Your Pet, Our Passion.
Waarom kneden katten?
Chat allongé dans les bras d'une femme

Waarom spinnen katten?

leestijd: 4 min

Het spinnen van katten is een teken dat ze gelukkig zijn, tevreden en zich op hun gemak voelen, en genieten van veel aandacht en vertroeteling - of toch niet?

We weten allemaal dat katten hun gevoelens uiten door te spinnen, net zoals wij glimlachen als we blij zijn en honden met hun staart kwispelen. Spinnende katten zijn echter niet altijd gelukkige katten, het is nog steeds een mysterie waarom ze spinnen en hoe ze dit mystieke geluid maken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat katten niet alleen spinnen als ze blij zijn, maar ook als ze verdrietig of bang zijn. Spinnen is een afweermechanisme en een manier om kalm te blijven in stressvolle situaties. Je zult je kat vaak horen spinnen bij de dierenarts terwijl hij/zij wordt onderzocht, maar pas op dat je dit niet als een vrolijk geluid beschouwt! Het is waarschijnlijker dat je kat spint om zichzelf te kalmeren dan dat hij/zij geniet van het onderzoek. 

Spinnen is niet alleen een methode van non-verbale communicatie - geloof het of niet, katten gebruiken het ook om zichzelf te kalmeren en pijn te beheersen. De moederpoes spint tijdens de bevalling om ongemak te verlichten en zal na de geboorte van haar kittens blijven spinnen om ze naar haar lichaam te leiden om te zogen. Omdat kittens blind en doof worden geboren, zijn de trillingen van hun moeder cruciaal voor hun overleving. Als ze amper twee dagen oud zijn, kunnen ze al beginnen te communiceren met hun moeder en nestgenoten door terug te spinnen.

Hoe spinnen katten?

We weten dus waarom katten spinnen, maar hoe maken ze nu eigenlijk dat fascinerende geluid?

Onderzoek heeft aangetoond dat de spieren van je kat een geluid produceren dat verantwoordelijk is voor het bewegen van de stembanden. Terwijl je kat in- en uitademt, raakt de lucht de trillende spieren. Dit is wat het spinnende geluid van de kat veroorzaakt. Omdat signalen in de hersenen van je kat de hele spinnende beweging creëren, denken wetenschappers dat spinnen meer een spiertrekking is dan vocale communicatie.

Hoe kan het spinnen van katten mensen helpen?

Het is een bekend feit dat het hebben van een kat stress verlicht, niet alleen omdat hij/zij schattig is om naar te kijken en zacht om te knuffelen, maar ook vanwege de positieve effecten die zijn/haar spinnen op ons heeft.

Katteneigenaren hebben 40% minder risico op een hartaanval dan niet-katteneigenaren en een lagere bloeddruk na interactie met katten en het horen van hun zachte spinnen. Het meest interessante is echter wat bekend staat als 'genezing door associatie'. Dit is het vermogen om zieke mensen te kalmeren, hun pijn te verzachten en ze op sympatische wijze te genezen door gewoon in de buurt te zijn. Veel mensen hebben gezegd dat ze hun migraine kunnen verlichten door naast hun spinnende kat te gaan liggen.
Er is zelfs een oud diergeneeskundig gezegde dat vandaag de dag nog steeds herhaald wordt: ""Als je een kat en een stel gebroken botten in dezelfde kamer zet, zullen de botten genezen.

Wist je dat?

Het spinnen van een kat trilt met 25-150 HZ, wat dezelfde frequentie is die helpt bij lichamelijke genezing met dezelfde voordelen die de botdichtheid verhogen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom je kat uit een boom kan springen en niets voelt als hij landt.

Niet alle katten kunnen spinnen. De rustgevende vibratie wordt alleen aangetroffen bij huiskatten en sommige wilde katten. Katten die spinnen, kunnen niet brullen en katten die brullen, kunnen niet spinnen! Dit komt door het kleine botje aan de binnenkant van de stembanden, dat bij brullende katten een flexibel botje is. Dit zachtere botje zorgt ervoor dat grote katten een diep, brullend geluid kunnen maken, maar bij huiskatten is dit bot volledig verhard en laat het alleen luchttrillingen toe tijdens het uitademen en inademen.

De verleidingskracht van spinnen! Heb je je kat ooit harder en wanhopiger horen spinnen als hij/zij honger heeft? Onderzoekers hebben onlangs een nieuwe manier van spinnen ontdekt,  het ""verleidend spinnen"", die het normaal klinkende gespin verandert in een dringender ""huilerig"" geluid. Deze frequentie is vergelijkbaar met die van een huilende baby, waardoor we instinctief willen helpen, en waardoor jij je haast naar de kattensnoepjes, omdat je kat honger heeft!

Een spinnende kat kan blij, gestrest, hongerig of tevreden zijn, maar door naar zijn/haar gedrag te kijken en zijn/haar stemming aan te voelen, kun je erachter komen wat hij/zij je duidelijk probeert te maken.

Maar bovenal weet je nu bij wie je het eerst knuffels moet gaan halen als je niet lekker in je vel zit en een beetje liefdevolle aandacht nodig hebt.