Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Basset Bleu de Gascogne

Basset bleu de gascogne

De basset bleu ziet eruit alsof hij van adel is en heeft een lang lijf en korte poten, wat kenmerkend is voor bassethonden. Hij is krachtig en atletisch, en is zeker geen logge, plompe hond. Hij is middelgroot, heeft een schofthoogte van 30-38 cm en weegt ongeveer 7-9 kg als hij volgroeid is. Zijn meest opvallende kenmerk is de kleur van zijn vacht: zwart op een witte achtergrond, waardoor de vacht blauw lijkt. Daarnaast kan hij ook taankleurige vlekken hebben (zie de rasstandaard voor meer informatie).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Basset Bleu De Gascogne staat in het veld

Persoonlijkheid

De basset bleu de gascogne is aanhankelijk richting familie en vrienden, maar enigszins afstandelijk tegenover onbekenden. Hij zou 'schrander' en 'vrijpostig' moeten zijn, woorden die maar weinig gebruikt worden in rasstandaarden. Dit geeft aan dat het een unieke hond is! Net als alle speurhonden is de basset bleu helemaal gelukkig als hij met zijn neus over de grond een interessant ruikend spoor kan volgen.

Basset Bleu De Gascogne staat in het veld

Oorsprong

Veel honden komen oorspronkelijk uit Frankrijk en, zoals de naam verraadt, geldt dat ook voor de basset bleu de gascogne. Hij is afkomstig uit Gascogne, in het Zuidwesten van Frankrijk. In de 12e eeuw werd al geschreven over de blauwe honden uit deze regio. Ze zouden helpen bij de jacht op everzwijnen, wolven en herten. Het ras was bijna uitgestorven begin 20e eeuw, maar de basset bleu de gascogne heeft het via fokprogramma's toch overleefd.

Gezondheid

De basset bleu lijdt voor zover bekend niet aan veel erfelijke afwijkingen. Zoals andere honden met dit soort lichaam hebben ze sneller last van afwijkingen aan de wervelkolom en een abnormale ontwikkeling van gewrichten.

Beweging

Zoals de meeste honden, stopt de basset bleu de gascogne vaak met luisteren als hij zijn neus volgt. Daarom is het essentieel dat hij leert terugkomen als je hem roept, en dat je alleen met hem gaat wandelen in veilige gebieden waar geen verkeer is. Hij is gefokt voor lange, langzame jachtavonturen en is dus eerder een langeafstandsloper dan een sprinter. Hij heeft een paar uur beweging per dag nodig om zijn energie kwijt te kunnen, net als de kans om zijn neus te gebruiken.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding. Dit hondenras is trouwens ook vatbaar voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De korte, dichte vacht vraagt weinig onderhoud. Als je hem een keer per week borstelt om dode haren te verwijderen, blijft hij er gezond uitzien. Af en toe een bad kan ook geen kwaad. De oren hebben extra aandacht nodig: hij kan last krijgen van oorontstekingen als gevolg van beperkte luchtstroom.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.