Your Pet, Our Passion.
De grijze kat kijkt droevig naar het scherm

Hoe weet je of je kat stress heeft?

leestijd: 2 min

Katten spelen een belangrijke rol in het beheersen van ons stressniveau, maar we mogen niet vergeten dat katten zelf ook kunnen lijden onder stress.

Bepaalde opwindende situaties kunnen interessant zijn om een kat te doen opbloeien en te stimuleren. De nieuwe gewaarwordingen die je kat ervaart tijdens het spelen en het verkennen van de buitenwereld, zijn voorbeelden van positieve stress. Chronische stress kan de gezondheid van je kat schaden.

Let op tekenen van chronische stress: verandering van eetlust of slaappatroon, daling van energieniveau, terugtrekgedrag enz. Als een van deze tekenen zich voordoen, bespreek dat dan met je dierenarts om er zeker van te zijn dat het niet gaat om een medisch probleem.

Als je dierenarts denkt dat het probleem stressgerelateerd is, zijn hier enkele veelvoorkomende oorzaken van chronische stress bij katten en manieren om je kat gerust te stellen.

Overstimulatie

Verveling kan een groot probleem zijn voor katten, maar overstimulatie ook. Aangezien katten een zeer gevoelig gehoor en een zeer gevoelige huid hebben, kunnen overmatig lawaai en overmatige aanraking aanzienlijke stress veroorzaken. Permanent luide televisie en muziek, blaffende honden en schreeuwende mensen zijn stresserend voor katten. Dat geldt ook voor overmatig aaien.

Wat kun jij doen? Besteed aandacht aan de lichaamstaal van je kat. Katten houden van knuffelen en spelen, maar zorg ervoor dat je op je kat bent afgestemd als je hem aanraakt. Als je merkt dat je kat zich niet op zijn gemak voelt, laat hem dan met rust. Zeg ook aan je kinderen en de andere personen in je gezin om daar aandachtig voor te zijn. Zie er ook op toe dat je televisie en je muziek niet zo luid staan dat je kat er last van heeft.

Veranderingen in huis

Heb je onlangs je intrek genomen in een nieuwe woonst? Verander je je meubels al eens van plaats? Heb je verbouwd of gerenoveerd? Katten zijn gevoelig voor hun omgeving en veelvuldige veranderingen in hun woonst kunnen hen het gevoel geven dat ze niets onder controle hebben.

Wat kun jij doen? Probeer je woonst zo veel mogelijk op orde en stabiel te houden. Vergeet niet dat je kat altijd bij voeding, water en de kattenbak moet kunnen.

Uitbreiding of inkrimping van de sociale kring

Als je een ander huisdier hebt geadopteerd, kan een slechte start je kat stress bezorgen. Hetzelfde geldt als er een nieuwe persoon opduikt in je woonst: een baby, gasten of een nieuwe partner. Het verdwijnen van een familielid (overlijden of gewoon een kind dat op kot gaat) verandert ook de sociale kring van je kat en kan hem van streek maken.

Wat kun jij doen? Aangezien deze veranderingen onvermijdelijk zijn, kun je je kat helpen door meer met hem te spelen en hem meer te doen bewegen. Dit is het ideale moment om te proberen met je kat aan de lijn te wandelen, zodat hij de natuur kan verkennen. Net als bij mensen kan een veilige uitstap in een andere omgeving je kat goed doen.

Veranderingen van seizoen en temperatuur

Zelfs het leven van een binnenkat wordt grotendeels bepaald door het klimaat, de zon en het buitenleven. Seizoensveranderingen en temperatuurverschillen kunnen het algemene stressniveau van je kat sterk beïnvloeden. Als de zomertijd wordt ingevoerd, raakt de interne klok van je kat bijvoorbeeld van de wijs.

Je zou bijvoorbeeld in de winter meer zelf kunnen spelen met je kat. Als de vogels naar het zuiden zijn getrokken, heeft je kat minder om naar te kijken door het raam! Zorg er ook voor dat je kat dekens heeft waarin hij zich lekker warm kan wentelen.

Op warme dagen moet je kat voldoende vers water ter beschikking hebben en kunnen rusten op schaduwrijke plekken. Als je graag een ventilator zet, houd er dan rekening mee dat sommige katten niet houden van het geluid dat dat apparaat maakt of van de koude wind op hun vacht.