Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Japanse langharige bobtail

Japanse langharige bobtail

De Japanse langharige bobtail of Japanse langharige stompstaartkat heeft elegante lijnen en een goed ontwikkelde lichaamsbouw. De kop heeft fijne vormen met grote rechtopstaande oren en grote ronde ogen, die op een uitgesproken schuin vlak staan. De staart is normaal maar 5 tot 8 cm lang, en wanneer de kat ontspannen is, staat de staart rechtop. Het haar op de staart is over het algemeen dikker en langer, en groeit in alle richtingen, wat voor een pom-pomeffect zorgt. Bobtailkatten kunnen lang of kort haar hebben. De vacht is zijdezacht en bestaat in vele kleuren. De voorkeurskleur in Japan is de driekleur, tortie met wit (gekend als Mi-ke), dat symbool staat voor geluk. Deze kleur is meestal alleen te vinden bij de vrouwtjes.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Japanse Bobtail Long Hair kat loopt in het park

Persoonlijkheid

De Japanse bobtailkat is vriendelijk en intelligent. Het ras is van nature lief en kan het goed vinden met de meeste andere dieren. Deze katten houden van menselijk gezelschap. Sommige katten kunnen trucjes leren en willen geamuseerd en gestimuleerd worden. Het is een tamelijk spraakzaam ras.

Japanse Bobtail Long Hair kat slaapt

Oorsprong

Land van herkomst: Japan

Autres noms: Japanse langharige stompstaartkat

Het unieke kenmerk van de Japanse bobtailkat is de staart. Wanneer de kat ontspannen en natuurlijk is, ziet de staart eruit als die van een konijn, maar deze kan zich ontvouwen tot een lengte van ongeveer 10 tot 12 cm. In Japan is het ras terug te voeren tot de 8e eeuw, maar deze kat werd pas in de jaren '60 ook buiten Japan gezien, toen de kortharige Japanse bobtailkatten werden ingevoerd in de VS.

Gezondheid

In de VS staat de Japanse bobtailkat bekend als een robuust en gezond ras dat ruim tien jaar oud wordt. Er wordt gezegd dat het ras niet dezelfde problemen heeft als andere staartloze rassen zoals de manx, omdat het een andere genmutatie bezit. Er bestaat nog niet genoeg informatie daarover.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De Japanse bobtailkat heeft geen speciale verzorging nodig, omdat de kat zijn vacht makkelijk zelf in goede staat houdt. De langharige versie vraagt wel wat meer inspanning. Bobtailkatten houden van de aandacht die ze krijgen bij verzorging met een zachte borstel. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Beste kattenrassen voor kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.