Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chat regardant autour du mur

Katten- en kittenverzekering

leestijd: 5 min

Het kiezen van de juiste verzekering voor katten lijkt misschien een hele klus, maar we zijn er om je te helpen!

Onze katten geven ons enorm veel plezier en staan bekend als trouwe metgezellen. Dus als ze ons zorgen baren, wil je een goede kattenverzekering hebben om ervoor te zorgen dat ze alle hulp krijgen die ze nodig hebben. Geld is immers het laatste waar je aan wil denken als je kat ziek, vermist of gestolen is.

Je kunt met je dierenarts overleggen welke soorten verzekeringen er voor katten zijn en waar jouw huisdier baat bij kan hebben. We hebben ook een lijst gemaakt met enkele algemene zaken om je te helpen. Weten welke huisdierenverzekering je moet kiezen kan een beetje lastig zijn. Maar als het eenmaal geregeld is, gaat er niets boven de gemoedsrust die je krijgt als je weet dat je kat goed verzorgd wordt!

Het belang van een kattenverzekering

De medische zorg voor katten wordt steeds beter. Behandelingen kunnen vrij kostbaar zijn. Als je de stress van je kat die zich niet lekker voelt daarbij optelt, snap je dat de druk aardig opgevoerd wordt. Het afsluiten van de juiste kattenverzekering kan een deel van je zorgen wegnemen. Je weet dat je financieel gedekt bent. Toch is het belangrijk om te weten hoe je een kattenverzekering kiest die aansluit op de behoeften van je huisdier. En dat betekent dat je de kleine lettertjes zult moeten lezen.

Waar moet je op letten bij een katten- of kittenverzekering?

Wanneer je op zoek bent naar een katten- of kittenverzekering, is het een goed idee om onderzoek te doen naar de bedrijven die polissen aanbieden. In het ongelukkige geval dat je toch een claim moet indienen, kan een goede verzekeraar jouw ervaring stukken minder stressvol maken. Heb je een kattenverzekeringsmaatschappij op het oog? Onderzoek dan eerst haar reputatie. Lees reviews. Kijk hoeveel mensen claims hebben ingediend en wat hun ervaringen waren. 

Je kattenverzekeraar moet gemakkelijk bereikbaar zijn en een goede, eenvoudige en duidelijke service bieden. Vergeet niet om de kantooruren en de bereikbaarheid te controleren. Kun je chatten en e-mailen of alleen bellen? Kies een verzekeraar waarvan je weet dat deze eventuele vragen graag beantwoordt. De medewerkers met wie je praat horen vriendelijk en behulpzaam te zijn Onthoud dat je misschien op een moeilijk moment moet bellen. Je moet het gevoel hebben dat je verzekeraar benaderbaar is.

Waar je op moet letten bij je kattenverzekering

Waarschijnlijk zul je naar allerlei soorten polissen moeten kijken. Dit kan best moeilijk zijn, ze lijken allemaal op elkaar!  Om je te helpen volgen hier de belangrijkste zaken die je zou kunnen overwegen bij het kiezen van een kattenverzekering.

De kosten van je polis

Als het om je katachtige vriend gaat, wil je uiteraard de beste polis die voor handen is. Maar je moet de kosten van de kattenverzekering wel kunnen betalen. Als de maandelijkse premie voor jou financieel gezien niet haalbaar is, bezorg je jezelf alleen maar extra stress.

Hoeveel eigen risico moet je per claim betalen?

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voordat je kattenverzekeraar de rest dekt. Als het eigen risico hoog is, zul je minder snel geneigd zijn om een claim in te dienen voor kleine aandoeningen. Dit moet tot uiting komen in lagere maandelijkse kosten. Alleen jij kunt de voor- en nadelen afwegen, maar zorg ervoor dat je het gevoel hebt dat het redelijk is.

Dekt de kattenverzekering alle kosten voor de behandeling van je huisdier?

Het is ook belangrijk om uit te zoeken welke onderdelen van de behandeling in de polis zijn inbegrepen.

Bijvoorbeeld de kosten van een consult, het verblijf van je kat in een dierenkliniek, medicijnen, verdoving, operaties, röntgenfoto's, echo's en laboratoriumkosten. Op verwijzingsniveau houdt dit in dat je dierenarts je kat naar een specialist stuurt.

Controleer ook of de behandeling van gedragsstoornissen en aanvullende behandelingen zoals acupunctuur gedekt zijn. Kies wat goed is voor jou en je kat, maar zorg ervoor dat je tevreden bent over de dekking.

Je kunt ook vragen of je dekking de kosten (of een bijdrage) voor speciale, door dierenartsen aanbevolen voeding omvat.

Heeft de leeftijd van je kat invloed op de kosten van je kattenverzekering?

Sommige maatschappijen bieden geen polissen aan voor oudere katten, omdat de kans groter is dat ze dure behandelingen nodig zullen hebben. En sommige maatschappijen zullen je vragen om een deel van de behandeling te betalen als je kat een bepaalde leeftijd heeft of ouder is.

Wat is het maximale bedrag dat je per aandoening per jaar kunt claimen?

Hopelijk gebeurt het niet, maar als je kat een behandeling in een gespecialiseerd centrum nodig heeft, kunnen de rekeningen aardig oplopen. Om een voorbeeld te geven: 1.000 euro klinkt misschien als veel geld als het maximale bedrag dat je kat- of kittenverzekeraar vergoedt voor iets, maar een rekening voor een gebroken bot kan het dubbele zijn. Of zelfs nog veel hoger uitvallen! Denk na over de rekeningen die je kunt verwachten als er iets misgaat, en beslis dienovereenkomstig.

Sommige maatschappijen bieden een 'levenslange' dekking die je kat gedurende zijn/haar hele leven beschermt, mits de polis elk jaar vernieuwd wordt. Je krijgt een jaarlijkse vergoeding, die ofwel een vaste limiet is om alle problemen te dekken of die geldt per aandoening. Bij verlenging van de polis wordt de polisvergoeding weer tot het maximaal uit te keren bedrag aangevuld.

Worden de kosten van je verzekering beïnvloed door je postcode of het ras van je kat?

Houd er rekening mee dat het type ras en zelfs je postcode de kosten van je kattenverzekering kunnen veranderen. In grote steden kunnen de premies hoger uitvallen. Hetzelfde geldt voor kattenrassen waarvan bekend is dat ze meer problemen hebben. Als je een raskat hebt, controleer dan of aangeboren en erfelijke aandoeningen ook gedekt zijn. Bij sommige polissen kun je geen claim indienen voor bekende erfelijke aandoeningen.

Zijn de kosten van derden inbegrepen in je dekking voor het geval je kat een ongeluk veroorzaakt?

Katten willen geen problemen veroorzaken, maar soms gebeuren er ongelukken! Controleer wat er gebeurt als je kat een ongeluk veroorzaakt. Bekijk je huis- en inboedelverzekering, want sommige van deze verzekeringen dekken ook de wettelijke aansprakelijkheid voor door huisdieren veroorzaakte schade of letsel.

Krijg je korting als je meerdere huisdieren hebt?

Veel verzekeraars bieden korting als je meerdere huisdieren in huis hebt, wat goed nieuws is voor dierenliefhebbers. Neem een kijkje om te zien wat er aangeboden wordt.

Wat heeft de kattenverzekering jou te bieden?

Keert je verzekeringsmaatschappij uit als je kat zoekraakt of gestolen wordt?

Sommige verzekeraars bieden een vooraf (contractueel) vastgelegd bedrag uit als je kat gaat zwerven, verdwaalt of wordt meegenomen. Controleer ook of je polis bijdraagt aan kosten voor het maken van meldingen dat je kat vermist wordt en het aanbieden van een beloning.

Keert je verzekeraar een vooraf (contractueel) vastgelegd bedrag uit als je je kat moet laten inslapen?

Niemand wil dat het gebeurt, maar soms moeten we toch afscheid nemen van onze huisdieren. Sommige polissen keren een vooraf (contractueel) vastgelegd bedrag uit het zover is. Het kan belangrijk zijn bij raskatten en kittens die honderden euros kunnen kosten.

Heeft de polis nog andere beperkingen?

Bekijk de voorwaarden van je polis om er zeker van te zijn dat je niet door toeval je dekking verliest. Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld geen tandheelkundige behandeling, mits het gebit van je kat eenmaal per jaar door de dierenarts wordt gecontroleerd.

De meeste verzekeringen vereisen volledige, up-to-date vaccinaties voor katten. Controleer de kleine lettertjes van je kattenverzekering, zodat je je aan de voorwaarden kunt houden en je kat volledig gedekt blijft.

Hoewel er heel wat te kiezen valt, zou je met deze vragen in het achterhoofd goed op weg moeten zijn om de polis te vinden die bij jou en je kat past. Daarna kun je zorgeloos genieten van het gezelschap van je huisdier en bent je voorbereid op alles wat er in de wereld op je af komt.

Nu weet je alles wat je moet weten om een weloverwogen beslissing te nemen over je katten- of kittenverzekering. Wil je meer weten over kittens? Lees onze gids over kittenvaccinaties.