Your Pet, Our Passion.
Een kat wordt verzorgd

Haaruitval bij katten

leestijd: 4 min

Ga je je kat een liefdevolle aai geven en voel je dat zijn vacht niet meer zo dik is als normaal, of heb je gemerkt dat je kat een kale plek heeft? Er zijn een aantal redenen waarom je kat zijn vacht kan verliezen en het is altijd belangrijk om je dierenarts een kijkje te laten nemen om het probleem van haaruitval bij katten op te lossen.

Controles bij je dierenarts zijn de beste manier om tekenen van een mogelijke ziekte zo snel mogelijk op te sporen.

Hier zijn enkele symptomen van haaruitval bij katten waar je op moet letten. Houd er rekening mee dat deze lijst niet volledig is en dat je altijd met je dierenarts moet praten als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier. 

Waarom verliest mijn kat haar?

Haaruitval bij katten, ook wel alopecia genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende veelvoorkomende factoren (zoals stress, huidaandoeningen of een slecht dieet). Als je eenmaal begrijpt waardoor je kat zijn vacht verliest, kun je de juiste behandeling zoeken om ervoor te zorgen dat hij zich weer als zichzelf voelt en eruitziet.

Huidaandoeningen kunnen haaruitval bij katten veroorzaken

Sommige huidaandoeningen of infecties kunnen ervoor zorgen dat je kat haar verliest. Kijk eens naar een paar mogelijke aandoeningen die dit kunnen veroorzaken: 

  • Je kat kan een infectie hebben zoals kattenringworm (een schimmelinfectie).
  • Een parasietenplaag zoals mijten of vlooien.
  • Een huidaandoening bij de kat veroorzaakt door een allergie.

Omdat deze allemaal irriterend zijn voor de huid, kan het voor je kat onmogelijk zijn om niet te krabben! Door overmatig borstelen of jeuk kunnen ze kale plekken krijgen en ook haarballen door het inslikken van haar als ze aan de plek likken of kauwen. 

Kan stress of een pijnlijke kattenhuid haaruitval bij katten veroorzaken?

Je hebt wel eens gehoord van de uitdrukking "je haren uittrekken" als je onder druk staat, en dit kan waar zijn voor katten die van streek zijn. Soms begint een gestreste kat zijn vacht uit te trekken. Nog ongebruikelijker, maar ook mogelijk, is dat katten een gebied overbezorgen als dat pijn veroorzaakt (bijvoorbeeld een pijnlijk gewricht).

Kunnen hormonen ervoor zorgen dat katten hun vacht verliezen?

Kale plekken op je kat en haaruitval kunnen ook worden veroorzaakt door een hormonale disbalans. Specifieke hormonen zijn verantwoordelijk voor de haargroei van je kat en een teveel of tekort hieraan kan ook de reden zijn dat je kat zijn vacht verliest.

Het kan ook zijn dat je drachtige of zogende kat haar verliest door de veranderingen in hun hormonen tijdens deze periode, maar wees niet te ongerust want uiteindelijk groeit de vacht vanzelf weer aan.

Een slechte gezondheid, slechte voeding of een onderliggende ziekte kunnen haaruitval bij katten veroorzaken

Het is belangrijk dat katten een uitgebalanceerd dieet hebben, want een ongezond dieet, een slechte gezondheid of een onopgemerkte ziekte kunnen allemaal oorzaken zijn van haaruitval bij je kat. Omdat dit allemaal nogal brede oorzaken zijn, is het belangrijk om naar je dierenarts te gaan om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Sommige oorzaken van haaruitval bij katten kunnen ook mensen treffen en zijn besmettelijk. Hoewel dit ongebruikelijk is, is het de moeite waard om zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts te maken om een ongelukkig huisdier en eigenaar te voorkomen.

Onthoud dat het verharen van een kat het hele jaar door gebeurt, maar dat ze meestal meer verharen in de zomer en de herfst, ook wel kattenrui genoemd. Als de haaruitval zich over het hele lichaam voordoet en er geen kale plekken ontstaan, is dit volkomen natuurlijk en gaat het snel weer over.

Wat kan je dierenarts doen tegen haaruitval bij katten?

Je dierenarts zal je kat grondig onderzoeken om de oorzaak van de alopecia te achterhalen. Als hij vlooien ontdekt, een veelvoorkomende oorzaak van jeuk en daaropvolgend haarverlies, kan hij je een vlooienbehandeling aanraden (die je sowieso moet bijhouden).

Je dierenarts kan ook haarmonsters nemen of een stukje huid afschrapen om te testen op spoelwormen en parasieten - maak je geen zorgen, dit is volledig pijnloos. Soms kan je dierenarts besluiten om een klein huidmonster van je kat te nemen onder verdoving of om een allergische huidtest uit te voeren om te controleren op huidaandoeningen bij katten. Ook kunnen ze een bloedmonster nemen om te kijken of er onderliggende ziekten zijn die de haaruitval van je huisdier kunnen veroorzaken.

Als er aan het einde van het onderzoek nog steeds geen duidelijke reden is voor de kattenalopecia, kan je dierenarts je doorverwijzen naar een veterinair dermatoloog.

Als jij of je dierenarts echter vermoeden dat er een gedragsmatige reden kan zijn voor het overkammen van je kat, waardoor hij haar verliest, dan moet je misschien de levensstijl van je kat bespreken om erachter te komen wat hem stress kan bezorgen

Behandeling van haaruitval bij katten: hoe wordt alopecia behandeld?

De behandeling van alopecia hangt af van de oorzaak van de haaruitval bij je kat. Zodra je dierenarts een aantal tests heeft uitgevoerd, kun je de juiste behandeling kiezen. Bekijk hieronder enkele behandelingsmogelijkheden voor haaruitval bij katten.

Schimmelwerende behandeling 

Je dierenarts kan je vlooienbestrijdingsmiddelen of een antischimmelbehandeling tegen haaruitval bij katten aanraden als hij parasieten of ringworm ontdekt.

Dieetplan om allergieën te voorkomen

De behandeling van allergische huidaandoeningen kan iets meer tijd in beslag nemen, maar met de hulp van een veterinair dermatoloog kan er, zodra het overtredende voedingsmiddel of de overtredende stof is gevonden, een plan worden opgesteld om het te vermijden.

Plan om stress te verminderen

Als stressgerelateerd overmatig borstelen wordt vermoed, kan je dierenarts je doorverwijzen naar een veterinaire gedragstherapeut die je kan helpen de oorzaak van de stress en het kattenhaarverlies te achterhalen en je advies kan geven over hoe je dit kunt verminderen.

De zere plek identificeren

Als uit het onderzoek van je dierenarts blijkt dat je kat overbeharing heeft vanwege pijn in zijn gewrichten of blaas, zal hij het onderliggende probleem behandelen met de nodige medicatie. Als de pijn stopt, stopt ook de haaruitval.

Zodra de oorzaak van alopecia bij katten is gevonden, heb je hopelijk weer een gelukkig en gezond huisdier! Zorg ervoor dat je je kennis over destructief kattengedrag en hoe je dit kunt voorkomen, bijspijkert.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​