Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bergamasco

Bergamasco

De vacht van de bergamasco is het meest opvallende kenmerk van deze hond. De vacht is vettig, lang, weelderig en valt in losse matten naar beneden. De kleur is grijs, vaal reebruin of licht reebruin. Deze honden zijn groot en krachtig, reuen worden 58-62 cm hoog en teven 54-58 cm. Een volwassen reu weegt 32-38 en een teef 26-32 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Bergamasco staande op het grasveld

Persoonlijkheid

Het waakinstinct van de bergamasco is vandaag de dag nog steeds aanwezig: hij is van nature alert en waakzaam en hij heeft een beschermend instinct. Vroege socialisatie en een ervaren eigenaar zijn daarom cruciaal. Het is geen ideaal ras als je voor het eerst een hond neemt, en hij heeft continue training nodig. Verder maakt hij het baasjes graag naar de zin.

Twee Bergamasco-honden in het veld

Oorsprong

De bergamasco is van oudsher een herders- en waakhond. Waarschijnlijk komt hij oorspronkelijk uit Perzië, waar hij duizenden jaren geleden nomadische boeren vergezelde, die met hun kuddes rondtrokken in vaak barre omstandigheden. Sommige van deze nomaden vestigden zich in de Italiaanse Alpen en de hond nam de naam aan van de regio waar hij werd gevonden: Bergamasco. Het ras stierf bijna uit doordat er na de oorlog minder wol werd geproduceerd in Italië, maar werd door betrokken fokkers nieuw leven ingeblazen.

Gezondheid

De bergamasco is een gezond ras en heeft geen rasspecifieke problemen.

Beweging

Deze hond heeft elke dag ongeveer een uur beweging nodig. Dit energieke ras heeft echter een uitstekend uithoudingsvermogen en beweegt graag veel meer als je hem de kans geeft. Verwijder eventueel vuil uit de vacht als je weer thuiskomt!

Voeding

Grotere honden hebben niet alleen een grotere eetlust, maar hebben ook voeding nodig met een andere verhouding vitamines en mineralen in vergelijking met kleinere rassen. Sommige grote hondensoorten, waaronder de bergamasco, zijn vatbaar voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Door vaker een kleine maaltijd aan te bieden, kun je dit risico minimaliseren.

Verzorging

Deze hond heeft een bijzondere vacht die in de verschillende fases van zijn ontwikkeling meer of minder aandacht nodig heeft. Als puppy moet de vacht wekelijks worden geborsteld. Vanaf tien maanden tot drie jaar, wordt de puppyvacht verwisseld voor de volwassen vacht. Deze moet dagelijks worden verzorgd om dreadlocks te voorkomen. Na drie jaar zijn de matten allemaal gevormd en heeft de vacht weinig aandacht nodig: twee keer per maand borstelen en een of twee keer per jaar wassen is voldoende. Als de hond ongeveer vijf jaar is, hoeft de vacht nauwelijks nog verzorgd te worden.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.