Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Sport en spel met uw hond

Sport en spel met je hond

leestijd: 7 min

Wees de sportcoach van je hond. Dat zal jou ook goed doen!

Alle dierenartsen zullen je zeggen dat voorkomen beter is dan genezen.

Niet alleen evenwichtige voeding is daarbij belangrijk. Je kunt je hond ook gezond houden door regelmatig met hem te sporten en te spelen.

Waarom sport doen met je hond?

In vorm blijven is voor jouw hond even belangrijk als voor jezelf. Regelmatige lichaamsbeweging helpt het energieniveau van je hond te verhogen, hem in vorm te houden en zijn immuunsysteem te versterken, zodat hij minder snel ziek wordt. Maar pas op, te veel sporten is ook niet goed!
Aarzel niet om advies te vragen aan je dierenarts betreffende hoe vaak en hoe intensief je hond moet sporten. Dat is vooral belangrijk als je een hond hebt van een ras dat bijzonder vatbaar is voor orthopedische aandoeningen (bijvoorbeeld labrador-retriever) of van een reuzenras, omdat hun behoeften kunnen verschillen van die van kleinere rassen of kleine honden.

Binnenspelletjes voor honden

Binnenshuis spelen kan het vertrouwen en het gevoel van samenhorigheid tussen jou en jouw hond versterken. Bovendien draagt spelen bij tot zijn opvoeding en de ontwikkeling van zijn zintuiglijke vermogens en zijn aandachtsvermogen.

Hier zijn enkele voorbeelden van spelletjes die je thuis binnen met je hond kunt spelen.

Binnenspelletje 1: voorwerpen verstoppen

Neem het favoriete speeltje van je hond. Zet je hond even apart in een andere kamer, verstop het speeltje, laat de hond dan vrij in de kamer waar het speeltje verstopt zit en laat hem ernaar zoeken. Dit spel ontwikkelt de reukzin en het concentratievermogen van je hond.

Binnenspelletje 2: balletje-balletje

Dit spel ontwikkelt het observatievermogen van je hond en vergt veel concentratie.

Neem drie ondoorzichtige potjes of kommetjes en zet ze ondersteboven voor je hond. Verstop een snoepje onder een van de potjes. Verwissel de potjes enkele keren van plaats en stop dan. De hond moet vinden onder welk potje het snoepje ligt. Als hij het gevonden heeft, kun je het hem geven en hem hartelijk prijzen.

Stop het spel als de hond niet meer geconcentreerd is en speel het spelletje niet langer dan 15 minuten.

Binnenspelletje 3: slalom

Plaats drie krukjes of soortgelijke objecten op een rij op gelijke afstand van elkaar. Neem een snoepje in je hand en lok je hond al slalommend tussen de krukjes door. Geef hem het snoepje en prijs hem als hij de slalom voltooid heeft.

Als hij de oefening eenmaal kent, kun je hem gewoon je hand, zonder snoepje erin, doen volgen en daarna kun je overschakelen naar een commando en je hond de slalom alleen laten doen.

Vermijd te grote opwinding! Als je merkt dat je hond te opgewonden raakt en zich niet meer kan concentreren, stop dan met het spel. Je kunt het op een andere keer opnieuw proberen.

Binnenspelletje 4: trucjes leren

Je kunt je hond enkele eenvoudige trucjes leren om aan jullie verstandhouding te werken.

Om het trucje te doen slagen, begin je met je hond te lokken met een snoepje. Als hij het trucje eenmaal kent, kun je het snoepje geleidelijk aan weglaten.

Je kunt veel trucjes verzinnen: je hond zal je zeker verrassen.

Al deze spelletjes vergen enige tijd en zijn, ook al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo, heel effectief om je hond aan het bewegen te krijgen. Vergeet niet dat er altijd drinkwater ter beschikking moet staan van je hond.

De eerste buitenspelletjes met je pup

Avant de lâcher votre chien sans laisse, enseignez-lui des ordres de bases et le principe de rappel pour garantir sa Leer je hond basiscommando's en de recall voor je hem buiten loslaat. Dat om zijn en jouw veiligheid en die van andere honden en hun baasjes te garanderen.

In het begin zal vrij spelen in de tuin of in een park ruim genoeg zijn je pup (denk erom dat alle vaccinaties in orde moeten zijn voor je pup op plaatsen komt waar andere honden geweest zijn).

Je fokker kan je een betrouwbaar bewegingsprogramma geven voor je pup. Als hij dat niet gedaan heeft, vraag er dan naar. Of vraag het aan je dierenarts of diens assistent. Lichaamsbeweging is niet alleen goed om je pup in topconditie te houden, maar het is ook goed voor zijn socialisatie. Vrij spelen met andere honden en mensen is een gelegenheid om je puppy te trainen. Vermijd bruut spel, zeker met grote rassen, om hun groeiende gewrichten niet te beschadigen.

Lijngewenning

Begin met je pup te leren aan de lijn te lopen zonder te trekken, ook al zul je daarna maar zelden aangelijnd met hem wandelen. Een antitrektuig kan je helpen om het hem zachtjes te leren. Gebruik nooit een slipketting! Slipkettingen horen bij een achterhaalde trainingsmethode en kunnen bovendien erg gevaarlijk zijn voor je hond, zeker als hij nog puppy is.

Informeer bij je dierenarts, dierenartsassistent of een hondentrainer naar de beste lijntrainingsmethodes. Een puppycursus is een goede manier om de juiste technieken te leren en ook om andere puppy's en hun baasjes te ontmoeten. Vraag je dierenarts of hij je een cursus in de buurt kan aanbevelen. Misschien organiseert hij zelf wel lessen.

Spelletjes die kinderen buiten met een hond kunnen spelen

Kinderen kunnen ook deelnemen aan het spel met de hond.

Balspelletjes

Vergeet niet dat diversiteit het leven kruidt, dus zorg ervoor dat de spelletjes interessant blijven voor je hond. Elke dag een rondje joggen in dezelfde wijk, zonder enige afwisseling, is saai voor zowel jou als je hond.

Werpspelletjes met een bal of met speelgoed kunnen heel nuttig zijn om de interesse van je hond gevangen te houden en ervoor te zorgen dat hij beweging krijgt. Het spelletje is heel eenvoudig: je gooit gewoon een balletje weg en wacht tot je hond het naar jou terugbrengt. Je kunt het spelletje zo vaak herhalen als je wilt.

Gebruik geen stok om te gooien, want die kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.

Welke hondensport past bij welk hondenras?

Als je hond van een ras is dat gewoonlijk veel beweegt, overweeg dan specifieke lessen te volgen of naar een hondenschool te gaan. Bordercollies blinken bijvoorbeeld uit in gehoorzaamheid en agility. Ze houden ook van opwindende spelletjes zoals balletje gooien. Terwijl labrador-retrievers en spaniëls heel goed geschikt zijn als staande honden bij de jacht. Zelfs terriërs kunnen leren braaf en goed agilityoefeningen te doen. Sommige hondenrassen hebben nood aan veel lichaamsbeweging gedurende heel hun volwassen leven. De husky, de Australische herder, de jack russell zijn enkele voorbeelden.

Vraag meer informatie aan je fokker of ga op zoek naar een club in jouw regio. Dat is ook een goede manier om andere hondenbezitters te ontmoeten.

Zwemmen

Overweeg ook andere vormen van lichaamsbeweging Is er misschien een hondenzwembad in de buurt? Sommige rassen, zoals newfoundlanders en retrievers, zijn gek op zwemmen. Denk erom dat honden moeite kunnen hebben met het zwemmen in een dok, meer, rivier of de zee, door de diepteverschillen en stromingen. Houd het dus bij een zwembad voor hydrotherapie.

Plattelandswandeling 

Als je minstens één keer per week wat extra tijd en energie hebt om te besteden aan je huisdier, aarzel dan niet om hem mee te nemen naar een park of het platteland voor wat intensievere lichaamsbeweging. Een lange wandeling in de natuur zal je hond goed doen. Terwijl jij wandelt, kan hij rennen en een beetje overal snuffelen. Als je graag jogt, kun je je hond meenemen zodat jullie je samen kunnen uitleven.
Vergeet niet na elk uitstap te controleren of je hond geen teek heeft opgelopen.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?