Your Pet, Our Passion.
VOTRE CHATTE ATTEND-ELLE DES PETITS ?

Is je kat zwanger?

leestijd: 6 min

Kattinnen zijn heel vruchtbaar. Als ze eenmaal krols zijn, kunnen ze snel bezwangerd worden. Zorg dat je de tekenen kent.

Kattinnen zijn heel vruchtbaar. Als je een kattin in huis haalt en geen kleine katjes wilt, vraag dan advies aan je dierenarts betreffende de sterilisatie van je kattin.

Een krolse kat is zwanger voor je het weet. Dat kan zelfs meerdere keren per jaar.

De eerste weken laat een drachtige kattin nog geen grote veranderingen zien. Je zult het dus niet direct merken, maar na drie tot vier weken zou je de eerste tekenen moeten kunnen zien.

De belangrijkste tekenen van dracht

•    Na drie weken beginnen de tepels van de kattin te groeien en worden ze roze.
•    Een drachtige kattin kan ook ziek zijn bij momenten. Daar moet je je geen zorgen over maken. Ze heeft gewoon last van ochtendmisselijkheid.
•    Je kattin zal geleidelijk aan één of twee kilo bijkomen, al naargelang het aantal kittens in haar buik.
•    Haar buik begint te zwellen, maar raak de buik niet aan, om de foetussen geen pijn te doen.
•    Je kattin wordt "moederlijk" en begint veel te spinnen. Ze zal misschien soms weigeren te eten en opgewonden lijken; ze zal misschien op zoek gaan naar een rustig plekje waar ze kan werpen.
•    Het eerste teken dat je kattin moet gaan bevallen (het begin van de "arbeid", de periode voor de bevalling) is een daling van haar lichaamstemperatuur tot ongeveer 37,8 °C.
•    Daarna zal je haar buik zien samentrekken en vaginale uitscheiding zien (neem contact op met je dierenarts als de vaginale uitscheiding overvloedig is en zwart of bloedkleurig).

De dracht van een kattin duurt 60 tot 65 dagen. Als je denkt dat je kattin drachtig is, ga dan met haar naar een dierenarts om het te laten bevestigen. Hij zal je zeggen welke stappen je moet nemen. Laat je kattin regelmatig vaccineren zolang ze leeft, daarmee bescherm je niet alleen je kattin zelf, maar ook haar kittens.

De kattin zal voor haar kittens zorgen tot ze gespeend worden (tussen 8 en 9 weken na de geboorte). In dat stadium moeten ze zindelijk zijn. Je kunt de kittens beginnen voeren met droge of natte voeding (brokjes of paté).

Ook voor het spenen kun je de kittens al geleidelijk aan beginnen te voeden met brokjes die afgestemd zijn op de behoeften van zeer kleine kittens (van 1 tot 12 maanden).