Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Estrela-berghond

Estrela-berghond

Deze grote, krachtige, atletische mastiffachtige hond heeft eens schofthoogte van 65-72 cm (reuen) of 62-68 (teven) als hij volwassen is en weegt tussen de 30 en 50 kg. Er zijn twee soorten vachten: langharig of kortharig, in de kleuren reebruin, getijgerd, grijs of zwart.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Estrela Mountain Dog staande op het gras

Persoonlijkheid

Tegenover zijn familie is de estrela-berghond toegewijd en liefdevol. Tegenover anderen is hij gereserveerd en daarom is vroege en grondige socialisatie met mensen en continue training van groot belang. Zoals je verwacht van een waakhond, is hij alert en blaft hij redelijk veel. Ondanks zijn formaat is hij behoorlijk behendig. Zorg ervoor dat je hekken van minimaal 1.80 m hoog om je tuin hebt staan.

Estrela Mountain Dog kijken

Oorsprong

Deze hond was oorspronkelijk een waakhond in de Portugese bergketen Serra da Estrela. Hij werd ontwikkeld uit mastiffachtige honden die de Romeinen bij zich hadden toen ze op het Iberische schiereiland terecht kwamen, of die meekwamen met de binnenvallende Visigoten. Niemand weet het precies, maar er is geen twijfel over dat de estrela-berghond een van de oudste Portugese rassen is. Ze werden eeuwenlang gebruikt om schapen en geiten te beschermen tegen roofdieren, zoals wolven. Dankzij de geïsoleerde geografische regio zijn ze in de loop der tijd weinig veranderd.

Gezondheid

De estrela-berghond is over het algemeen een gezond en robuust ras. Net als de meeste rassen kan ook deze hond last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt. Ze zijn ook gevoelig voor een bepaalde hartaandoening die veel voorkomt bij grotere hondenrassen.

Beweging

Hij werd gefokt als waakhond in de bergen en heeft daardoor een geweldig uithoudingsvermogen. Ongeveer een uur beweging per dag is voldoende. Hij is verrassend speels, ondanks zijn formaat, en speelt graag spelletjes met zijn baasje. Hij kan koppig zijn, maar is meestal een blije leerling. Daarnaast is hij goed in behendigheid, gehoorzaamheid en wordt hij ingezet als reddingshond.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden.

Verzorging

De vacht van de estrela-berghond is langharig of kortharig. Voor beide variaties geldt dat ze een dubbele vacht hebben, bestaande uit een dichte ondervacht en een dikke bovenvacht, die redelijk ruw is. Op hun kop en de voorkant van hun poten hebben ze korter haar en op de staart en de achterkant van de poten is het haar langer. De langharige variant heeft uiteraard langer haar, en manen rond de nek en borst, die vooral aanwezig zijn bij reuen. Verzorg de vacht van de estrela-berghond ongeveer twee keer per week en let daarbij vooral op de langere haren, waar gemakkelijk klitten in komen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.