Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Draadharige vizsla

Draadharige vizsla

De draadharige vizsla is een middelgrote, actieve hond met een ruwe, draadharige vacht die tarwekleurig tot roodbruin kan zijn. Hij heeft een kenmerkende snor en borstelige wenkbrauwen. Verder heeft hij een edele en gracieuze uitstraling en een uitstekend uithoudingsvermogen. Een volwassen reu is 58-62 cm hoog en een volwassen teef 54-58 cm. Ze wegen 20-30 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Hongaarse Wire Haired Vizsla loopt in de stad

Persoonlijkheid

De draadharige vizsla is graag buiten en komt het beste tot zijn recht op het platteland. Ze zijn zeer aanhankelijke en loyale honden die hun baasjes van nature beschermen. Ze zijn zowel gezins- als werkhond. Ze leren snel en stellen hun baasjes graag tevreden, maar ze zijn ook erg gevoelig. Daarom is het belangrijk dat trainen op een vrolijke en zachtaardige manier gebeurt.

Hongaarse Wire Haired Vizsla speelt en springt in de rivier

Oorsprong

Op afbeeldingen van duizend jaar oud zijn Magyar-jagers te zien met honden en valken. Deze honden lijken erg op de draadharige vizsla die we tegenwoordig kennen. Toen de Magyars naar andere landen trokken, namen ze de honden mee en als gevolg daarvan werden ze gekruist met andere rassen. Tijdens de twee wereldoorlogen verdween het ras bijna. Het ras heeft het echter overleefd omdat er een aantal het land uit werden gesmokkeld. Recent, selectief fokken leidde ertoe dat de vizsla nu een allround-jachthond is. De draadharige variant werd in de jaren dertig ontwikkeld en wordt steeds populairder onder jagers, aangezien deze hond beter bestand is tegen koud weer en koud water dan de kortharige variant.

Gezondheid

De Hongaarse draadharige vizsla is over het algemeen een gezond ras en heeft weinig rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Beweging

De draadharige vizsla heeft veel beweging nodig en moet genoeg te doen hebben: een volwassen hond heeft meer dan twee uur beweging per dag nodig. Zoals te verwachten is met zijn HPR-achtergrond (hunt, point, retrieve) is hij dol op apporteren, zowel op het land als in het water. Het is echter een veelzijdige hond die goed is in allerlei hondensporten, zoals behendigheid.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Zijn vacht moet wekelijks worden verzorgd. De draadharige vacht op de nek en het lichaam is tot 4 cm lang. De ondervacht is dikker in de koude wintermaanden. Hij heeft een kleine baard en borstelige wenkbrauwen. Verwijder dode of losse haren door ze met de hand te plukken.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.