Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Finse spits

Finse spits

Deze middelgrote hond heeft het kenmerkende uiterlijk van een keeshond: vosachtige puntoren, een dikke vacht en een borstelige staart die over de rug krult. Volwassen mannetjes zijn 43-50 cm hoog, vrouwtjes 39-45 cm. Een volwassen hond weegt 14-16 kg. De vacht is roodgoud of roodbruin op de rug, met lichtere plekken en een lichte ondervacht (meer informatie vind je in de rasstandaard).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Finse spits in het bos

Persoonlijkheid

De vriendelijke, levendige Finse keeshond is altijd alert, dapper en heldhaftig en heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Hoewel hij onafhankelijk is, is hij ook loyaal naar zijn baasjes en is hij graag in het gezelschap van kinderen. Het is dus een goede gezinshond. Hij blaft van nature en moet leren om op commando stil te zijn.

Finse spits die zich op de rots bevindt

Oorsprong

Land van herkomst: Finland

De Finse keeshond wordt al eeuwenlang gebruikt als jachthond, ook nu nog: in zijn thuisland speurt hij naar auerhoenen en korhoenen. Hij blaft om de jager te laten weten waar de vogels zich bevinden. In het verleden heeft hij ook geholpen bij de jacht op groot wild, zoals elanden en beren. Hij is dapper en blaft veel en is daarom de ideale waakhond. Dit nationale ras stierf bijna uit in de tweede helft van de 19e eeuw omdat er meer werd gereisd en de Finse keeshond daardoor met andere honden werd gekruist. Later hebben betrokken fokkers er alles aan gedaan om de toekomst van dit ras veilig te stellen. Dit is tegenwoordig weer een populaire hond in Finland.

Gezondheid

De Finse keeshond is over het algemeen een gezonde hond en heeft geen last van rasspecifieke aandoeningen.

Beweging

Een volwassen Finse keeshond heeft ongeveer een uur beweging nodig per dag, hoewel hij graag meer beweegt. Hij is in zijn element als het koud is, dus het is belangrijk dat je van winterse wandelingen houdt! Hou er rekening mee dat zijn jachtinstinct kan opspelen als je hem los laat lopen, dus zorg dat hij in een veilige omgeving zonder verkeer is en dat hij terugkomt als je hem roept.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

De middellange vacht van de Finse keeshond bestaat uit een dikke ondervacht, die vrij kort is, en een dichte bovenvacht. Het haar op zijn lichaam is middellang en het haar op zijn staart en de achterkant van de poten is langer. Op zijn kop en de voorkant van de poten is het haar juist korter. Reuen hebben een opvallendere kraag rond de nek en schouders dan teven. Twee keer per week borstelen is meer dan voldoende, hoewel dagelijks borstelen beter is als de hond verhaart.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.