Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chinese naakthond

Chinese naakthond

Er zijn twee versies van de Chinese naakthond: een haarloze hond (met toefjes haar op de kop, de benen en de staart) en de powderpuff, die een dubbele vacht heeft met lang, zacht haar. Dit ras heeft ook twee lichaamstypes: een verfijnde, teer uitziende versie en een zwaarder, gedrongen type. Reuen worden 28-33 cm hoog en teven 23-30 cm. Als ze volgroeid zijn, zouden ze niet meer dan 5,4 kg mogen wegen. Hun vacht kan allerlei kleuren en kleurcombinaties hebben.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Gaat goed samen met andere dieren.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Chinese crested dog buiten zitten

Persoonlijkheid

De Chinese naakthond is een aanhankelijk huisdier dat helemaal in zijn element is in het gezelschap van mensen. Hij vindt het niet fijn om lang alleen te zijn. Hij is van nature een speelse hond die het liefst bij zijn baasje op schoot zit.

Chinese crested dog loopt buiten

Oorsprong

Land van herkomst: China

De exacte herkomst van de Chinese naakthond is niet duidelijk, maar er wordt gedacht dat hij ontwikkeld is uit haarloze honden uit Afrika. Deze zouden door de Chinezen gekruist zijn met schoothonden om een kleine, naakte gezelschapshond te creëren die naar verluidt bezit was van de koninklijke Han-dynastie en gebruikt werd om schatten te bewaken. Het ras werd ook als waakhond gebruikt. Chinese zeelieden namen het ras mee de wereld over en de grotere Chinese naakthond hielp om de rattenpopulatie op de schepen onder controle te houden. In de 16e eeuw vonden ontdekkingsreizigers dit ras in Mexico en andere delen van Centraal- en Zuid-Amerika.

Gezondheid

De Chinese naakthond is gevoelig voor huidaandoeningen en een verbrande huid. Net als bij andere kleine rassen kunnen ze last hebben van losse knieschijven (luxating patellas). Daarnaast zijn ze, net als veel andere rassen, gevoelig voor erfelijke oogaandoeningen. Daarom is het belangrijk om de ogen te laten testen.

Beweging

De Chinese naakthond is een klein ras en heeft weinig beweging nodig. Dertig minuten per dag is voldoende.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De lange vacht van de Chinese naakthond moet een à twee keer per week worden verzorgd. Bij de haarloze variant is het nodig om zijn staart, sokken en kuif te verzorgen. Als de huid te droog wordt, moet je deze goed verzorgen en het is belangrijk om te voorkomen dat zijn huid verbrandt. Het haarloze gen wordt in verband gebracht met een slecht gebit en het kan gebeuren dat hij tanden mist.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.