Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Katten en kattenkruid
An Exploration of the Amazing Cat Senses

De verbazingwekkende zintuigen van katten

leestijd: 5 min

Ontdek fascinerende feiten over de vijf zintuigen van je kitten en of er een zesde is, zoals sommige katteneigenaren beweren.

Van pianospelen tot achterwaartse salto's en zwaartekracht-tartend boomklimmen - katten blijven ons verbazen met hun indrukwekkende vaardigheden. Maar achter deze verbazingwekkende vaardigheden gaan de fijn afgestemde kattenzintuigen schuil, aangescherpt door duizenden jaren van op jacht zijn.

Onze katten hebben snorharen die werken als antennes, oren die fungeren als satellietschotels en een dubbel geurmechanisme dat zelfs de meest neusgevoelige honden verslaat. De zintuiglijke wereld van katten is intrigerend en in veel opzichten uniek. Lees verder om erachter te komen hoe de zintuigen van een kat samenwerken om de wereld scherp in beeld te brengen en ontdek daarbij enkele fascinerende feiten.

 

Het reukvermogen van katten

Het vermogen van een kat om geuren op te sporen is niet iets om je neus voor op te halen. Met bijna 40 keer meer geurgevoelige cellen dan onze menselijke neus bezit, is het reukvermogen van een kat een wonderbaarlijk ingewikkeld mechanisme, dat door sommige onderzoekers zelfs boven dat van onze vertrouwde honden wordt geplaatst. Het is dan ook geen verrassing dat een kat meer zal vertrouwen op wat zijn neus kan ruiken dan op wat zijn ogen zien om zijn omgeving te ontdekken. Van de band tussen moeder en kind tot de jacht, het paren en het verkennen van de omgeving, de reukzin van een kat is zijn/haar meest betrouwbare instrument om essentiële informatie op te pikken.

Buiten sociale interactie is deze krachtige reukzin een van de beste jachtmiddelen die een kat zich kan wensen, omdat hij/zij een prooi herkent lang voordat deze gevaar vermoedt. Hetzelfde geldt voor kattenvoer dat goed achterin het keukenkastje verstopt is. Denk niet dat het reukvermogen van je kat de kostbare voorraad nog niet heeft geïdentificeerd, want hij/zij kan deze niet zien!

Een fascinerend feit over het reukvermogen van katten

Katten hebben een dubbel geurmechanisme dat een gave superkracht is en vrij zeldzaam in het dierenrijk. Net als andere dieren, hebben katten gewone olfactorische (geur) receptoren om de aroma's in de lucht op te pikken. Maar katten hebben ook een tweede "neus" in het gehemelte van hun bek, het vomeronasale orgaan. Deze wordt op een iets andere manier gebruikt, omdat hij feromoonsignaturen oppikt die gewone geurreceptoren niet kunnen detecteren. Deze feromonen zijn belangrijk voor sociale, parings- en territoriale informatie.

 

Het gezichtsvermogen van katten

Het gezichtsvermogen van een kat maakt hem misschien niet geschikt om kunstwerken te schilderen, maar als het gaat om een jachttaak in het midden van de nacht, zijn kattenogen perfect. Hun brede gezichtsveld en vermogen om beweging te detecteren maken ze tot enorm bekwame jagers. Wat betreft het vermogen van katten om in het donker te zien, is uit een onderzoek gebleken, dat een groot deel van wat hen in staat stelt 's om nachts zo goed te werken is dat katten ultraviolet licht kunnen zien dat wij mensen niet eens kunnen waarnemen. Hun gezichtsvermogen bij daglicht is echter minder scherp, omdat zij vooral 's avonds en 's nachts jagen. Bovendien hebben katten een vorm van bijziendheid, zodat ze goed kunnen scherpstellen op voorwerpen die dichtbij zijn, maar moeite hebben met voorwerpen die ver weg zijn.

Ondanks hun intelligente ogen kan een scharrelende muis nog onopgemerkt blijven. Het blijkt dat katten een blinde vlek onder hun kin hebben. Dus als je kitten dingen pal onder zijn/haar neus niet kan zien, weet je nu waarom!

Katten kunnen sommige kleuren zien, maar niet een volledig gamma. Groene en blauwe kleuren hebben de neiging om het grootste deel van hun visuele spectrum te vullen, terwijl rood en roze nauwelijks op hun radar aanwezig zijn. Dit betekent dat kattenspeeltjes in blauwe en groene tinten voor hen beter zichtbaar zullen zijn.

Het gehoor van katten

Het is te verwachten dat het roofzuchtige karakter van de kat wordt ondersteund door goede katachtige technologie, en het gehoor van de kat is daarop geen uitzondering. Een klein geritsel in bladeren op de grond wordt door mensen misschien niet opgemerkt, maar je kitten zal snel zijn/haar oren spitsen en verder op onderzoek uitgaan. De kegelvormige oren van een kat werken als een katachtige satellietschotel, waardoor hij/zij een breed scala aan frequenties kan horen. Katten kunnen zelfs meer frequenties horen dan de meeste zoogdieren, wij mensen incluis.

De vorm van het buitenoor van een kat vervult twee taken tegelijkertijd: deze versterkt het geluid terwijl het wordt doorgegeven aan het midden- en binnenoor, en detecteert precies waar het geluid vandaan komt. Het gehoor is bijzonder handig als je erop uit trekt om te gaan jagen of om te vermijden dat je wordt opgejaagd - het is dus geen wonder dat dit kattenzintuig zich heeft ontwikkeld tot een indrukwekkend detectiemechanisme.

Een kattengehoormythe ontkracht

Als je kitten wit is en blauwe ogen heeft, ben je waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het gehoor van je kat dan andere katteneigenaren. Op basis van anekdotische verhalen zijn deze katten in een aparte klasse geplaatst door kattenliefhebbers die vrezen dat hun uiterlijk op een of andere manier verband houdt met een onvermogen om te horen. Hoewel er enig bewijs is dat sommige witte katten vatbaarder zijn voor genetische doofheid, geldt dit niet voor alle katten met dit uiterlijk.

 

De smaakzin van katten

Hoewel de meeste zintuigen van katten erg gevoelig zijn, is smaak een vreemde eend in de bijt. Ze hebben maar een paar honderd smaakpapillen, mensen hebben er meer dan 9000! Dit betekent bijvoorbeeld dat katten niet in staat zijn om iets zoets te proeven. Velen geloven echter dat hun verhoogde reukzin hun slechte smaak compenseert.

Wat je wel uit de buurt van je kat moet houden, is alles wat bitter is, zoals citroenen of koffie. Hun smaakpapillen zijn geen fan van deze smaak, omdat bittere signalen worden geïnterpreteerd als gevaarlijk of vergiftigend voedsel. Om dezelfde reden worden soms bittere vloeistoffen en sprays gebruikt om katten ervan te weerhouden om in meubels of wonden te bijten of erop te kauwen.

Een unieke smaakzin

Experts geloven dat katten het zoete gen missen dat hen in staat stelt om zoet voedsel te proeven, en dat ze misschien het enige zoogdier waarbij dit zo is. Hoewel sommige eigenaren kunnen zweren dat hun kat een zoetekauw is, is het heel goed mogelijk dat het vetgehalte deze zoete voedingsmiddelen aantrekkelijk maakt voor hen, niet de zoetheid zelf.

 

De tastzin van katten

De verfijnde tastzin van katten ondersteunt en versterkt hun zicht. Snorharen zijn de vertrouwde radar van een kat en werken als tastreceptoren die hem/haar helpen om afstanden nauwkeurig te meten. Als je een kat met succes door onmogelijk nauwe ruimtes ziet navigeren of sierlijk op dunne richels ziet springen, zijn het de snorharen die het zware werk doen. Lees meer over waarom katten snorharen hebben in onze gids.

Tastreceptoren zijn ook aanwezig op hun neus en pootjes. De vacht van een kat draagt zelf bij aan een verhoogde tastzin omdat deze altijd zintuiglijke informatie opneemt. Daarom reageert je kat met spinnen wanneer je hem aait.

Een verrassend feit over de tastzin van katten

Je beschouwt de snorharen van je kat waarschijnlijk als een gezichtskenmerk. Het blijkt dat snorharen ook voorkomen op de voorpoten van katten. Ze stammen uit de tijd dat katten veel jaagden en de snorharen van de voorpoten zijn van cruciaal belang om de positie te bepalen van de prooi die ze willen gaan vangen.

 

Het zesde zintuig van de kat

Katten zijn mysterieuze wezens en de meeste baasjes vragen zich af wat ze zien als ze zo aandachtig naar de bank staren of wat ze proberen te vangen met hun pootjes in de lucht. We kunnen het gedrag van kittens niet volledig verklaren en daarom zijn veel eigenaren gaan geloven dat er een speciale vaardigheid is, het zesde zintuig van een kat, dat alles kan verklaren. Hoewel sommige kattenliefhebbers beweren dat ze hun kat een dreigend gevaar hebben zien voorspellen of met niet zichtbare personen hebben zien communiceren, is er geen sluitend bewijs dat katten in staat zijn om dingen waar te nemen die verder gaan dan waartoe de gebruikelijke vijf zintuigen in staat zijn.

Maar er is een belangrijke taak die aan onze lieve katten kan worden toevertrouwd en die hen dicht bij magie brengt. Onderzoeken hebben aangetoond dat het koppelen van een kitten aan een autistisch kind of zelfs aan een dementiepatiënt buitengewoon heilzaam kan zijn. De speciale band tussen kat en patiënt kan levens veranderen, dus zelfs als het zesde zintuig van een kat niet bestaat, zijn katten nog steeds verbazingwekkende wezens.

Dus zo zit het: de buitengewone zintuiglijke vermogens van katten. Ga verder met je reis in de fascinerende wereld van katten met deze leuke feiten over katten of leer de psychologie van katten beter kennen voor het emotionele welzijn van je kitten.