Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bearded Collie

Bearded Collie

De bearded collie is slank en actief. Het is een middelgrote hond met een lange, ruwharige bovenvacht, die van nature naar de zijkant valt. De vacht is zwart, blauw, reebruin, grijs, bruin of zandkleurig, met of zonder witte vlekken. Reuen zijn meestal 53-56 cm hoog en teven 51-53 cm. Ze wegen tussen de 18 en 28 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Gaat goed samen met andere dieren.
 • Een echte gezinshond
Bearded Collie op het veld

Persoonlijkheid

Dit ras is alert, leert graag en is graag in het gezelschap van mensen. Het zijn vriendelijke honden die graag onderdeel uitmaken van alle aspecten van het gezinsleven en meestal goed met andere honden en huisdieren overweg kunnen. Onbekenden worden met veel enthousiasme en geblaf onthaald, maar zijn vaak zeer welkom.

Bearded Collie wandelen in het bos

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

De 'beardie' werd in Schotland ontwikkeld uit lokale schaapherdershonden, in het bijzonder de old english sheepdog en mogelijk ook de Poolse laaglandherder en de komondor. Oorspronkelijk waren er twee soorten bearded collies: een kleinere, lichtere herder uit de Schotse hooglanden, en een zwaardere drijfhond met een zwarte vacht uit de Schotse laaglanden. Er wordt aangenomen dat de moderne bearded collie een combinatie is van deze twee herdershonden. 'Collie' is een Schots woord voor schaapherdershond.

Gezondheid

De bearded collie kan last krijgen van erfelijke heup- en ellenboogdysplasie (een afwijking die pijnlijk kan zijn en kan leiden tot mobiliteitsproblemen) en erfelijke oogaandoeningen. Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

De bearded collie is een actieve hond die dagelijks minimaal een uur beweging nodig heeft. Beardies zijn gek op allerlei spelletjes en scoren vaak goed op behendigheid, gehoorzaamheid en zelfs speuren.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Het verzorgen van een bearded collie kost flink wat tijd en dagelijks borstelen wordt aanbevolen. Het is essentieel om de vacht op te tillen en vanaf de huid te borstelen. Het borstelen van alleen de bovenvacht is zinloos: alleen als je elke laag nauwkeurig borstelt, bij voorkeur met een pennenborstel, voorkom je klitten. Beardies verharen wel, maar als je ze goed borstelt, verharen ze niet heel veel.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.