Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dandie Dinmont Terrier

Dandie dinmont-terriër

De dandie dinmont-terriër heeft een lang maar kort lichaam. Als hij volgroeid is, heeft hij een schofthoogte van 20-28 cm en weegt hij 8-11 kg. Hij heeft grote, expressieve ogen en een kenmerkende vacht, die op zijn kop zijdezacht aanvoelt. De dubbele vacht bestaat uit een zachte ondervacht en een ruwere bovenvacht en is peper- of mosterdkleurig.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Dandie Dinmont Terrier staande op het gras

Persoonlijkheid

De dandie dinmont-terriër heeft bepaalde terriërtrekken: hij is vastberaden, volhardend en heeft een onafhankelijke geest. Het is ook een gevoelige, aanhankelijke hond die loyaal is naar zijn baasjes, waardoor hij een geweldig gezelschapsdier is.

Dandie Dinmont Terrier staat toe te kijken

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

Deze Schotse werkterriër werd in de 17e eeuw ontwikkeld om op dassen, otters en ander wild te jagen. Ze waren zo succesvol in het vinden van de volgende maaltijd dat ze geroemd werden door stropers. Het verhaal gaat dat de moderne dandie dinmont-terriër afstamt van de hond van een stroper die in een val was gelopen op het landgoed van de Hertog van Buccleuch. Ze stonden bekend als mosterd- en peperterriërs (vanwege de kleur van hun vacht). Hun huidige naam is vernoemd naar een personage uit het boek Guy Mannering van Sir Walter Scott, dat dit soort honden bezat.

Gezondheid

Net als veel rassen is ook de dandie dinmont-terriër gevoelig voor erfelijke oogafwijkingen. Daarom is het belangrijk om de ogen te laten testen. Net als bij andere kleine rassen kunnen ze last hebben van losse knieschijven (luxating patellas) en zijn ze, vanwege hun lichaamsbouw, gevoelig voor ruggenmergaandoeningen.

Beweging

Dit is een tamelijk actief hondje dat minstens een uur per dag beweging nodig heeft, liever nog meer, hoewel ze het niet erg vinden als de wandelingen nu en dan wat korter zijn.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

Het haar van de dandie dinmont is ongeveer 5 cm lang en moet minimaal twee keer per week worden geborsteld. Daarnaast moet de vacht minimaal twee keer per jaar met de hand worden gestript.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.