bassethond ontstond in de 16e eeuw in Frankrijk en werd door middeleeuwse monniken gefokt om te jagen in dicht struikgewas. Het ras kwam pas echt tot bloei op de Britse eilanden in de tweede helft van de 19e eeuw. Twee honden van de Markies van Tournon werden in 1866 geïmporteerd naar Lord Galway van Engeland. Vandaar ging een nestje naar Lord Onslow, die verder ging met het ontwikkelen van een uitzonderlijke roedel honden door deze honden met andere geïmporteerde honden van de coltreux-roedel uit Normandië te kruisen.

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van de bassethond hebben te maken met hun figuur. Ze zijn gevoelig voor afwijkingen aan de wervelkolom en een abnormale ontwikkeling van de gewrichten, vooral de ellebogen. Overgewicht kan deze afwijkingen verergeren. Daarnaast hebben ze redelijk snel last van oor- en huidinfecties en oogziektes. Het is belangrijk om ze daar regelmatig op te laten controleren.

Beweging

Ze hebben dagelijks een uur beweging nodig. Bassethonden kunnen nogal lui zijn als ze niets moeten, maar ze hebben wel beweging nodig om te voorkomen dat ze verdikken, wat voor rugproblemen kan zorgen als ze ouder zijn. Tijdens groeispurten moet beweging echter worden geminimaliseerd om gewrichtsproblemen te voorkomen. Vanwege de lichaamslengte, mogen bassethonden niet de trap op en af totdat ze 18 maanden oud zijn.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding. Dit hondenras is trouwens ook vatbaar voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

Hun korte, zachte vacht heeft weinig verzorging nodig. Een keer per week even borstelen is meestal voldoende. Houd de huidplooien schoon wanneer dat nodig is en controleer regelmatig hun lange oren, om eventuele problemen vroeg te signaleren.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.