Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Duitse staande draadhaar

Duitse staande draadhaar

De Duitse staande draadhaar is een grote, krachtige jachthond die iets langer is dan dat hij hoog is. Een volwassen reu is 60-67 cm hoog en weegt 25-34 kg, een volwassen teef is 56-62 cm en weegt 20,5-29 kg. Hij heeft een dikke draadharige vacht, borstelige wenkbrauwen en een kenmerkende baard. Zijn vacht is leverkleurig en wit, leverkleurig of zwart en wit.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Duitse Wirehaired Pointer in het bos

Persoonlijkheid

De Duitse staande draadhaar is een vriendelijke, stabiele hond die altijd alert is. Hij leert graag en is loyaal en aanhankelijk richting zijn baasjes. Als hij niet genoeg fysieke of mentale uitdaging krijgt, kan hij destructief worden. Deze hond heeft quality time nodig met zijn gezin.

Duitse Wirehaired Pointer aan de leiband

Oorsprong

Land van herkomst: Duitsland

Draadharige jachthonden bestaan al tweehonderd jaar in Duitsland. Er was behoefte aan grote, stoere honden met een dikke beschermende vacht, die hen in elke omgeving en tegen alle weersomstandigheden kon beschermen: van de Alpen tot de dichte bossen en het open platteland. Het is niet helemaal zeker, maar er wordt aangenomen dat de Duitse staande draadhaar afstamt van airedaleterriërs, foxhounds, Franse griffons en andere Duitse staanders.

Gezondheid

De Duitse staande draadhaar is over het algemeen een gezond ras. Net als de meeste rassen kan ook deze hond last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Epilepsie komt ook regelmatig voor bij dit ras.

Beweging

Deze hond is gek op het buitenleven en heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig. Als je liever lui dan moe bent, kun je beter een ander ras kiezen. Als je graag gaat wandelen met je hond en veldproeven, behendigheid of zelfs valkenjachten met hem wilt doen, is dit misschien wel jouw ras.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden.

Verzorging

De ondervacht is dik en de bovenvacht is ruwharig en ongeveer 4 cm of langer. Borstel de vacht een paar keer per week en strip twee keer per jaar dode haren uit de vacht, eventueel vaker indien nodig.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.