Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
apprendre rappel chiot

Hoe leer je je pup terug te komen als je roept

leestijd: 4 min

Waarom is de recall zo belangrijk?  

Terugkomen als je roept ('recall') is een van de eerste basiscommando's die je je pup moet leren. Pas als hij dat commando kent, kun je hem veilig uitlaten, want alleen een hond die terugkomt als hij wordt geroepen, kan loslopen op een wandeling. Een goede recall is dus nuttig voor de hond, maar ook voor jou als eigenaar. Als je je hond goed kunt terugroepen, moet je je geen zorgen maken dat hij verdwijnt tijdens een wandeling. 

5 tips om je pup te leren terug te komen als je hem roept

 1. Begin in een besloten ruimte. 
  Begin met je hond naar je toe te roepen binnen in je woonst. Daar zijn veel minder aanlokkelijke afleidingen dan buiten. Je hond zal gemakkelijker begrijpen dat je wilt dat hij naar je toe komt. 

 1. Gebruik een duidelijk commando.
  Welk woord je ook kiest ("hier", "kom" enz.), je moet altijd hetzelfde woord gebruiken voor het bevel. Anders zal je hond er niet in slagen het gedrag dat je van hem wilt, te koppelen aan het commando. 

 1. Gebruik een zachte, vriendelijke stem. 
  Honden zijn heel gevoelig voor de intonatie en de gelaatsuitdrukkingen van mensen. Als je spreekt met een zachte, hoge stem, zal je pup daaruit verstaan dat je iets positiefs van hem wilt. Als je daarentegen spreekt met een zware en strenge stem, zal je pup bang zijn om op zijn kop te krijgen en geen zin hebben in interactie met jou. 

 1. Motiveer je pup.
  Aarzel niet om een snoepje te gebruiken om de aandacht van je pup te trekken en er ook voor te zorgen dat je pup de recall associeert met een spelletje. Roep je hond en toon hem het snoepje, om hem aan te moedigen naar je toe te komen. Na verloop van tijd, als de recall er al goed inzit, kun je het snoepje geleidelijk aan vervangen door een andere beloning zoals je hond aaien of prijzen. 

 2. Verstop je.    
  Dit is de laatste stap. Als je pup eenmaal begrepen heeft dat hij naar je toe moet komen zodra je hem roept, waarom verstop je je dan niet? Dat is een belangrijke oefening. Als je je pup loslaat in de natuur, zal hij je waarschijnlijk geregeld uit het oog verliezen. Hij moet dus in staat zijn om je terug te vinden gewoon op het geluid van je stem. 

Neem de recalltraining daarna naar buiten en herhaal daar al deze stappen. Begin in een omheinde tuin. De volgende stap is een open plek. Houd je hond eerst nog aan een lange lijn en pas als je hond het al goed kan, doe je de oefeningen met je hond los. 

Te vermijden fouten

De recall is essentieel voor de veiligheid van je hond. Je moet je hond terug bij je kunnen roepen zodra er gevaar dreigt (bijvoorbeeld een auto, een andere hond enz.). Voor een goede recall moet je pup het idee hebben dat naar je toe komen hem meer oplevert dan voortdoen met datgene waarmee hij bezig was. Daarom is het ook belangrijk dat de recall niet mislukt. De volgende fouten moet je vermijden: 

Terugroepen op het verkeerde moment 

Snuffelen is niet alleen de favoriete bezigheid van honden, maar het is ook een mentale stimulans die onmisbaar is voor hun welzijn. Via hun reukzin, die 1000 keer krachtiger is dan die van de mens, doen honden veel informatie op over de dieren die eerder op dezelfde plaats gelopen hebben. Als je je pup terugroept terwijl hij net aan het snuffelen is, is de kans groot dat hij niet zal gehoorzamen. Snuffelen behoort tot zijn basisbehoeften. Je kunt dus moeilijk verwachten dat hij er direct mee ophoudt en naar je toe komt. 

Recall gebruiken voor onaangename dingen

Zoals elke training moet ook de recalltraining leuk blijven. Daarom wordt afgeraden de recall te gebruiken om je huisdier te doen komen voor iets wat hij niet leuk vindt, bijvoorbeeld een bad nemen, zijn nagels knippen enz. 

Straffen 

Als je hond op zijn kop krijgt wanneer hij bij je terugkomt, heeft hij geen reden om je te gehoorzamen. Zo komt het dat veel honden niet reageren wanneer hun baasje maar roept en roept en wanhopig probeert de hond bij zich te krijgen. Je pup weet aan de toon van je stem dat je kwaad bent. Dus waarom zou hij terugkomen als hij weet dat hij dan op zijn kop krijgt? 

Aanlijnen

Los kunnen lopen is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van je pup. De wandeling is het favoriete moment van de dag van je hond. Hij kan lopen, snuffelen, zijn behoefte doen, andere dieren ontmoeten enz. Als je je hond elke keer aanlijnt nadat hij naar je toe is gekomen, zal hij misschien niet meer naar jou toe willen komen. 

Achternalopen

Voor een hond is er niets leuker dan achternagezeten worden door zijn baasje! Als je hond niet reageert als je hem terugroept, ga hem dan niet na achterna, want dan zal hij denken dat het een spelletje is!

Verwante artikelen

leestijd: 3 min

Positieve hondentraining