Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Que faire lorsque l’on a des chatons a donner ?

Que faire lorsque l’on a des chatons a donner ?

leestijd: 3 min

Je kattin heeft een nestje gekregen en natuurlijk ben je niet van plan de kittens allemaal bij te houden. Let op! Als je de kittens wilt weggeven, zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden.

In tegenstelling tot een handelaar die katten verkoopt, ben je niet verplicht je in te schrijven als kweker om je kittens gratis weg te geven. De inhoud van advertenties waarin kittens – al dan niet gratis – worden aangeboden, is bij wet geregeld.

Vanaf welke leeftijd mag een kitten weg bij de moeder?

Een kitten moet minstens twaalf weken oud zijn voor hij het nest mag verlaten. De leeftijd van de kittens moet vermeld worden in de advertentie waarin de kittens worden aangeboden. Het te vroeg spenen van een 'kattenbaby' kan leiden tot gedragsproblemen. Let ook op! Er is een verschil tussen de voeding van de kitten voorafgaand aan het spenen en de voeding van de kitten na het spenen.

Aan welke verplichtingen moet voldaan zijn voor een kitten wordt weggegeven?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken moeten ook kittens die gratis weggegeven worden geïdentificeerd worden door middel van een microchip. Iedere kat die van eigenaar verandert, moet geregistreerd zijn in een centrale databank. Het is de persoon die de kitten weggeeft of verkoopt, die de identificatie en registratie in orde moet brengen alvorens de kat af te staan. Als de kat van eigenaar verandert, moeten de gegevens aangepast worden in de centrale databank.

Voor geregistreerde katten kan een Europees paspoort aangevraagd worden bij de dierenarts. 

Als je beslist een van de kittens van het nest bij te houden, moet ook die kitten geïdentificeerd en geregistreerd worden voor de leeftijd van twaalf weken. 

Hoe adverteer je dat je kittens hebt die een nieuw thuis zoeken?

Vroeger wisselden kittens vooral van eigenaar via zoekertjes in de algemene pers. De Vlaamse wetgeving verbiedt particulieren advertenties voor kittens te plaatsen op zoekertjessites en social media, zoals Facebook. Alleen kwekers die in het bezit zijn van een HK-nummer, mogen dergelijke advertenties plaatsen en ze moeten in hun advertentie hun HK-nummer vermelden. 

De wet onderscheidt drie types kweker: hobbykweker, beroepskweker en kweker-handelaar. Welke type kweker jij bent hangt onder andere af van het aantal rassen waarmee je kweekt en het aantal nestjes dat je hebt per jaar. Advertenties in algemene media waarin kittens worden aangeboden, zijn alleen toegestaan als de advertentie het HK-nummer van de kweker vermeldt. (De voorwaarden om een HK-nummer te krijgen zijn wettelijk geregeld.)

Kun je vermelden dat het gaat om een raskat?

Een raskat moet beschikken over stamboom waaruit zijn afstamming blijkt. Om een stamboom te verkrijgen, moet de kitten voortkomen uit ouders die zelf een stamboom hebben. De vermelding "van ras X " (bijvoorbeeld: Siamese kat of Perzische kat) is alleen toegelaten als de kitten ingeschreven is in het stamboek. De stamboeken worden beheerd door stamboekvoerende verenigingen. Als de kitten niet officieel geregistreerd is als raskat, kun je hem omschrijven als "kat van het type x" of "met het uiterlijk van het ras x".