Your Pet, Our Passion.
Chiot brun regardant le propriétaire.

Sterilisatie van een pup: alles wat je moet weten

leestijd: 6 min

Antwoorden op de meestgestelde vragen over de sterilisatie of castratie van puppy's

Met je schattige viervoetertje haal je een grote bron van plezier in huis. Terwijl jij zijn buikje kriebelt en je kleine puppy leert te gaan zitten, sta je er waarschijnlijk nog niet bij stil dat die kleine pluizenbol zich op een dag kan voortplanten. De meeste honden komen al in de puberteit op de leeftijd van 6 tot 7 maanden. Je kleine metgezel is dus al geslachtsrijp terwijl hij zelf nog pup is! Als nieuwe hondenbezitter moet je aan de toekomst denken. Wil je dat je hond ooit een nestje heeft of niet? Als je dat niet wilt, kun je voorkomen dat je teefje ongewenste puppy's op de wereld zet door haar te laten steriliseren. De operatie vermindert ook het risico op bepaalde ziekten en kan het gedrag van je hond verbeteren. 

Wat houdt de sterilisatie of castratie van een puppy in?

Sterilisatie of castratie van een puppy is een courante ingreep waarbij de voortplantingsorganen geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Bij een reu worden de testikels verwijderd, bij een teef de eierstokken (en soms de baarmoeder).

Bij een reu noemt men de ingreep veelal 'castratie' en bij een teef spreekt men van 'sterilisatie'. Een castratie is een kleine ingreep die over het algemeen snel klaar is. Als de testikels van de hond niet ingedaald zijn, heeft de operatie meer om handen. Ga met je hond naar de dierenarts als zijn testikels niet ingedaald zijn op de leeftijd van zes tot twaalf maanden.

De sterilisatie van een teef omvat de verwijdering van de eierstokken. Deze operatie is invasiever dan bij een reu en vereist een incisie in de buik. Je kunt echter vragen om de operatie via de flanken uit te voeren. Dan zijn de operatiesneden kleiner. Het herstel van de teef duurt dan doorgaans zo'n drie dagen.

Sterilisatie kan helpen bepaalde gezondheidsproblemen bij je puppy te voorkomen en zal je het leven gemakkelijker maken.

Bespreek het zo snel mogelijk met je dierenarts als je overweegt je puppy te steriliseren of castreren. Hij zal je inlichten over eventuele bijwerkingen, de prijs van de operatie enz.

Is de operatie pijnlijk voor de puppy?

De sterilisatie of castratie van een pup is een routineoperatie. De ingreep wordt uitgevoerd onder algehele verdoving, zodat je hond uiteraard geen pijn voelt tijdens de ingreep.

Je kunt vragen om je teef via de flanken te steriliseren. De operatie is dan minder invasief. Alleen de eierstokken worden verwijderd. De pijn en herstelperiode na de operatie zijn korter.

Na de operatie zal je dierenarts medicatie injecteren om de pijn te verlichten en het postoperatieve herstel van je puppy te bevorderen. Hij kan ook ontstekingsremmers en pijnstillers voorschrijven die je thuis aan je puppy kunt geven om het effect van de pijnstilling te verlengen.

Een teefje moet meestal nog zo'n drie dagen na de operatie behandeld worden voor een spoedig en zo pijnloos mogelijk herstel. Aangezien de castratie van een reu minder ingrijpend is dan de sterilisatie van een teef, is de pijnstilling na een castratie ook beperkter in de tijd.

Waarom je puppy steriliseren/castreren?

Sterilisatie/castratie houdt een aantal voordelen in voor je puppy. De ingreep vermindert de kans op bepaalde ziekten en verandert ook het gedrag van de hond. De voordelen verschillen per geslacht.

Voordelen van de castratie van een reutje

 • Preventie van teelbalkanker en vermindering van de kans op prostaatkanker en andere infecties
 • Minder kans op perianale tumoren en hernia's, aandoeningen die vrij frequent voorkomen bij oudere, niet-gecastreerde honden
 • Minder agressieve impulsen, die kunnen leiden tot letsels in geval van een gevecht tussen honden
 • Minder kans dat je hond van huis wegloopt om op zoek te gaan naar een seksuele partner
 • Frequente verbetering van bepaalde ongewenste gedragingen zoals markeren of rijden op voorwerpen of mensen

Voordelen van de sterilisatie van een teefje

 • Minder kans op melkkliertumoren
 • Preventie van baarmoeder- en eierstoktumoren en andere ernstige baarmoederontstekingen
 • Uitsluiting van het risico op ongeplande dracht en schijnzwangerschap

Wanneer je puppy laten opereren?

puppy wearing cone

Honden worden geslachtsrijp op de leeftijd van ongeveer zes tot zeven maanden, met enige variatie afhankelijk van het ras. Om ongewenste nestjes te voorkomen, kun je je hond dus het best voor deze leeftijd laten steriliseren.

Sommige dierenartsen wachten liever met steriliseren tot de teef een eerste keer loops is geweest. Dat hangt af van de werkwijze van je dierenarts. Hij zal je dat allemaal uitleggen.

Hoe je puppy laten steriliseren/castreren?

Maak een afspraak bij je dierenarts voor de operatie. Het kan zijn dat hij je puppy eerst wil zien voor een preoperatieve anesthesieconsultatie.

De dierenarts zal je vragen je puppy geen eten meer te geven vanaf de nacht voor de narcose. Hij mag 's nachts nog gewoon drinken, maar neem het water 's morgens weg, zodat hij niet meer kan drinken net voor de operatie.

Over het algemeen moet de puppy 's morgens binnengebracht worden bij de dierenarts en kan hij later op de dag weer opgehaald worden.

Als je je puppy wilt laten steriliseren, maar de kosten van de operatie niet kunt dragen, neem dan contact op met plaatselijke verenigingen voor dierenwelzijn, want veel van die organisaties bieden financiële ondersteuning voor de sterilisatie van puppy's.

Welke postoperatieve verzorging is vereist?

Aanbevolen verzorging na de castratie van een reutje

 • Blijf de eerste nacht na de operatie bij hem of in zijn buurt, voor het geval dat ...
 • Hij kan huilen of jammeren als hij ontwaakt uit de narcose. Maak je geen zorgen. Mogelijk is hij gewoon gedesoriënteerd.
 • Een puppy kan soms buikpijn hebben na de narcose. Beperk het probleem door hem licht verteerbaar voedsel te geven tijdens zijn eerste maaltijden na de operatie.
 • Geef je puppy alle postoperatieve medicatie die je dierenarts voorschrijft: pijnstillers, antibiotica en/of ontstekingsremmers.
 • Je dierenarts kan drie en tien dagen na de operatie een controlebezoek plannen, zodat hij kan toezien op het herstel.
 • Je hond mag al de dag na de operatie naar buiten, maar houd hem aan de lijn totdat hij op controle is geweest bij de dierenarts.
 • Om te voorkomen dat je hond aan de wonde likt of krabt, moet hij misschien een kraag dragen gedurende een tiental dagen na de operatie. Als je pup de kraag slecht verdraagt, kun je hem ook een operatieshirt aandoen. Dat zal hij comfortabeler vinden. De beschermkraag wordt veelal aangedaan als de pup alleen gelaten wordt. Vergeet niet je puppy goed in de gaten te houden als je bij hem bent.

Aanbevolen verzorging na de sterilisatie van een teefje

 • Blijf de eerste nacht na de operatie bij haar of in haar buurt, voor het geval dat ...
 • Het anesthesiemiddel dat voor de narcose gebruikt wordt, kan maken dat je teefje wat gedesoriënteerd is bij het ontwaken. Ze kan dus wat jammeren of huilen 's nachts. Je moet je daar de eerste nacht geen zorgen over maken, maar neem contact op met je dierenarts als het de dag daarna niet beter is.
 • Geef je teefje de eerste paar maaltijden na haar operatie licht verteerbaar voedsel, want haar maag kan wat gevoelig zijn.
 • Je dierenarts zal medicatie voorschrijven om het herstel te bevorderen: pijnstillers, antibiotica en/of ontstekingsremmers.
 • Je dierenarts kan je vragen om drie en tien dagen na de operatie opnieuw langs te komen met je teefje, zodat hij kan controleren of ze goed herstelt.
 • Tenzij je hebt gekozen voor een operatie via de flanken, is er een grote incisie gemaakt in de buik van je hond. Controleer regelmatig of de wonde goed geneest en neem contact op met je dierenarts als de wonde verergert of plaatselijk geïrriteerd is.
 • Om te voorkomen dat je hond aan de hechtingen likt, bijt of krabt, moet ze misschien een kraag dragen als je haar niet in de gaten kunt houden. Je kunt haar ook een operatieshirt aandoen als ze de kraag slecht verdraagt.
 • Opdat de hechtingen goed zouden blijven zitten en om de genezing te bevorderen, mag je hond niet springen. Houd haar aan de lijn totdat de dierenarts je toestemming geeft om haar los te laten.
 • Als de gebruikte hechtdraad niet resorbeerbaar is, zal je dierenarts je zeggen wanneer de hechtingen verwijderd mogen worden. Meestal is dat zo'n zeven tot tien dagen na de operatie.

Welke veranderingen zijn te verwachten na de sterilisatie/castratie? 

Soms leidt sterilisatie/castratie tot gewichtstoename vanwege de hormonale veranderingen na de operatie. Je kunt je hond helpen om in vorm te blijven door te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en door zijn calorie-inname te verminderen. Het dagrantsoen van je hond mag verlaagd worden, want hij verbruikt nu minder energie dan voordien. Lees onze informatie over het fit en gezond houden van je puppy voor meer informatie. Je kunt kiezen voor voeding met minder calorieën of lightvoeding om gewichtstoename te voorkomen.

Wat staat mij te wachten als ik mijn puppy niet laat opereren?

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan het niet laten steriliseren/castreren van je hond. Deze verschillen afhankelijk van het geslacht van de hond. Lees onderstaande informatie zorgvuldig voordat je beslist je hond niet te laten castreren/steriliseren.

Nadelen van een ongecastreerde reu

 • Hij zal meer geneigd zijn om van huis weg te lopen om een seksuele partner te gaan opzoeken.
 • Hij kan agressiever zijn en eerder geneigd zijn om een gevecht aan te gaan met andere honden.
 • Hij kan ongewenst gedrag vertonen zoals rijden of het markeren van zijn territorium. 

Nadelen van een ongesteriliseerde teef

 • De teef wordt elke zes tot acht maanden loops en de loopsheid kan tot drie weken duren. Tijdens deze periode moet je reuen uit de buurt van je teef houden.
 • Je teef kan druppels bloed verliezen in huis.
 • Ze kan per ongeluk gedekt worden en puppy's krijgen. Een nest puppy's grootbrengen kan veel geld kosten. Zelfs als je van plan bent de puppy's te verkopen, is de kans klein dat jet er iets aan zult verdienen. Fokken kun je beter overlaten aan professionele fokkers.

Nu je puppy de adolescentie nadert, raden wij aan ook onze gids over honden in de adolescentie te raadplegen. Daarin hebben we allemaal nuttige tips gebundeld om jullie te helpen deze periode goed door te komen.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?