Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hoe je hond ontvlooien?
Speciaal voor de zomermaanden: de parasieten die je hond kunnen plagen

Speciaal voor de zomermaanden: de parasieten die je hond kunnen plagen

leestijd: 3 min

Vlooien en teken 

Met het mooie weer steken ook parasieten weer talrijk de kop op. De meest voorkomende zijn vlooien en teken. Dat zijn geen onschuldige parasieten: ze kunnen lintwormen overbrengen en sommige dieren kunnen zelfs allergisch reageren op het speeksel dat vlooien achterlaten op de huid wanneer ze bijten. En de kers op de taart: vlooien en teken bijten ook mensen

Wat is een vlo?

De vlo is de uitwendige parasiet die het meest voorkomt bij de kat en de hond. Volwassen vlooien kunnen tot 14 dagen leven. Ze brengen een deel van hun tijd door in de vacht van de hond, om zich te voeden met zijn bloed, en een ander deel in de omgeving van het dier. Vrouwelijke vlooien leggen iedere dag een grote hoeveelheid eitjes. Eitjes die in de vacht gelegd worden, vallen daar gemakkelijk uit en belanden op de vloer, in het tapijt, in de hondenmand ... Uit de eitjes kruipen heel kleine larven die zich nestelen in hun omgeving. De larven vormen een pop en groeien daarin uit tot vlooien. De poppen kunnen maanden onbewogen blijven liggen. Pas als ze warmte en trillingen voelen, komen de vlooien tevoorschijn en springen ze op een voorbijkomende gastheer, bijvoorbeeld jouw hond.

Hoe weet je of je hond vlooien heeft?

Het duidelijkste teken dat wijst op een vlooienbesmetting, is dat je hond zich constant krabt. Vlooien zijn donkerbruin en zo'n 1 tot 2 mm groot. Je kunt ze bijvoorbeeld in de vacht van je hond ontdekken tijdens het borstelen. Vlooien tieren het weligst aan het einde van de zomer, als het warm en vochtig is. Als je in de winter centrale verwarming gebruikt, is het aangeraden het hele jaar door aan vlooienbestrijding te doen.

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die zich met hun mond vastzetten in de huid van hun gastheer en zich dan volzuigen met bloed. Het zijn heel kleine achtpotigen, ongeveer een speldenkop groot, die zwart, rood, donker- of lichtbruin kunnen zijn. Als ze zich eenmaal vastgezet hebben in je hond, kunnen ze zich volzuigen met bloed en opzwellen tot de grootte van een rozijn.

Hoe weet je of je hond teken heeft?

Teken zijn vrij groot en kunnen dus gezien worden, zeker als ze vol bloed zitten. Dan lijken ze op een kleine wrat. Ze bevinden zich gewoonlijk in de buurt van het hoofd en de nek. Doe de haren van je hond uit elkaar en ga met je vingers over zijn huid om hem te controleren op teken.

OOGSTMIJTEN

Inleiding over oogstmijten

Wat is een oogstmijt?

Net als vlooien en teken zijn oogstmijten parasieten die zich vooral in de zomer manifesteren. Daar danken ze ook hun naam aan: ze doen zich vooral voor in de oogstperiode, met augustus als klassieke oogstmaand. Oogstmijten zijn zeker niet dodelijk, maar ze kunnen wel behoorlijk lastig zijn voor hun gastheer. De jeuk die ze veroorzaken, kan de gastheer aanzetten tot krachtig krabben, soms zelfs tot bloedens toe.

Hoe weet je of je hond beten van oogstmijten heeft?

De larven van de oogstmijt voeden zich met cellen van de hond door spijsverteringsenzymen te injecteren die de cellen omzetten in vloeistof, waarna ze die vloeistof inslikken. Dan krijgen ze hun kenmerkende oranjerode kleur. Om te zien of je hond oogstmijten heeft, kun je zoeken op hun favoriete verstopplaatsen: de holten tussen de tenen en aan de oorschelp (de plaats waar de huid dubbel zit).

Honden die geplaagd worden door oogstmijten, hebben enorm veel last van jeuk en zullen zich soms tot bloedens toe krabben. Het is dus belangrijk je hond te behandelen als je symptomen ziet.

Hoe je hond behandelen tegen oogstmijten?

De meeste middelen tegen teken zijn ook efficiënt tegen oogstmijten. Niettemin wordt ten zeerste aangeraden met je hond naar de dierenarts te gaan. Hij kan de best geschikte behandeling voorschrijven.