Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Eigenaar houdt hond bij dierenartsen

Hoe voer ik een reanimatie uit bij mijn hond?

leestijd: 6 min

Reanimatie

Als uw hond niet meer ademt, kan kunstmatige ademhaling ervoor zorgen dat het levensnoodzakelijke transport van zuurstof in het bloed behouden blijft. Door te leren hoe u een reanimatie kunt uitvoeren, kunt u het leven van uw hond redden. Als u deze techniek al hebt leren gebruiken op een mens, zult u merken dat het niet heel anders is bij honden.

In de meeste gevallen, ongeacht of het gaat om kunstmatige ademhaling of cardiopulmonale reanimatie, dient de reanimatie slechts om de hond in leven te houden tot hij de zorgen van een dierenarts kan ontvangen. Als uw hond de indruk geeft hart- of ademhalingsproblemen te hebben, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Hoe een reanimatie uitvoeren?

  • Begin met het probleem in drie fasen te beperken: controleer eerst de luchtwegen, dan de ademhaling, en ten slotte de bloedsomloop. Als de hond niet lijkt te ademen, breng dan uw oor tegen zijn borst en ga na of u zijn hart hoort kloppen en of u zijn polsslag opmerkt.
  • Open zijn mond, neem zijn tong en trek die zo ver mogelijk naar voor, zodat die de keelholte niet kan blokkeren.
  • Veeg al het slijm en bloed weg. Verwijder alle voorwerpen die u zouden kunnen hinderen. Let op uw vingers, want u zou gemakkelijk gebeten kunnen worden.
  • Verwijder de halsband van uw hond en alles wat hem zou kunnen hinderen.
  • Als uw hond vocht in de keel heeft of verdronken is, hou dan ongeveer 15 tot 30 seconden zijn kop naar beneden, ter hoogte van zijn achterpoten. Controleer echter eerst of hij geen andere verwondingen heeft, zoals een gebroken been. Als u denkt dat hij een breuk zou kunnen hebben, hou hem dan bij zijn middel. Vraag hulp als hij groot is.
  • Trek zijn voorpoten naar voren, zodat ze niet rusten op zijn borst, want dat zou zijn ademhaling kunnen belemmeren.
  • Als de hond niet begint te ademen nadat zijn luchtwegen zijn vrijgemaakt, pas dan kunstmatige ademhaling toe. Sluit zijn mond en ga met uw hand onder zijn kaak als een teken van steun. Breng uw mond naar zijn neus en blaas uit, zodat de lucht door zijn neus kan doordringen tot in zijn longen. Let er daarbij op niet te hard uit te ademen, want uw longen zijn groter dan die van het dier, u zou die kunnen vullen met te veel lucht.
  • Let op de buik van de hond: vullen zijn longen zich met lucht? Haal uw mond weg en herhaal dit ongeveer zes keer per minuut, zorg dat u geen speeksel of lucht van het dier inademt.
  • Het kan nodig zijn dat u deze handeling 30 tot 60 minuten lang moet uitvoeren, tot de hond uit zichzelf ademt. Om zijn hartslag te controleren, plaatst u uw hand onderaan zijn buik, en ga terug met uw hand naar boven tot de derde of vierde rib.

Hoe kunt u een cardiopulmonale reanimatie uitvoeren bij een hond?

Als u geen hartslag voelt, moet u een cardiopulmonale reanimatie uitvoeren in combinatie met kunstmatige ademhaling. Een hond die op een bepaald moment niet ademt, kan toch nog steeds een hartslag hebben, maar als het hart is gestopt met kloppen, dan is er geen ademhaling.

Begin door de kop van uw hond op zijn rechterkant op een stevige ondergrond te plaatsen.

Bij kleine hondenrassen plaatst u uw vingertoppen aan beide zijden van de borstkas (van de derde tot de zesde rib vanaf de kop) en oefen elke seconde een zachte druk uit.

Bij grote hondenrassen gebruikt u de palm van uw handen in plaats van uw vingertoppen.

Gedurende al deze tijd moet u de kunstmatige ademhaling blijven uitvoeren. Om de vijf drukken vult u de longen met lucht en herhaal daarna de hele cyclus. Dit zorgt ervoor dat er lucht in de longen zit zodra de bloedsomloop hersteld is.

Als het hart na drie minuten echter niet meer opnieuw begint te kloppen, dan is er helaas niets meer te doen.