Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
hond wacht in de mand

Hoeveel slaapt een hond? Ontdek de ideale slaapplaats voor uw hond en leer hoe u zijn slaappatroon kunt verbeteren

leestijd: 16 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

De eerste nachten van je pup thuis kunnen een beetje moeilijk zijn, zeker als het je eerste hond is! In onze praktische gids ontdek je alles wat je moet weten over de nachtrust van je pup.

Je pup speelt veel en moet daarom ook veel rusten. Het is belangrijk dat je hem aanmoedigt om te slapen. Weersta aan de verleiding je pup op je bed te laten slapen, ook de eerste nacht. Dat zou wel eens een gewoonte kunnen worden waar je nog spijt van krijgt. Voor je het weet, kan hij niet meer alleen slapen! Het is beter hem een comfortabel slaapplaatsje te geven dat hij beschouwt als zijn eigen nestje, waar hij zich geborgen kan terugtrekken om uit te rusten.

Als je ervoor kiest een puppybench te gebruiken, leg dan een zacht deken of een benchmat in de bench en bedek de bodem met vellen krantenpapier om gespild water of een eventueel plasje op te vangen. Zet de bench of mand op een plaats waar je je hond in de gaten kunt houden als hij binnen is. Geef hem een rustige plaats, waar hij niet gestoord wordt door het spel en de geluiden van de kinderen, zodat hij goed kan slapen. Een slaapplaats in een hoekje in de keuken is voor jou gemakkelijk om te reinigen als hij wat morst. Als je de bench op een tapijt plaatst, raden wij aan er kranten of een ondoorlatend deken (dat hij niet kan stukbijten!) onder te leggen.

Leven er nog honden bij jou in huis? Plaats de puppybench dan dicht bij hun slaapplaats. Hun aanwezigheid zal je pup geruststellen. Maar als de reeds aanwezige honden de nieuwkomer niet vertrouwen of liever niet hadden zien komen, kun je je pup beter op enige afstand laten slapen tot ze elkaar gewoon zijn en graag samen liggen of samen spelen.

Wat je nodig hebt voor de eerste nacht van je pup bij jou thuis

Je pup kan even tijd nodig hebben om zich aan te passen. Vergeet niet dat dit waarschijnlijk de eerste keer is dat hij gescheiden is van zijn moeder en zijn nestgenootjes en dat het dus voor hem een moeilijk moment is. Overdag heeft hij gespeeld en geslapen. Hij was afgeleid en heeft mogelijk niet echt beseft dat zijn 'hondenfamilie' niet meer bij hem is. Het is normaal dat je pup zich niet op zijn gemak voelt tijdens de lange, donkere nacht. De eerste nachten van een pup zijn doorgaans wat moeilijk, maar alles komt goed als je min of meer weet wat jou te wachten staat.

Als er een nieuwe puppy in huis is, moet je er rekening mee houden dat je nachtrust verscheidene nachten of misschien zelfs weken verstoord zal worden. Het is belangrijk dat je dat beseft en de aankomst van je pup plant op een moment dat een verstoorde nachtrust geen te grote gevolgen heeft.

Geen extra stress

Gelukkig zijn de tijden voorbij dat men het advies gaf de pup 'op te sluiten in de keuken en te laten janken tot hij inslaapt'. Dat was een ongewild wrede houding en kon zelfs hechtingsstoornissen en verlatingsangst in de hand werken. De pup begreep al heel snel dat deze nieuwe mensen hem helemaal alleen bang lieten zijn. Je wilt een vertrouwensrelatie opbouwen met jouw pup die heel jullie leven samen stand zal houden. Ervoor zorgen dat zijn eerste nachten stressvrij verlopen, kan je helpen dit doel te bereiken.

In jouw slaapkamer

Leren slapen gebeurt stapsgewijs. Tijdens ongeveer de eerste week verdient het de voorkeur je pup bij jou in de slaapkamer te laten slapen. Jouw aanwezigheid zal hem geruststellen en hij kan zich dan vertrouwd maken met bepaalde geluiden en geuren. In dat stadium is een puppybench ideaal. Je kunt de puppybench ofwel 's nachts naar de slaapkamer verhuizen, ofwel een tweede puppybench gebruiken die altijd op deze plaats blijft staan. Laat je pup nog even uit net voor het slapengaan, om het risico van een plasongelukje te beperken. Beloon hem als hij in zijn mand in de bench gaat liggen en rustig is.

Naarmate de pup went aan het slapen in zijn mand, kun je beginnen de bench richting de deur te verhuizen en daarna beetje bij beetje buiten de kamer tot hij op de toekomstige slaapplaats van je hond staat. Deze stap doe je het best in de eerste week dat de pup bij jou is.

Niet schreeuwen, niet straffen

Als je pup bang is en je hem 's nachts hoort jammeren, berisp of straf hem dan niet. Zijn gedrag is normaal. Hij moet nog leren alleen te zijn. Geef hem wat tijd om zich aan te passen, in jouw nabijheid. Leren 's nachts in de bench te slapen is een proces dat enige tijd vergt en het is belangrijk dat je wat geduld hebt. Je maakt je misschien zorgen als je pup elke nacht jankt, maar als je de juiste methode toepast en aandacht en geduld opbrengt, zal je pup 's nachts goede gewoonten ontwikkelen.

Benodigdheden voor de eerste nacht van je pup

  • Controleer of de hondenmand die je wilt kopen, geen risico's inhoudt voor de pup: niets mag gemakkelijk kapot te bijten of in te slikken zijn.
  • De slaapmand moet zacht, gewatteerd, warm en gemakkelijk te hanteren zijn: geen te hoge opstapjes of randen. Dat zou kunnen leiden tot schade aan gewrichten, botten, spieren of ligamenten.
  • Pups voelen zich graag veilig en geborgen. Je koopt beter een kleine mand, die je later vervangt, dan meteen een grote die je ook voor de volwassen hond wilt gebruiken. Wacht met een prachtige mand te kopen voor je hond, tot hij groot en zindelijk is en minder geneigd zaken stuk te bijten!
  • Plaats de mand of bench in een rustig deel van de kamer, waar je hond niet gestoord wordt door voorbijgangers. Voer ook een eenvoudige maar onschendbare regel in: niemand mag de pup storen als hij slaapt.
  • Iets van ondoorlatend materiaal onder de mand (bijvoorbeeld de bodem van een vuilnisbak bedekt met krantenpapier) kan nuttig zijn zolang de pup nog niet zindelijk is, maar hou je pup in de gaten en probeer ongelukjes voor te zijn!

Zoals mensen slapen honden beter als ze ontspannen zijn en zich op hun gemak en veilig voelen. En als wij weten dat wij hen die mogelijkheid bieden, slapen we zelf ook beter!

De voordelen van een hondenmand

Comfort

Een goede mand biedt je hond een comfortabele plaats om te rusten na lange dagen van activiteit en spelen. Dat is des te belangrijker naarmate de hond ouder wordt, maar het is goed om je pup al van jongs af te leren in een mand te slapen.

Aangename temperatuur

Een mand kan je hond helpen warm te blijven, wat met name in de winter belangrijk is, als de mand direct op een koude vloer staat.

Intimiteit en persoonlijke ruimte

Zoals ook de meeste mensen heeft je hond soms behoefte aan een eigen plekje waar hij zich kan terugtrekken. Een comfortabele mand biedt hem de mogelijk zich af te zonderen wanneer hij daar zin in heeft.

Andere keuzecriteria voor het mandje

De mand van een pup in volle groei moet groot genoeg zijn. Als je een bench gebruikt, moet de mand gemakkelijk in de bench geplaatst kunnen worden. Als je je hond al in de gaten hebt gehouden, zul je waarschijnlijk al gemerkt hebben dat honden in verschillende posities kunnen slapen: op hun rug, op hun zij, opgerold in bolletje of lang uitgestrekt. Het is belangrijk daarmee rekening te houden bij het kiezen van een mand.

Je hond moet zich gemakkelijk kunnen verleggen in zijn mand, zonder daarvoor uit de mand te moeten stappen. Als de mand groot genoeg is om in een bolletje te liggen slapen, maar te klein om zich uit te strekken, kan het zijn dat je hond ze niet comfortabel vindt.

Waar moet de mand van mijn hond staan?

Je zet de mand van je hond het best op een warme plaats, uit de tocht. Je kunt ook zorgen voor verscheidene slaapplaatsen in huis, zodat je hond zelf kan kiezen waar hij gaat liggen. Een mand op een rustige plaats in het huis is bijvoorbeeld goed wanneer je hond in zijn eentje wil rusten, terwijl een mand in de woonkamer perfect is voor wanneer je hond bij het gezin wil zijn.

Hoe een bench inrichten voor een pup?

De bench zou dichtbij jouw bed moeten staan. Dan kan de pup dichtbij jou zijn, terwijl hij toch geen andere keuze heeft dan op zijn veilige plaats te blijven, zodat jullie alle twee de kans krijgen om te slapen!

Dat helpt je pup ook om te begrijpen dat de nacht dient om te slapen en te rusten. In de bench van je pup kun je een dierenartsmatras (warm, comfortabel en afwasbaar) leggen en idealiter iets dat afkomstig is van bij de fokker, bijvoorbeeld een stukje stof met de geruststellende geur van zijn moeder.

De pup in de bench doen slapen

Het grote voordeel van het slapen in een bench, is dat je, als je pup de bench eenmaal gewoon is, de bench geleidelijk aan kunt verplaatsen naar de plaats waar je wilt dat je volwassen hond slaapt, Want je hond moet niet voor de rest van zijn leven in jouw slaapkamer slapen, gewoon omdat jouw pup in het begin graag naast jou ligt.

Jouw aanwezigheid stelt jouw pup op zijn gemak en zo wordt jullie vertrouwensband gesmeed. Als je pup in de slaapkamer ligt, weet je het bovendien wanneer hij wakker wordt en naar buiten wil. Dat biedt het bijkomende voordeel dat je pup sneller en vlotter zindelijk zal worden.

Als je geen bench wilt gebruiken, geef je pup dan een zachte, warme en veilige mand, die je een plaats geeft op de grond naast jou. Idealiter plaats je de mand in een puppypark of plaats je er een hek rond om de pup aan te moedigen daar te blijven en te slapen. Anders zal je pup geneigd zijn om te gaan rondlopen, aan voorwerpen te knagen, te spelen of zijn behoeften te doen op verschillende plaatsen in de kamer! Een afgebakende ruimte is zowel voor jou als voor hem geruststellend: je zult niet heel de nacht wakker liggen en je afvragen wat je pup uithaalt.

Ook tijdens de dag heeft je pup op verschillende tijdstippen behoefte aan slaap. Pups hebben pieken van activiteit gevolgd door dutjes om te recupereren. Ze hebben dus nood aan een comfortabele en rustige slaapplaats, in jouw buurt. Je kunt een bench of een puppypark met een dierenartsmatras installeren in elke kamer waar je tijd doorbrengt of je kunt een mand in een rustige hoek van de kamer leggen en toezicht houden op zijn dutjes overdag.

Enkele tips voor de eerste nachten van je pup

Soms zijn de eerste nachten van een pup alles behalve stil, maar je moet je daar niet te veel zorgen over maken. Er zijn wel enkele kleine dingen die je kunt doen om alles in goede banen te leiden.

Zorg ervoor dat je pup moe is voor hij gaat slapen.

Breng je pup in de juiste stemming om te slapen. Slaap vatten zal beter lukken als hij moe is, dus één uur voor slapenstijd speel je nog even met hem of houd je een korte trainingssessie (niet te intens, maar die wel iets van hem vergt: je wilt hem moe maken, niet opwinden!).

Ga met hem naar buiten zodat hij zijn behoeften kan doen voor hij gaat slapen.

Geef hem zijn laatste maaltijd niet te laat en laat hem daarna nog uit. Uitlaten moet het laatste zijn wat je doet voor de hond gaat slapen. Dan weet je dat hij niet wakker gehouden wordt door plas- of ontlastingsdrang. Neem de nodige tijd om te wachten tot hij zijn behoeften gedaan heeft (en beloon hem dan natuurlijk). Dat kan even duren want pups zijn vaak afgeleid buiten. Ze vergeten dan waarvoor ze buiten zijn. Heb dus geduld!

Ga slapen zodra je weer binnen bent.

Je hebt je vooraf al voorbereid om te gaan slapen. Zet de pup in de bench naast jou en doe direct het licht uit. Anders zal de pup denken dat er nog een kans is dat jullie gaan spelen, aangezien je toch nog niet slaapt.

Breng je pupje zachtjes tot rust.

Tijdens de eerste nacht zal je pup misschien jammeren of zelfs blaffen. Zijn interne klok is nog niet goed afgesteld en hij verveelt zich 's nachts een beetje! Je kunt hem kalmeren door hem zachtjes toe te spreken of je hand op de bench te leggen. Maar laat hem de ruimte en de tijd om weer rustig te worden.

Weersta aan de verleiding je pup op te pakken en te knuffelen terwijl je hem geruststelt, of met hem te spelen. Als je dat doet, leer je hem hoe hij zijn nachten leuker kan maken en zal hij de volgende keer nog harder aandringen om jouw aandacht te krijgen.

Als je je pup echt niet rustig krijgt, kun je hem iets geven om op te kauwen, een speelgoedje met een lekkere geur dat hem ertoe aanzet erop te knagen. Dat zal hem ervan weerhouden te blaffen, hem ontspannen en ook vermoeien, zodat hij weer gemakkelijk indommelt.

Geef hem een geruststellend dekentje.

Een dekentje of een handdoek met de geur van zijn moeder kan je pup helpen om zich veilig te voelen in de bench en de slaap te vatten. Neem als je op puppybezoek gaat bij de fokker iets mee dat hij bij de pups kan leggen en dat je weer mee naar huis neemt als je je pup gaat halen.

Koop een kleine donutmand.

Sommige puppy's voelen zich veiliger als ze zich in een mand kunnen wentelen of als ze omgeven zijn door zachte opstaande randen (denk aan hoe de pups op elkaar liggen in de baarmoeder). Je kunt daarom een klein 'donutmandje' in de bench leggen.

Maak van de nachtelijke uitlaatbeurt een saaie bedoening.

Als je 's nachts moet opstaan om je pup uit te laten (wat waarschijnlijk de eerste twee weken het geval zal zijn), maak dat dan zo saai mogelijk en negeer je pup, behalve om hem te belonen.

Benchtraining

Veel mensen houden niet van de idee een pup op te sluiten in een kooi. Het is inderdaad zo dat een bench misbruikt kan worden om een hond vele uren op te sluiten zonder er last van te hebben. Maar bij verstandig gebruik kan een bench een waardevol hulpmiddel zijn om je hond een veilig gevoel te geven, de zindelijkheidstraining te vereenvoudigen en te verzekeren dat jullie allebei kunnen slapen tijdens de eerste dagen van jullie leven samen.

Om te beginnen moet je een bench kiezen van een formaat dat aangepast is aan de grootte van je pup. Dat betekent dat je verscheidene keren van bench zult moeten wisselen naarmate je pup groeit, maar dat is beter dan een te grote of te kleine bench te nemen. De bench moet groot genoeg zijn. Je pup moet gemakkelijk kunnen rechtop staan, zich uitstrekken, opstaan en ronddraaien. Als de bench te groot is, zal je pup het ene deel gebruiken om te slapen en het andere deel om zijn behoeften te doen!

Creëer echt een knus plekje in de bench: leg er een dierenartsmatras in die tot aan de rand gaat, zodat de pup warm en comfortabel ligt. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om je pup langzaam aan te laten wennen aan de bench: je kunt niet gewoon je hond in de bench zetten en hopen dat hij zich daar goed voelt.

Als je pup zonder risico's in huis kan rondwandelen, kun je het deurtje open laten. Dat zal hem aanmoedigen om uit eigen beweging naar binnen te gaan en uiteindelijk zal hij begrijpen dat dit een veilige, comfortabele plek is waar hij kan uitrusten na het spelen.

Geef je pup te eten in de bench en terwijl hij eet kun je het deurtje al enkele minuten sluiten. Als je pup in slaap is gevallen, leg hem dan in de bench naast jou, zodat daar slapen goed aanvoelt. Zo zal hij er gemakkelijk aan wennen de bench te gebruiken. Voer een eenvoudige en onschendbare regel in: niemand mag de pup storen als hij in zijn bench is. Dat is bijzonder belangrijk de eerste dag, als je pup moet begrijpen dat dat zijn schuilplaats is, een plaats waar hij de opschudding van zijn nieuwe leven even achter zich kan laten, waar hij zich volledig kan ontspannen. Laat je pup in het begin nooit alleen achter in de bench, want dan kan hij zich verlaten voelen of denken dat de bench hem verhindert bij jou te zijn.

Zodra je pup gelukkig is in de bench en er graag slaapt, met gemak naar binnen en buiten gaat, is hij klaar om er de nacht in door te brengen. Bij de meeste pups gaat dat snel. Maar iedere pup is anders: ga na hoe jouw pup reageert en ga niet te snel over naar de volgende stap.

Als je een pup koopt bij een fokker, heeft hij mogelijk al benchervaring (voor een fokker is het handig als de pups niet heel de tijd overal in huis rondlopen). Dat is een van de vragen die je vooraf aan de fokker moet stellen. Als je pup de bench al kent, maakt dat benchtraining veel gemakkelijker voor jou. Je kunt dan beginnen zoals je wilt.

Vergeet niet dat de bench een veilige plek is die je kan helpen de eerste nacht van je pup bij jou goed door te komen. Een bench is niet bedoeld voor langdurig gebruik! Je pup moet zijn leven doorbrengen buiten de bench, samen met jou. Hij moet de wereld kunnen verkennen in jouw gezelschap en niet opgesloten zitten in een bench!

OPMERKING: Als je pup een halsband draagt in huis, doe die dan altijd uit voor je hond de bench in gaat. Meer informatie voor puppyeigenaars vind je op onze website. Lees ook onze tips voor een goede socialisatie van je pup.