Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Singapura

Singapura

De singapura ziet eruit als een kleine Abessijnse kat. De kop is afgerond met een duidelijke aftekening van de snorharen en een korte brede snuit. De oren zijn groot. De ogen zijn groot, amandelvormig en licht schuin. Hoewel singapura's kleine katjes zijn, is hun lichaam stevig en gespierd. De staart is slank met een botte punt. De vacht is kort en glad met zwarte, bruine of ivoorkleurige stroken in elk haar. De haren zijn donkerder op de rug, staart en benen. De borst en buik zijn licht ivoorkleurig. De oogkleur kan hazelnoot, groen of geel zijn.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Singapura kat kijkt naar muis en wil spelen

Persoonlijkheid

De singapura is zeer liefdevol en vriendelijk, maar heeft, in tegenstelling tot haar oosterse tegenhangers, een zeer stille stem. Singapura-katten houden van menselijk gezelschap en zitten graag op de knie of schouder van hun eigenaar. Ze lijken te houden van de warmte. Ze zitten graag hoog en zoeken vaak een positie op vanwaar ze een goed overzicht hebben, zoals bovenop boekenplanken of kasten. Ze zijn actief, levendig en altijd bereid om te spelen. Ze leren snel en zijn nieuwsgierig en ondeugend.

Singapura kat ligt op een tapijt

Oorsprong

Land van herkomst: Singapore

De singapura komt uit Singapore en zijn naam betekent Stad van de Leeuw, de lokale Maleisische naam voor hun eiland. Deze kat stond bekend als de 'rioolkat' omdat hij vaak in riolen leefde en sliep. Dit is ook de reden waarom de kat een klein gestalte heeft: de singapura-kat is het kleinste kattenras ter wereld. Dit kattenras bestaat zo'n 300 jaar en stamt af van katten van over de hele wereld die in Singapore aankwamen op schepen, waarna ze paarden met de lokale wilde katten. De autoriteiten beschouwden ze als ongedierte en roeide de populatie periodiek uit. In 1974 was deze uitroeiing zo grondig dat slechts drie katten van het ras overleefden. Deze katten werden uitgevoerd naar de Verenigde Staten, samen met een vierde kat die in 1980 werd aangetroffen. Uit deze vier katten werd het erkende ras gesticht.

Gezondheid

Tot dusver zijn er geen meldingen van problemen bij dit ras. Zoals alle katten hebben singapura's baat bij bescherming tegen ziekte door vaccinatie en hebben ze regelmatige parasietenbestrijding en jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De singapura heeft door zijn korte vacht niet veel verzorging nodig. De katten wassen zichzelf zorgvuldig en houden hun pels zo in goede staat. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.