Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jack Russell Terriër met hoofd in schoot van de eigenaar

Zorgen voor je dove hond: communicatie en training

leestijd: 4 min

Doofheid bij honden kan aangeboren zijn of kan ontstaan als gevolg van een letsel, ziekte of gewoon ouderdom. Wat ook de oorzaak is, je kan veel doen om je dove hond te helpen.

Sommige erfelijke oorzaken van doofheid bij honden kunnen opgespoord worden door middel van testen. Die testen kunnen uitgevoerd worden op de volwassen honden die men wil inzetten voor een dekking, of ook op de jonge puppy's. Bepaalde rassen worden vaker door doofheid getroffen dan andere, bijvoorbeeld dalmatiërs. Als je overweegt een raszuivere puppy te kopen, spreek dan eerst met je dierenarts over de eventuele erfelijke aandoeningen waarmee bepaalde rassen al eens te kampen hebben.

Als je al een hond hebt en vermoedt dat hij zijn gehoor aan het verliezen is, ga er dan mee naar de dierenarts, want bepaalde aandoeningen die gehoorverlies kunnen veroorzaken, zoals infecties, zijn behandelbaar.

Hoe weet je of je hond doof is?

 • Een hond gebruikt al zijn andere zintuigen zo goed dat het soms moeilijk te achterhalen is of hij goed hoort.
 • Als je twijfelt, let dan op de volgende tekenen: dove honden horen je mogelijk niet aankomen en bewegen hun oren niet of draaien zich niet om om te kijken naar de richting van het geluid.
 • Vraag je dierenarts om het gehoor van je hond te beoordelen als je je zorgen maakt.

Het leven gemakkelijker maken voor je dove hond

 • Als je viervoeter doof is, is het belangrijkste waar jij je zorgen moet om maken, zijn veiligheid.
 • Voor de gemoedsrust van jullie beiden, vermijd je beter omstandigheden waar een gesproken signaal hem het leven kan redden, zoals losloopwandelingen in gebieden met verkeer.
 • Zorg ervoor dat iedereen weet dat je poort altijd gesloten moet worden, om te voorkomen dat je dove hond eropuit trekt.
 • Vergeet nooit dat je dove hond de geluiden die jij als vanzelfsprekend beschouwt, niet hoort. Hij hoort het gegrom, de dreigingen en het naderen van andere dieren niet. Dat vergroot de kans dat hij betrokken geraakt in een conflict of een gevecht.
 • Als je hond doof is, zal hij diep slapen en gemakkelijk opschrikken. Zorg ervoor dat iedereen in jouw omgeving weet dat ze de hond zo moeten benaderen dat hij hen ziet komen, zodat hij weet wat er gaat gebeuren en niet schrikt.
 • Voorzie de halsband van je hond van een identificatieplaatje dat jouw adres, het telefoonnummer van je dierenarts en de mededeling "ik ben doof" vermeldt. Dat is een mooie aanvulling op de verplichte identificatie en registratie en maakt alles veel eenvoudiger als je hond ooit door onbekenden gevonden wordt.

Communiceren met een dove hond

 • Je hond mag dan wel doof zijn, dat wil niet zeggen dat je niet met hem kan 'spreken', om de speciale band tussen jullie te voeden en je hond uit de problemen te houden.
 • Over het algemeen is het aangelijnd houden van je hond een effectieve manier om de aandacht van je hond te kunnen trekken wanneer nodig.
 • Handgebaren kunnen gesproken commando's vervangen. Elk duidelijk waarneembaar en duidelijk herkenbaar gebaar kan dienen als handsignaal, op voorwaarde dat het consistent toegepast wordt.
 • Trillingen kunnen ook helpen, bijvoorbeeld met je voet op de grond stampen. Wees inventief en zoek uit wat het beste werkt voor jullie beiden.

Een dove hond trainen

 • Het trainen van een dove hond vereist een unieke en soms creatieve aanpak. Vraag daarom hulp aan een ervaren hondentrainer.
 • Als je hond eenmaal leert dat responsiviteit beloond wordt, kan je gehoorzaamheid en handsignalen aanleren en bekrachtigen, net als gesproken commando's bij horende honden. En je dove hond zal het net zo leuk vinden als andere honden om commando's te leren en te oefenen met zijn baasje.
 • Om je dove hond te leren oogcontact te maken, moet je hem snel belonen wanneer hij je aankijkt als reactie op een klein rukje aan de lijn of even stampen op de vloer. Oogcontact moet worden aangemoedigd en af en toe bekrachtigd, ook al is het al goed eigen gemaakt. Staar niet naar je hond. Ook al bedoel je het goed, voor jouw hond kan het bedreigend overkomen.

Of je hond nu goed, slecht of niet hoort, er zijn vele manieren waarop jullie samen een gelukkig leven kunnen leiden. Al wat er nodig is, is de zorg en liefde die alleen jij je hond kan geven.

Als je meer informatie wenst over de omgang met een dove hond of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.