Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
grijze kat gebaad door eigenaar

Waarom haten katten water?

leestijd: 5 min

Haten alle katten water? Ontdek in dit artikel waarom en ontdek welke katten echt van water houden.


Onze katachtige vrienden hebben mysterieuze manieren, waardoor er heel wat te raden overblijft, maar een van de meest langdurige raadsels heeft te maken met een vrij basaal element: water.

Waarom haten katten water? En hoe komt het dat ze dol zijn op het water dat uit een kraan druppelt, maar tanden en klauwen uitslaan als ze in de buurt komen van een badkuip vol water? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, maar deskundigen hebben een aantal ideeën die verbijsterde katteneigenaren kunnen helpen om het gedrag van hun huisdier een beetje beter te begrijpen.

 

Waarom haten katten water?

Katten vinden het prima om water te drinken, maar als het in de buurt van hun vacht komt, kan water een gelukkige kat onmiddellijk in een miniatuurleeuw veranderen. Hier zijn enkele van de oorzaken die helpen verklaren waarom.

1. Water verzwaart een kat

Stel je voor dat je een kletsnatte deken op je schouders moet dragen totdat deze weer droog is. Hetzelfde principe geldt voor katten en water.

Wanneer zijn/haar hele vacht doorweekt raakt, zal een kat zich zwaar voelen en niet in staat zijn om te bewegen op zijn normale wendbaarheidsniveau. Dat is nogal een ongemakkelijke ervaring voor een kat die graag door het leven gaat met een veerkrachtige, moeiteloze tred.
 

2. De evolutionaire geschiedenis van katten

Een andere reden waarom katten water haten, wordt toegeschreven aan hun geschiedenis. Er is niet veel in de achtergrond van een kat die hem/haar bij uitstek geschikt maakt voor succesvolle interacties met water, ongeacht of het kleine of grote hoeveelheden betreft. De voorouders van de kat leefden in droge, dorre gebieden, waardoor zij niet geconfronteerd werden met obstakels als rivieren of oceanen. Er is niet veel in het verleden van hun voorouders dat moderne katten heeft kunnen voorbereiden op een badkuip, wat verklaart waarom hun eerste reactie is om zich een weg te krabben uit de armen van een eigenaar die vastbesloten is om hen erin te krijgen.

3. Katten kunnen de chemicaliën in water ruiken

Geur is het meest betrouwbare zintuig van een kat. Hoewel wij ze misschien niet opmerken, geven de chemische stoffen in leidingwater het water een bepaalde geur, die de gevoelige neus van een kitten meteen oppikt. Het is prima om af en toe een pootje in te dopen, maar als zijn/haar vacht ondergedompeld wordt in een vloeistof die niet ruikt zoals zijn/haar vacht zou moeten ruiken, is dat genoeg om een hekel te krijgen aan in bad gaan.

4. Negatieve ervaringen

Sommige katten hebben misschien al in hun vroege jeugd te maken gehad met badkuipen of een natte vacht. Soms zijn het die eerste interacties die kunnen helpen bij het ophelderen van het mysterie waarom katten water haten. Als ondergedompeld worden in water de eerste keren een stressvolle ervaring was, zullen ze waarschijnlijk tot ver in hun volwassen leven "echt niet!" zeggen bij het zien van een badkuip.

5. Gebrek aan controle

Er is nog iets anders dat verklaart waarom een kat niet in bad stapt, maar wel graag speelt met een druppende kraan binnen handbereik, of zich zelfs dicht bij een vol bad waagt om zijn/haar pootje erin te dopen - in die gevallen heeft een kat meer controle over de situatie. Hij/zij zit of staat immers nog veilig op het droge en kan gemakkelijk wegkomen. Maar een glibberige natte ondergrond met water dat over zijn/haar vacht stroomt, in zijn /haar ogen loopt en hem/haar verzwaart, is genoeg om zijn/haar katachtige instincten op hol te doen slaan.

Zijn er katten die van water houden?

Al deze redenen waarom katten water haten gaan op voor de meeste kittens. Maar zoals bij elke regel zijn er ook uitzonderingen - sommige katten houden echt van water.

Maine Coon

De waterbestendige vacht van een Maine Coon zorgt ervoor dat deze kittens niet zullen aarzelen om rond te spetteren bij elke kans die ze krijgen. Laat de kraan iets te lang lopen en je hebt al snel een Maine Coon die zich ermee gaat bemoeien.

Van oudsher zijn deze katten vertrouwde bestrijders van ongedierte op zeilschepen, wat verklaart waarom ze zich zo op hun gemak voelen in de buurt van watermassa's.

Turkse Van

Een van de meest verbluffende voorbeelden is het Turkse Van-kattenras. Hun waterdichte vacht houdt geen water vast, waardoor zwemmen voor hen een plezierige ervaring is. Deze kittens hebben zo'n affiniteit met water dat veel eigenaren op zoek gaan naar kattenbaden zodat ze naar hartenlust kunnen pootjebaden en zwemmen. Ze zijn zelfs zo graag in water dat ze de bijnaam "de zwemmende kat" hebben gekregen.

Abessijn

Nog een kat die dol is op water. De Abessijn zal niet aarzelen om alles te onderzoeken, van een volle badkuip tot zijn/haar eigen waterbak, door er eerst zijn/haar pootjes in te dopen. Deze kittens kwamen voor het eerst per boot in Europa aan, dus misschien heeft het zich volkomen op hun gemak voelen wat water betreft wel te maken met die eerste reis over de oceaan.

 

Kan ik mijn kat in bad doen?

Aangezien de meeste kittens geen waterbestendige vacht hebben of kalm blijven bij alles wat nat is, zoals de kattenrassen hierboven, vraag je jezelf misschien af wat je moet doen als je kat in een puinhoop belandt die hij/zij niet in zijn/haar eentje kan opruimen.

In uitzonderlijke omstandigheden kun je je kat in bad doen. Het kan lastig zijn, maar een goed uitgangspunt is om de basisbenodigdheden op orde te hebben. Zorg dat je een anti-slip vloermat, speciale shampoo, handdoeken en een borstel bij de hand hebt.