Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
gemberkat op de schouders van de vrouw

Is mijn kat ziek? Hier moet u op letten

leestijd: 3 min

Gevaarsignalen

Het is niet altijd gemakkelijk om een ziekte bij een kat op te sporen. De katten kunnen hun ziekte goed verbergen en hebben de neiging om contact te mijden wanneer ze zich niet goed voelen. Het is belangrijk om alert te zijn voor tekenen van veel voorkomende ziekten. Het zou nuttig zijn om een checklist op te stellen van de gezondheidstoestand van uw kat die u elke maand bij u thuis kunt uitvoeren. Als u iets abnormaals merkt, vertrouw dan niet op boeken of internetsites om een diagnose te stellen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

 

Hier moet u goed op letten:

Lusteloosheid, algemene vermoeidheid - er slecht uitzien

Als om wat voor reden dan ook uw kat niet in zijn normale doen lijkt te zijn, niet gezond of niet dynamisch is, moet dit worden onderzocht. Net als mensen kunnen katten zich ongemakkelijk voelen zonder dat een bepaald teken erop wijst dat er iets mis is. Als deze symptomen blijven bestaan, is het aangewezen om de dierenarts te raadplegen.

kitten zittend op een deken met blauwe kussens
Braken, gastro-intestinale reflux of herhaalde pathologieën

Af en toe haar- of grasballen braken is normaal. Maar een kat die een blijvende medische aandoening of die stikt terwijl hij eet, is iets waar u zich met reden bezorgd om moet maken. Braken kan een teken van ziekte zijn, zoals hyperthyreoïdie of een nierinfectie, vooral bij oudere katten.

Weigering om te eten gedurende meer dan 24 uur

Als uw kat veel buiten is, dan kan hij soms op onregelmatige tijden eten. Maar als hij een dag of langer weigert om te eten, neem dan contact op met uw dierenarts.

zwart-witte kat die uit een kom eet
Diarree

Als uw kat een aanhoudende diarree heeft die meer dan 48 uur duurt, raadpleeg dan uw dierenarts. Neem indien mogelijk een monster van zijn stoelgang mee.

kat loopt in een kattenbak
Moeilijk urineren

Let op elk teken zoals constipatie, tranen op het moment van urineren of bloed in de urine. Bij katten komen ziekten van de lagere urinewegen vaak voor, vooral bij mannetjes, en die kunnen dodelijk zijn als ze niet tijdig worden behandeld.

Geleidelijk gewichtsverlies

Als uw kat geleidelijk gewicht verliest, over een periode van twee tot vier weken, of als hij traag maar regelmatig gewicht verliest over een langere tijdsperiode, dan moet u zich zorgen maken.

zwart-witte kat slapen
Overmatig plassen of dorst

Een overmatige dorst en te vaak urineren kunnen duiden op kattendiabetes of andere ziekten.

gember kat zit naast lege kom
Jeukende huid, schilfers

De conditie van de huid is een goede aanwijzing van de algemene gezondheid. De huid moet glad en roze of zwart zijn. Aanhoudende jeuk en symptomen van dermatitis kunnen wijzen op een allergische reactie, in het bijzonder voor vlooienbeten.

kitten wordt geborsteld door de eigenaar
Rood of gezwollen tandvlees

Rood of gezwollen tandvlees, vooral als dat gepaard gaat met een slechte adem, wijzen op een tandvleesontsteking. In erge gevallen kunnen katten hun tanden verliezen, voedsel uit hun mond verliezen en gewicht verliezen omdat ze moeilijkheden ondervinden om zich te voeden.

Lopende ogen en loopneuzen

Niezen, kortademigheid, ogen en een neus die loopt of andere griepachtige symptomen kunnen wijzen op ademhalingsproblemen, zoals een zware ademhaling of kortademigheid.