Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One
Hoe je hond ontvlooien?

Hoe je hond ontvlooien?

leestijd: 6 min
Purina One
Aangeboden door PURINA ONE®​ Chien

Vlooien zijn de meest voorkomende uitwendige parasiet bij de hond. Hoe weet je of je hond vlooien heeft en wat kun je ertegen doen? Je komt het te weten in onze gids!

Wat is een vlo?

Vlooien zijn de meest voorkomende uitwendige parasiet bij de hond. Een dier dat met vlooien besmet is, wordt de 'gastheer' genoemd. De verschillende soorten vlooien zijn genoemd naar de gastheer waarop ze het vaakst voorkomen (hondenvlo, kattenvlo, egelvlo en konijnenvlo). Toch is de vlo die het vaakst voorkomt op katten en honden, de kattenvlo (Ctenocephalides felis).

De volwassen vlo voedt zich met het bloed van zijn gastheer. Vrouwelijke vlooien kunnen elke dag tot 40 witte, ovaalvormige eitjes van ongeveer een halve millimeter lang leggen. De eitjes vallen meteen van je huisdier op het tapijt, tussen de vloerlamellen en in het beddengoed. Eén tot tien dagen later (afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid, het kan zelfs enkele weken duren) komen er larven uit de eitjes. De larven verpoppen zich en de poppen worden volwassen vlooien en de volgende generatie is klaar om op je hond te springen.

De vlooien bijten je hond om zich met zijn bloed te voeden. Daarbij laten ze wat speeksel achter in de huid van je hond, wat een allergische reactie kan uitlokken. Overgevoeligheid voor vlooienbeten (vlooienallergie) is de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij de hond. Bij een hond met vlooienallergie kan één enkele vlo al ernstige irritatie veroorzaken.

Mijn hond krabt zich: heeft hij vlooien?

Een hond die vlooien heeft, krabt zich niet noodzakelijk, zelfs niet in geval van ernstige besmetting. Hij zal zich alleen krabben als hij allergisch is voor vlooienspeeksel.

In dat geval zal hij zich vaak krabben, zelfs als hij niet veel beten heeft.

Maar pas op, want je hond kan ook last hebben van hevige jeuk als gevolg van een andere allergie! Huisstofmijt, pollen, schimmels, voedselallergieën enz. kunnen allemaal jeuk veroorzaken.

Als je hond zich krabt, is het belangrijk de juiste diagnose te stellen, want vlooien zijn niet noodzakelijk de oorzaak.

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Vlooien zijn bruine parasieten van 1 tot 3 mm groot die leven in de vacht van de hond. Je ziet ze misschien als je met je vingers of met een vlooienkam door de vacht gaat.

Maar het kan ook zijn dat je geen parasieten ziet tijdens de visuele inspectie van je hond, ook al is hij besmet. Daar zijn verschillende redenen voor.

Misschien is je hond nog maar pas besmet en heeft hij niet veel vlooien. Het kan ook zijn dat je ernaast kijkt zonder het te beseffen. Door de dichtheid en de kleur van de vacht kan het zijn dat de vlooien niet zichtbaar zijn. Bovendien bewegen vlooien zich snel en kunnen ze gemakkelijk aan je oog ontsnappen. Je maakt de meeste kans om vlooien op je hond te zien op de onderrug (aan de basis van de staart) of op de onderbuik, waar je hond minder haren heeft. Op kortharige honden zijn ze gemakkelijker te ontdekken. Als je geen vlooien ziet, kun je misschien wel hun uitwerpselen vinden. Vlooien laten kleine zwart-rode korreltjes achter in de vacht van de hond. Je vindt ze op de huid, aan de haarbasis.

Je kunt vlooienuitwerpselen op de volgende manier onderscheiden van ander vuil: leg een korreltje op een vochtig velletje keukenrol of een vochtige witte zakdoek en als het gaat om een vlooienstrontje, zal er rode verkleuring optreden door het verteerde bloed.

Als je twijfelt, kun je met je hond naar de dierenarts gaan. Hij zal je duidelijkheid verschaffen.

Zijn natuurlijke anitvlooienmiddelen voor honden effectief?

Van sommige natuurlijke producten (biergist, knoflook, vitamine B, eucalyptus, teatreeolie en munt) wordt gezegd dat ze honden beschermen tegen vlooien, maar dat klopt niet. Toch zijn er ook biocide producten die een afwerend effect hebben en kunnen helpen in geval van geringe besmetting of als preventieve maatregel (geraniol, neemolie).

Antivlooienmiddelen voor honden

Er bestaan veel verschillende producten die vlooien doden: spuitbussen, sprays, spot-onpipetten, pillen, producten voor lokale behandeling enz. Bepaalde pillen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de dierenarts en kunnen nodig zijn als de vlooien van jouw hond een sterke weerstand tegen de klassieke producten ontwikkeld hebben.

De producten met de meest complete werking bevatten zowel een molecule die de volwassen vlooien doodt als een molecule die voorkomt dat de eitjes/larven/poppen het volwassen stadium bereiken.

Correct gebruik van anitvlooienmiddelen

Een hond behandelen tegen vlooien is gemakkelijk. Je hond volledig vlooienvrij maken en houden is heel wat moeilijker, zeker in geval van een ernstige vlooienplaag. Enkele tips om het effect van de antivlooienbehandelingen te vergroten:

  • Behandel alle warmbloedige dieren in huis – zonder de 'nieuwkomers' te vergeten – met producten die aangepast zijn aan hun leeftijd en soort.
  • Je dieren moeten het hele jaar door behandeld zijn, anders kan de besmetting weer de kop opsteken of kunnen ze opnieuw besmet raken.
  • Maak een onderscheid tussen preventie en behandeling. In het laatste geval moet je agressiever behandelen en vooral sprays en pipetten gebruiken.
  • Breng voldoende parasietbestrijding aan, zeker als je een spray gebruikt (de vacht moet nat zijn).

Vlooien het hele jaar door, ongeacht het weer buiten

Vlooien overleven vooral binnenshuis, waar ze slechts aan geringe temperatuurschommelingen blootgesteld zijn. Ze kiezen dan vaak een hond als gastheer. Dus ook in de winter kan je hond besmet zijn. Een vlooienbesmetting wordt overigens zelden opgelopen van een ander dier, maar wel aan een 'broedplaats' waar de eitjes zich goed kunnen ontwikkelen (in je woonst, je buitenverblijf, je auto enz.).

Ook de omgeving behandelen

Je moet zeker ook de omgeving behandelen als je je hond wilt bevrijden van vlooien, want ook als hij een antivlooienmiddel op zijn lichaam heeft, wordt hij nog enkele weken lang iedere dag opnieuw besmet met nieuwe vlooien: ze zitten in zijn mand, in zijn hok, op het tapijt, op de sofa, in de auto enz. Dankzij de antivlooienmiddelen worden ze elke dag gedood, maar het duurt soms enkele weken voor de hond geen nieuwe vlooien meer opdoet in zijn omgeving. Ga na op welke plaatsen je hond allemaal besmet kan worden, zowel binnen als buiten, en behandel deze plaatsen met een aangepast product. Hoe proper het bij jou binnen ook is, vlooieneitjes kunnen lang overleven in tapijten, spleten in het parket enz. Reinig ook de mand van je hond regelmatig. Stofzuig vaak en gooi de stofzuigerzak na elk gebruik weg. Gebruik een spray of vernevelaar die de volwassen vlooien doodt, maar vooral ook de ontwikkeling van eitjes en larven tegengaat, en behandel alle kamers volgens de instructies van de fabrikant.

Aangezien deze producten ook huisstofmijt bestrijden, hebben ook mensen en dieren met huisstofmijtallergie er baat bij!

Vergeet niet de auto, het kantoor, je buitenverblijf en alle andere plaatsen waar je hond regelmatig of af en toe komt en opnieuw vlooien kan oplopen, te behandelen met dezelfde antivlooienmiddelen. Als de kans op herbesmetting groot is (moeilijk te behandelen huis, honden die op het platteland leven, vele dieren enz.), kun je de omgeving om de zes maanden behandelen. Zo lang blijft de parasietenbestrijding werkzaam.

Een vlooienbesmetting kan misschien een eenvoudig op te lossen probleem lijken, maar dat kan tegenvallen. Zoals steeds geldt dat preventie de beste remedie is.