Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chat gris sautant d'une armoire

Komen katten altijd op hun pootjes terecht?

leestijd: 5 min

Iedereen kent het gezegde 'katten komen altijd op hun pootjes terecht', maar klopt dat wel? Lees verder om erachter te komen.

Iedereen heeft wel eens gehoord van het gezegde 'katten komen altijd op hun pootjes terecht' en dat dit vermogen betekent dat ze een val van ongelooflijke hoogte kunnen overleven. Sommige mensen denken dat het komt door de ongelooflijke evenwicht van katten, en anderen denken stiekem dat het magie is. Het is een fenomeen dat wetenschappers al eeuwenlang voor een raadsel stelt!

Maar is het waar, of gewoon een fabel?  Lees verder om erachter te komen of katten altijd op hun pootjes landen en hoe ze dat doen.

 

Komen katten altijd op hun pootjes terecht?

Katten hebben een ingebouwd evenwichtssysteem, de "oprichtreflex", waarmee ze zich kunnen oriënteren en op hun pootjes kunnen landen. Maar hoewel katten vaak in staat zijn om op de juiste manier te landen, is het niet zo dat ze altijd op hun pootjes terechtkomen. De hoogte van de val kan hun vermogen om veilig te landen beïnvloeden.

Het vermogen van katten om schijnbaar altijd op hun pootjes te landen, heeft wetenschappers al sinds het begin van de 19e eeuw verbijsterd. Aanvankelijk werd er gedacht dat wanneer iemand een kat liet vallen, hij/zij er op de een of andere manier in slaagde om de hand van de persoon 'weg te duwen'.

Een Franse wetenschapper genaamd Etienne-Jules Marey ontdekte in 1894 dat dit echter niet het geval was. Met behulp van een chronofotografische camera slaagde hij erin om de val van een kat vast te leggen met 60 beelden per seconde, waarna hij in vertraagde weergave kon zien hoe katten op hun pootjes terechtkwamen.

 

Hoe komen katten altijd op hun pootjes terecht?

De manier waarop katten erin slagen om op hun pootjes terecht te komen, wordt de oprichtreflex genoemd. 

Ze kunnen zichzelf tijdens de val de goede kant op draaien om veilig op hun pootjes terecht te komen. Het evenwichtsorgaan in het oor van de kat wordt gebruikt voor het evenwicht en de oriëntatie, waardoor katten snel weten welke kant boven is en hun kop onmiddellijk kunnen draaien, zodat het lichaam kan volgen.

Katten hebben ook een ongelooflijk unieke skeletstructuur - ze hebben geen sleutelbeen en een zeer flexibele ruggengraat met 30 wervels. Door deze flexibele ruggengraat kunnen ze zichzelf bij een val gemakkelijk en snel corrigeren. Hun rug kromt zich, de pootjes gaan onder het lichaam en brengen hun voorpoten dicht bij hun kop om deze te beschermen. Hun lage lichaam-tot-gewicht-verhouding helpt katten ook om op hun pootjes terecht te  komen, omdat hun valsnelheid hierdoor wordt afgeremd.

Katten ontwikkelen de oprichtreflex al heel vroeg. Deze is voor het eerst waarneembaar bij kittens als ze 3 weken of ouder zijn en is volledig ontwikkeld als ze 7 weken oud zijn.

 

Hoe beïnvloedt de hoogte van de val de landing?

De hoogte van de val van de kat speelt een grote rol bij de vraag of katten altijd op hun pootjes terecht komen. Een in 1987 door het New York City Animal Medical Center uitgevoerd  onderzoek analyseerde gegevens van dierenartsen over katten die van gebouwen met meerdere verdiepingen waren gevallen en kwam tot een aantal ongelooflijke statistieken. De meeste van hen kwamen op beton terecht, en toch overleefde 90% van alle onderzochte katten de val. Slechts 37% van hen had spoedeisende hulp nodig.

Maar het was de hoogte van de val die de uitkomst het meest beïnvloedde. Katten die van 7 tot 32 verdiepingen hoog vielen, liepen minder verwondingen op, terwijl katten die van 2 tot 6 verdiepingen hoog vielen meer verwondingen opliepen. Verbazingwekkend genoeg werd een kat die maarliefst 32 verdiepingen naar beneden viel en op beton terechtkwam, na 48 uur 'ontslagen' met slechts een afgebroken tand en een kleine longschade.

Wetenschappers denken dat hoe hoger de val, hoe meer tijd katten hebben om zichzelf op te richten. Ook wordt aangenomen dat zij een maximumsnelheid bereiken van ongeveer 95 km per uur, wat veel langzamer is dan mensen met ongeveer 195 km per uur. Zodra ze deze fase hebben bereikt, beginnen ze zich te ontspannen en strekken hun poten uit - net zoals een vliegende eekhoorn dat doet - wat hun lichaamsomvang vergroot en luchtweerstand creëert. Het is net alsof katten zichzelf in kleine parachutes kunnen veranderen, wat de luchtweerstand verhoogt!

Het zit hem allemaal in de pootjes

Het vermogen van katten om op hun pootjes terecht te komen en grote valpartijen te overleven, wordt ook beïnvloed door het feit dat ze veel tijd in bomen doorbrengen en dingen beklimmen. Daarom is de kans groot dat ze een keer gaan vallen en hebben ze zich aangepast om bij een val zo min mogelijk letsel op te lopen.

Hoewel hun pootjes lang en slank lijken, zijn deze in feite zeer gespierd. Ze verminderen de dreun van het neerkomen en fungeren als schokdempers bij de landing. Hun schuine poten zijn niet alleen gebouwd om geweldig goed te kunnen springen en grote hoogten te bereiken, ze verminderen ook de dreun van het neerkomen, zodat de kracht niet rechtstreeks inslaat.

Ook al hebben katten het vermogen om zichzelf op te richten, toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat niet van hoogtes kan vallen. Katten met overgewicht hebben veel minder kans om op hun pootjes te landen, omdat ze zich dan minder goed in de lucht kunnen oprichten. Als je in een flat of een hoog gebouw woont, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je je ramen gesloten blijven, of, als je ze toch open moet laten staan, raambeschermers te plaatsen om te voorkomen dat je kat eruit valt. Als je kat is gevallen, breng hem/haar dan onmiddellijk naar de dierenarts, aangezien hij/zij ernstige inwendige verwondingen kan hebben die je niet kunt zien.

Kom meer te weten over het gedrag van je kat met onze handige gidsen. Wil je weten of een van de andere mythen over katten waar is? In ons artikel hebben we geprobeerd om een aantal van de meest voorkomende  mythen en misvattingen over katten te ontkrachten. Ga dat hierna maar lezen.