Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regionaal manager Purina Instituut en dierenarts @Purina

Daniel
Ingrediënten

Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Is rauwe dierenvoeding beter dan verwerkte dierenvoeding?

 

Er zijn geen wetenschappelijke gegevens waaruit blijkt dat rauw voedsel beter is dan verwerkt voedsel of andersom. Als je ervoor kiest om je huisdier rauw voedsel te geven, is het echter belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het is namelijk zo dat rauw voedsel mogelijk niet alle voedingsstoffen bevat die je huisdier nodig heeft en het kan ook bacteriën bevatten die zowel voor je huisdier als voor jezelf gevaarlijk kunnen zijn.

Hoewel er geen eenduidige, officiële definitie bestaat voor de term 'raw food-dieet' (RFD), wordt hiermee verwezen naar zelfgemaakte of commercieel bereide dierenvoeding op basis van rauw vlees, organen en beenderen. Dit soort voeding kan ook andere ingrediënten bevatten, zoals ongepasteuriseerde melk, ongekookte eieren, rauw fruit, groenten, oliën, noten en zaden. Een raw food-dieet is niet altijd volledig rauw; vaak bevat het ook gekookte granen. De Engels term BARF wordt ook gebruikt om naar raw food-diëten te verwijzen. Het is een acroniem voor 'Biologically Appropriate Raw Food' of 'Bones and Raw Food'. Sommige mensen denken dat huisdieren beter rauw voedsel eten omdat dat dichter aanleunt bij wat ze in het wild zouden eten.

Er zijn twee soorten rauwe dierenvoeding voor honden en katten: zelfgemaakt en commercieel bereid.

Zelf een raw food-dieet samenstellen is geen sinecure en vergt aanzienlijke expertise om de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen te combineren.

Sommige producenten bieden diepgevroren en gevriesdroogd rauw voedsel aan voor katten en honden. Dat kan dan zowel een 'complete' als 'aanvullende' voeding zijn. Deze producten kunnen helpen om je huisdier op een verantwoorde manier een raw food-dieet te geven.

Bij Purina doen we er alles aan om veilige, kwaliteitsvolle en voedzame dierenvoeding te maken die verschillende unieke behoeften vervult. Op dit moment voldoen raw food-diëten niet aan onze normen. Hoewel ons assortiment momenteel geen raw food-producten voor katten en honden bevat, bieden we wel verschillende producten die gemaakt zijn met geselecteerde natuurlijke ingrediënten, zoals PURINA ONE DualNature.

Voorstanders beweren dat een raw food-dieet talrijke gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een betere spijsvertering, een stevigere ontlasting, een gezondere huid en vacht, minder allergieën, een betere weerstand tegen ziekten en parasieten, minder last van lichaamsgeur en slechte adem, een betere gewichtsbeheersing, minder gezondheidsproblemen en een betere levenskwaliteit. Zeer weinig van deze voordelen worden echter door gepubliceerd onderzoek bevestigd. Een van de claims in verband met raw food-diëten voor honden en katten is dat koken de verteerbaarheid van voedsel, en dan vooral eiwitten, vermindert. Geschikte kookprocessen kunnen die verteerbaarheid echter juist verhogen.

De mogelijke gezondheidsproblemen bij huisdieren als gevolg van (voornamelijk zelfgemaakte) raw food-diëten, kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Door voedsel overgedragen ziekten
    Een raw food-dieet verhoogt het risico op bacteriële en parasitaire infecties, omdat verse pluimveeproducten en andere dierlijke bijproducten besmet kunnen raken.
  2. Lichamelijke verwondingen
    De consumptie van rauwe botten kan leiden tot tal van verwondingen bij zowel katten als honden. Dat kan gaan van gebroken tanden en andere verwondingen in de mond, tot verstikking, maag-darmobstructie of -perforatie, braken, diarree, rectale bloedingen en zelfs overlijden.
  3. Verkeerde voedingsbalans
    Bij de bereiding van een raw food-dieet kun je al dan niet een recept volgen. Hoewel het mogelijk is om je huisdier met een zelfgemaakt raw food-dieet een evenwichtige voeding te geven, wijzen meerdere onderzoeken erop dat de meeste zelfgemaakte diëten geen complete voeding vormen.

hond buiten