Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Balinese kat

Balinese kat

De Balinese kat is een mooi, elegant, middelgroot kattenras met dezelfde lange, slanke lijnen als de siamees. Het lichaam is sierlijk en de kop heeft een recht profiel met grote oren die plukjes kunnen hebben. Het dier heeft een fijne, zijdezachte vacht die tussen één en enkele centimeters lang kan zijn en plat tegen het lichaam ligt. De staart is lang en heeft een pluim met veel langer haar. De Balinese kat heeft geen wollige ondervacht en staat daarom officieel geclassificeerd als 'half-langharig'. De ogen zijn helderblauw en oosters van vorm en stand. De vacht heeft dezelfde gekleurde punten als de siamees: de oortjes, de kop, de poten, de voeten en de staart.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Balinezen doen een dutje bij het raam

Persoonlijkheid

Het temperament van de balinees is vergelijkbaar met dat van de siamees, maar sommige baasjes vinden dat de Balinese kat wat stiller is. Het is waarschijnlijk dat de Balinese kat nog steeds een beetje extravert is en aandacht vraagt van mensen. Balinese katten zijn uiterst vocaal en lijken bijna met hun baasjes te praten. Ze moeten deel uitmaken van het gezin. Hun behoefte aan aandacht betekent dat ze graag menselijk gezelschap hebben en dat ze geschikt zijn voor iemand die niet de hele dag van huis is.

Balinees kijkt diep toe

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

De Balinese kat is eigenlijk een langharige siamees. Deze kat werd voor het eerst opgemerkt in het begin van de 20e eeuw, en fokkers gaven in eerste instantie hun langharige kittens weg. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras ontwikkeld en oorspronkelijk werd het 'langharige siamees' genoemd, maar het ras werd omgedoopt tot 'balinees' door de gelijkenis met de elegante tempeldansers uit het Verre Oosten. In 1961 werd de balinees in de VS erkend, maar pas midden jaren zeventig werd het Balinese kattenras in Europa ingevoerd.

Gezondheid

Door zijn banden met de siamees kan de balinees lijden aan dezelfde erfelijke aandoeningen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De Balinese kat heeft ook regelmatige en frequente verzorging nodig om zijn mooie maar fijne vacht in goede staat en vrij van knopen en klitten te houden. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.