Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chat gris assis sur un canapé en cuir

Voorkomen dat katten aan meubels krabben

leestijd: 5 min

Als je kat aan de meubels blijft krabben, is hier een gids om je te helpen voorkomen dat hij/zij de bank verscheurt!

Niets is erger dan een nieuwe bank kopen of krijgen en vervolgens thuiskomen om te ontdekken dat je kat of kitten deze aan flarden heeft gescheurd, of het aantreffen van diepe krassen op je pas geverfde deurkozijnen. Katten die aan meubels krabben, kunnen een groot probleem zijn, vooral als je trots bent op je huis! Soms lijkt het alsof je kat erop uit is om problemen te veroorzaken, maar het is belangrijk om te weten dat dit krabgedrag diepgewortelde instincten zijn die tal van voordelen hebben voor zowel de gezondheid als het welzijn van je kat.

Lees verder en ontdek hoe je kunt voorkomen dat katten aan meubels krabben en waarom ze het altijd op jouw favoriete plekjes gemunt lijken te hebben.

 

Waarom krabben katten aan meubels?

Hoewel het misschien lijkt alsof je kat gewoon graag dingen kapot maakt, krabt hij/zij eigenlijk om een aantal redenen. Ten eerste zorgt krabben voor een volledige lichaamstraining voor je kat die zijn/haar spieren en pezen van de klauwen tot aan rug uitrekt. Katten die aan meubels krabben, houden ook hun klauwen scherp door het afwerpen van hun klauwhulzen, waardoor ze in topconditie blijven.

Bovendien bevatten de poten van katten geurklieren en wanneer zij aan voorwerpen krabben, laten zij een zichtbare en chemische geurmarkering achter die hun territorium in huis aangeeft. Ze richten zich meestal op prominente en veelgebruikte plekken zoals banken of je favoriete fauteuil. Door aan deze plekken te krabben voelen ze zich namelijk veiliger en verlichten ze stress door hun geur op dingen achter te laten, waardoor het meer als hun thuis gaat voelen.

Soms doen katten het omdat ze zich vervelen, wat vooral voorkomt bij huiskatten die niet genoeg mentaal geprikkeld worden. Nu weet je wat ze ertoe aanzet. Hoe kun je katten ervan weerhouden om aan meubels te krabben?

Hoe te voorkomen dat katten aan meubels krabben

Gebruik een krabpaal

De beste manier om te voorkomen dat katten aan meubels krabben, is door ze in huis voldoende mogelijkheden te bieden om te krabben. Buitenkatten krabben aan bomen en palen, dus is het een goed idee om dit binnen na te bootsen met krabpalen.

Zorg ervoor dat je alleen stevige exemplaren van goede kwaliteit koopt, zodat ze niet wiebelen als je kat eraan krabt, want dat kan hem/haar afschrikken. Je moet er ook voor zorgen dat de krabpalen hoog genoeg zijn zodat je kat zich helemaal kan uitstrekken, zodat hij/zij die o zo belangrijke spieren kan trainen.

Bied je kat verschillende gemakkelijk te krabben voorwerpen aan

Je kunt ook stofresten, met schors bedekte boomstammen, naaldhoutresten of sisalvezels verstrekken om voldoende variatie te bieden om hem/haar bezig te houden. Zodra hij/zij deze leuke, gemakkelijk te krabben voorwerpen heeft, is de kans kleiner dat hij/zij zich op je meubels richt.

Plaatsing is belangrijk

Plaats de krabpalen en -voorwerpen door je hele huis op plekken waar je kat al graag ligt, of in de buurt van voorwerpen waar hij/zij al aan krabt (zoals de armleuning van je bank). In de buurt van slaapplekken is ook een goed idee, omdat de meeste katten het heerlijk vinden om zich goed uit te rekken en te krabben zodra ze wakker worden.

Gebruik bungelend speelgoed

Als je kat niet geïnteresseerd lijkt te zijn in de krabpaal, kun je een optie overwegen met een bungelend speeltje om je kat aan te moedigen om de krabpaal te onderzoeken, of wat kattenkruid toevoegen.

Laat draaideurboefjes ophouden

Als je je afvraagt hoe je katten ervan kunt weerhouden om steeds weer aan meubilair te krabben, moet je ervoor zorgen dat je het voorwerp of de voorwerpen in kwestie grondig schoonmaakt om de geurmarkeringen te verwijderen, omdat katten eerder geneigd zijn om te krabben aan plekken waar ze ruiken dat hun geur vervaagt en deze dan willen 'aanvullen'. We raden aan om een milde, niet-giftige oplossing te gebruiken die geschikt is voor de plek en er voor te zorgen dat je kat uit de buurt blijft totdat het droog is

Voorkom krabben uit verveling

Voor katten die aan meubels krabben uit verveling of gebrek aan lichaamsbeweging, kun je oeverwegen om wat katten- of kittenspeelgoed aan te schaffen en ervoor te zorgen dat je wat broodnodige speeltijd inplant voor jou en je kat. Er zijn heel veel kattenspeeltjes verkrijgbaar, van elektronische muizen tot lokazen, dus er is vast wel iets wat je kat leuk zal vinden!

Hoe je katten laat ophouden met krabben aan tapijten

Als je een kat hebt die het liefst horizontaal krabt, kan het zijn dat je tapijt er een beetje versleten uitziet. De beste manier om katten te laten ophouden met het krabben aan tapijten is door overal in huis krabmatten neer te leggen en je kat aan te moedigen om deze samen met speeltjes te gebruiken.

Nu weet je hoe je katten kunt laten ophouden met het krabben aan meubels! Probeer ons advies maar eens uit, dan is je favoriete stoel in een mum van tijd krasvrij. Neem het ze nooit kwalijk dat ze aan dingen krabben, want dit is hun natuurlijke instinct en er zijn veel redenen waarom ze er baat bij hebben!

Als je bang bent dat je kat misschien een tikje vernielzuchtig is, neem dan contact op met je dierenarts - die zal je graag verder helpen.

Lees voor meer katten- en kittenadvies ons artikel over wat je kunt verwachten als je een nieuw kitten mee naar huis neemt.