Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Donkerbruine kat voedsel wordt geserveerd door de eigenaar in een kom

Mijn kat eet niet: een handleiding voor kieskeurige katten

leestijd: 4 min

 

Kieskeurige eters

Katten hebben de reputatie moeilijke eters te zijn. Ze hebben allemaal hun favoriete texturen en smaken maar ze worden niet als kieskeurige eter geboren. De beste manier om eetgrillen te voorkomen is dus uw kat geen slechte gewoonten aan te leren van in het begin.

Leer hem geen slechte gewoonten

Katten zijn onafhankelijk ingesteld maar ze letten wel op de manier waarop met hen wordt omgegaan. Als u vanaf het eerste teken dat hij niet wil eten zijn routines verandert of u zich zorgen maakt en u hem probeert naar zijn eetbakje te lokken met restjes van uw maaltijd, dan maakt u er zeker een kieskeurige eter van.

Hij zal snel begrijpen hoe hij u moet manipuleren om het lekkere eten van het "baasje" te krijgen in plaats van een gezonde en evenwichtige voeding. Stelt u zichzelf eens in de plaats van uw kat: wat zou u doen als u werd "beloond" met iets extra telkens wanneer u weigert iets te eten? Om grillen te vermijden moet u een routine kiezen en u zich eraan houden.

 

Is uw kat echt knorrig?

Soms kan het zijn dat deze reactie niet door het eten wordt uitgelokt maar door de manier waarop u uw kat zijn eten geeft.

In het algemeen eten katten liever ongestoord zonder toeschouwers. Geef uw kat wat privacy wanneer hij eet en laat hem na u eten om hem op afstand te houden wanneer u eet.

Zorg ervoor dat zijn eetbakje schoon is. Veel katten willen niet eten uit een eetbakje waar nog oude restjes inliggen. Wat zou u in zijn plaats doen? Maak er een gewoonte van de eetbakjes waarin u water en eten geeft, na elk gebruik af te wassen. De restjes en bacteriën zijn net als voor de mens niet goed voor katten.

Als uw kat gewoonlijk van droge voeding houdt maar plots grillen vertoont, probeer dan zijn portie te vervangen door een verse portie. Droge voeding neemt het vocht op en krijgt een beschimmelde smaak, vooral wanneer het warm is.

Als de blikvoeding voor problemen zorgt, is dit mogelijk omdat het net uit de ijskast komt. Natte voeding die te koud is, heeft niet veel aroma en katten eten niet wat ze niet kunnen ruiken. U kunt het eten aantrekkelijker maken door het te verwarmen tot het lauw aanvoelt. Hierdoor komt het aroma vrij en wordt de eetlust van uw kat versterkt.

Als uw kat een deel van de dag buiten doorbrengt, vergeet dan niet dat hij nogal wat gelegenheden heeft om iets te eten. Het is dus mogelijk dat hij 's avonds geen honger meer heeft.

Net als mensen reageren katten op het klimaat. Warme zomerdagen verminderen de eetlust.

De meeste katten stoppen met eten wanneer ze geen honger meer hebben.

Als hij blijft weigeren te eten

Als uw kat nog steeds niet wil eten, probeer dan een ander recept met dezelfde kwaliteit, maar hou rekening met zijn gewoonlijke voorkeur voor droge of natte voeding. Een nieuw recept kan de smaakpapillen opnieuw stimuleren!

Controleer ook de tanden van uw kat. Een probleem met de tanden kan ervoor zorgen dat eten moeilijk en pijnlijk wordt. Als het tandvlees van uw kat rood en gezwollen is of als hij een slechte adem heeft, vraag dan uw dierenarts zijn tanden te onderzoeken.

 

Wanneer hij 24 uur of langer niet wil eten

Als uw kat gedurende 24 uur of langer niet wil eten, raadpleeg dan uw dierenarts. Niet willen eten eten kan wijzen op het ontstaan van een allergie of een teken van een ernstige malaise. Het kan zijn dat het maar een gril is maar het is altijd beter om zeker te zijn.