A B C D G H I K L M N O P R S T U V Z

A

Aminozuren
Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Er zijn in totaal 22 aminozuren. Dieren kunnen niet-essentiële aminozuren zelf aanmaken, essentiële aminozuren moet het dier uit zijn voeding kunnen opnemen. Katten hebben 12 essentiële aminozuren, honden hebben er maar 11.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn moleculen die schadelijke oxidatie kunnen voorkomen dat kan leiden tot een ontsteking bij dieren. In de voeding van PURINA® PRO PLAN® zitten belangrijke ingrediënten die een sterke afweer ondersteunen. Vitamine E is een krachtige antioxidant.
Atletische honden
Grote honden met een atletische lichaamsbouw verbruiken meer energie bij hun dagelijkse activiteiten, zelfs in rust, waardoor deze honden meer calorieën nodig hebben. Atletische honden hebben een kegelvormig uiterlijk met lange en krachtige ledematen, en een slank en gespierd lichaam. Typerend voor deze honden is de dunne buik en de diepe borstkas. Voorbeelden van atletische hondenrassen zijn de Greyhound, de Duitse Herder en de Dalmatiër.

B

Bijproducten
Bijproducten zijn dierlijke grondstoffen (zoals kip, rund en lam) en zijn in het algemeen een goede bron van eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer en sommige vitamine B-groepen. 'Vlees en dierlijke bijproducten' is de wettelijke term gebruikt bij diervoeding en verwijst naar alle ingrediënten op basis van dieren. Volgens de wet moeten deze ingrediënten afkomstig zijn van dieren die onder veterinair toezicht zijn onderzocht en zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie, maar overbodig zijn voor de levensmiddelenindustrie bestemd voor mensen.
Biologische beschikbaarheid
Bij diervoeding betekent metaboliseerbare energie de hoeveelheid opgenomen voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor het lichaam om te gebruiken.

C

Calorieën
Dit is de eenheid van energie. Dieren krijgen calorieën binnen door voedsel en drinken. Calorieën worden gebruikt voor het kunnen laten functioneren van het lichaam en bij activiteiten. Het overschot aan calorieën wordt door het lichaam opgeslagen als vet.
Castratie
Castratie is het verwijderen van de voorplantingsorganen bij katten en poezen. Gecastreerde katten kunnen gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen, zoals gewichtstoename. Raadpleeg uw dierenarts voor advies over de juiste voeding.
Cichorei
Cichorei is een natuurlijk prebioticum dat de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert. Het ondersteunt een goede spijvertering en helpt haalbalvorming te beheersen.
Colostrum
Colostrum is een ander woord voor de eerste moedermelk. Colostrum bevat veel anti-lichamen voor de ondersteuning van een sterk immuunsysteem.
Conditie
De conditie van je huisdier geeft de gezondheid aan of een aantal symptomen die een diagnose omvatten. Bijvoorbeeld stijve gewrichten bij een senior hond/kat kan wijzen op artritis.

D

Darmflora
De darmflora omvat de gezonde organismen in de darmen van een dier, zoals bacteriën, schimmels en gist. De darmflora ondersteunt een gezonde spijsvertering, immuunsysteem en de synthese van vitamines en mineralen.
Dracht
Een dier is drachtig als zij zwanger is. Bij katten is de draagtijd ongeveer 64-67 dagen, bij honden is dit 58-68 dagen.

G

Gehydroliseerd
Waar moleculen zijn afgebroken, zodat ze zo klein zijn dat ze niet (of zeer zelden) een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Gesteriliseerd
Ingreep dat op katten wordt uitgevoerd om reproductie te controleren. Gesteriliseerde katten hebben specifieke voedingsbehoeften.
Glucose
Glucose is een enkelvoudige suiker die circuleert in het bloed van dieren. Glucose is essentieel voor energie.
Gluten 
Ein Speicherprotein in vielen Getreidearten. Es verursacht manchmal allergische Reaktionen bei Haustieren.
Glyceriden
Glyceriden zijn verbindingen gevormd door 1 of meer vetzuren en glycerol. Glyceriden worden aangetroffen in plantaardige oliën en dierlijke vetten.
Grote honden
Honden met een volwassen gewicht van meer dan 25kg.

H

Haarbal
Haarballen zijn ballen van haar die zich vormen in de maag als een kat zijn vacht schoon likt. Het kan mogelijk leiden tot een blokkering van het maagdarmkanaal, tenzij het goed wordt bijgehouden
Hepatisch
Refereert naar de lever
Hypo-allergeen
Hypo-allergene diervoeding bevat geen veelvoorkomende allergenen, waardoor het risico op een allergische reactive in katten en honden wordt geminimaliseerd.

I

Immuunsysteem
Het immuunsysteem is een systeem van organen met cellen die vreemde stoffen herkennen in het lichaam van de kat/hond, en ervoor zorgen dat ze geen kwaad doen. Een gezond immuunsysteem beschermt tegen ziekteverwekkers, virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
Insuline
Insuline is een hormoon dat de opname van koolhydraten, vetten en eiwitten in het lichaam reguleert. Insuline is essentieel voor de glucosetoevoer, dat je huisdier energie geeft.

K

Koolhydraten
Koolhydraten omvat een grote groep, zoals suiker, zetmeel en cellulose. Koolhydraten bevatten waterstof en zuurstof in dezelfde samenstelling als water (2:1) en kan afgebroken worden zodat energie vrijkomt in het lichaam.

L

LONGEVIS
Een combinatie van voedingsstoffen van PURINA® PRO PLAN® die de gezonde levensduur aantoonbaar verlengt bij katten vanaf 7 jaar, met gemiddeld 1 jaar. LONGEVIS bevat hoge hoeveelheden vitamines voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de nieren en het spijsverteringsstelsel, en met mineralen voor een gezond urinewegsysteem.

M

Maag-darmstelsel
Het maag-darmstelsel verwijst naar de maag en darmen van een dier. Gezonde voeding is essentieel voor een goede spijsvertering.
Medium hond
Honden met een volwassen gewicht tussen de 10 en 25kg.
Microflora
Microflora zijn darmbacteriën die, wanneer in balans, een goede spijsvertering ondersteunen. Voedingen van PURINA® PRO PLAN® hebben verschillende samenstellingen die helpen bij microflora.

N

Nutrisavour 
Nutrisavour is een PURINA® PRO PLAN® samenstelling van exceptionele voeding en smakelijke ingrediënten waar jouw kat van zal houden.

O

Obesitas
Bij obesitas is er overvloedig lichaamsvet aanwezig wat de gezondheid, welzijn en levenskwaliteit van je huisdier kan schaden. Obesitas kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte en hartproblemen. Raadpleeg de dierenarts voor richtlijnen over obesitas.
Optinutrition
Voor elke hond en kat, van elk ras en elke leeftijd, is er een geschikte voeding van PURINA® PRO PLAN® met OPTINUTRITION®: de extra voeding voor gerichte gezondheidsvoordelen. Elke voeding in het assortiment is versterkt met speciaal geselecteerde voedingsstoffen die voor elke levensfase gerichte gezondheidsvoordelen opleveren
Overgewicht
Het is belangrijk om te weten wat een gezond gewicht is bij jouw huisdier, afhankelijk van het ras. Huisdieren met overgewicht zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartproblemen. Raadpleeg de dierenarts voor het ideale gewicht van jouw hond of kat. Voor een ruwe indicatie van een gezond gewicht zou je de vorm van hun taille moeten kunnen zien wanneer van bovenaf bekeken bij zowel katten als honden
Oxalaat
Een bestanddeel van urinaire stenen en kristallen in calciumoxalaat die het plassen van katten pijnlijk maken. PURINA® PRO PLAN® voeding bevat speciale samenstellingen die het moeilijk maken voor het vormen van calciumoxalaat en struvietstenen of -kristallen.

P

Parasieten
Parasieten zijn micro-organismen die inwendig en uitwendig leven op huisdieren. Parasieten kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals diarree en een geïrriteerde huid.
Prebiotica
Prebiotica zijn ingrediënten van voeding die de groei stimuleren van goede micro-organismen, voornamelijk in de darmen. Sommige komen van nature voor. Andere essentiëlen worden opgenomen door de voeding van PURINA® PRO PLAN®
Probiotica
Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die van nature voorkomen in een gezond spijsverteringssysteem. Voeding met toegevoegde probiotica helpen de balans van goede micro-organismen in de darmen te verzekeren.

R

Robuuste honden
Robuuste honden hebben een cilindervormig lichaam met een massieve lichaamsvorm, een krachtig gestel en vetafzetting rond de buik. Grote, robuuste rassen hebben de neiging meer lichaamsvet te hebben en zullen profiteren van een verlaagde calorie-inname om gewichtstoename te voorkomen.
Ruwe as
De ruwe as is een meting van mineralen in diervoeding en wordt vernoemd op de verpakking. De ruwe as is het residu van de voeding wanneer dit verbrand wordt. Het is het mineraalgehalte in de voeding.
Ruwe vezels
Ruwe vezels is een meting van de onverteerbare vezels in diervoeding. Het geeft de hoeveelheid vezels aan die de spijsvertering ondersteunen, maar die weinig voedingswaarde hebben.

S

Small/mini hond
Honden met een volwassen gewicht onder de 10kg
Stofwisseling
De chemische processen in het lichaam wat het mogelijk maakt dat voedsel wordt gebruikt voor energie en groei.

T

Tandplak
Tandplak is een onzichtbare of bleke en zachte laag dat de tanden bedekt, vooral na een maaltijd. Het kan verwijderd worden door de tanden te poetsen en voorkomen worden met de speciaal samengestelde voeding van PURINA® PRO PLAN®.
Triglyceride
Een triglyceride is een verbinding gevormd uit glycerol en drie vetzuren. Ze zijn de voornaamste bestanddelen van lichaamsvet bij katten en honden.

U

Uitdroging
Bij uitdroging heeft je huisdier een tekort aan vocht. Uitdroging kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, vooral met betrekking tot de huid.

V

Vetzuren
Essentiële vetzuren, of EFA's, zitten in gezonde diervoeding. Veel voedingen van PURINA® PRO PLAN® bevatten vetzuren voor de ondersteuning van een gezonde vacht tot een gezonde spijsvertering.
Volledige voeding
Een volledige voeding bevat alle ingrediënten en voedingsstoffen voor behoud van een goede gezondheid van je huisdier - en het geeft de juiste hoeveelheid energie. Volledige voeding is ontwikkeld als enige benodigde voedingsbron, er zijn geen supplementen bij nodig.

Z

Zogen
Uitscheiding van melk van de moederlijke klieren en de tijdsperiode om jong te voeden.