Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Beierse bergzweethond

Beierse bergzweethond

Deze gespierde, middelgrote hond is iets langer dan hij hoog is en weegt 20-25 kg als hij volgroeid is. Volwassen reuen zijn 47-52 cm hoog en teven 44-48 cm. Hun korte vacht is bruin, rood met een zwart masker of reebruin met of zonder zwart masker.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Twee Beierse berghonden die eigenaar bekijken

Persoonlijkheid

De Beierse bergzweethond is dapper, kalm, loyaal en trouw aan zijn eigenaar. Hij kan gereserveerd zijn tegenover onbekenden, dus vroege socialisatie is erg belangrijk. Het is ook belangrijk om hem te trainen, zodat hij leert terug te komen als hij wordt geroepen. Zo krijgt hij ook de kans om zijn neus te gebruiken.

Beierse Bergpuppy die op het gras liggen

Oorsprong

De Beierse bergzweethond is afkomstig van middeleeuwse jachthonden. Meerdere rassen en hondensoorten zijn afkomstig van deze honden, waaronder de Hannoveraanse zweethond. De Hannoveraanse zweethond werd gekruist met de rode bergzweethond om een lichtere soort te creëren en in 1870 werd de Beierse bergzweethond gefokt, een bloedhond die het koude spoor van gewond wild kon volgen in berggebieden. In 1912 werd er in München een vereniging opgericht voor het ras.

Gezondheid

Net als de meeste rassen kan ook de Beierse bergzweethond last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Deze hond is gefokt om op gewond wild te jagen, soms dagenlang, en heeft daarom een groot uithoudingsvermogen. Daarom heeft hij minimaal twee uur beweging per dag nodig. De Beierse bergzweethond is een werkhond. Hij wil graag speuren of andere hondenspelletjes doen die zijn lichaam, geest en neus uitdagen. Het is belangrijk dat hij leert terugkomen als hij wordt geroepen, omdat hij anders niet meer reageert als hij een spoor aan het volgen is.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding. Dit hondenras is trouwens ook vatbaar voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De zachte vacht heeft weinig onderhoud nodig, een keer per week borstelen is voldoende. Controleer dan meteen zijn oren en poten.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.