Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Guide to Boarding Catteries and Cat Sitting Services

Gids voor kattenpensions en -oppasdiensten

leestijd: 6 min

Als je je kat langer dan een dag alleen moet laten, heb je misschien een kattenpension of kattenoppasservice nodig.

Aangezien katten ongeveer twee derde van hun dag slapen (en zelfs meer als ze ouder worden), kunnen ze prima voor kortere tijd aan hun lot worden overgelaten, zolang je ze maar genoeg liefde en speeltijd geeft als ze wakker zijn!

Als je echter langer dan een dag wegblijft, moet je ervoor zorgen dat je kat goed wordt verzorgd. Als je geen gewillige vriend kunt vinden, probeer dan een kattenpension of maak gebruik van een kattenoppasservice.

 

Katten thuis laten

Katten zijn huisminnende, territoriale wezens, dus het makkelijkst is om te regelen dat je kat thuis wordt verzorgd als je weggaat. Ze zullen zich waarschijnlijk niet gestrest voelen als ze in hun vertrouwde omgeving zijn met hun vertrouwde geuren, voorwerpen, uitzichten en geluiden.

Als je geluk hebt, heb je een katvriendelijk maatje of buur die graag even langskomt om hem/haar eten te geven, zijn/haar kattenbak schoon te maken, vers water te geven en wat liefdevolle aandacht en knuffels!

Het beste alternatief voor een vriend of familielid die op je kat past, is een professionele huisoppas die in je huis verblijft terwijl jij weg bent en je kat verzorgt in zijn/haar gebruikelijke dagelijkse omgeving. Deze houdt niet alleen je kat in de gaten, maar geeft ook alle kamerplanten water en zorgt ervoor dat je huis er "bewoond" uitziet om inbrekers af te schrikken.

Er zijn alternatieven voor een huisoppas. Je kunt bijvoorbeeld een professionele dierenoppas of kattenoppasservice proberen. De diensten verschillen per persoon of bedrijf, maar meestal kun je verwachten dat er minstens twee keer per dag een dierenoppas of kattenoppas bij je thuis komt om je kat te voeren, met hem/haar te spelen en zijn/haar kattenbak schoon te maken.

Voor je gemoedsrust kun je besluiten om je kat binnen te houden terwijl je weg bent. Dit betekent niet alleen dat ze er altijd zijn als de dierenoppas langskomt, maar je zult ook meer gemoedsrust hebben omdat je weet dat ze niet buiten in de problemen kunnen komen.

Bespreek de volgende vragen met een professionele kattenoppas voordat je met hem of haar afspraken maakt, om er zeker van te zijn dat hij/zij bij jou past:

  • Welke ervaring heeft hij/zij met katten?
  • Welke verzekeringen heeft de oppas? Vraag of je zijn/haar certificaten mag zien voor je gemoedsrust.
  • Heeft hij/zij referenties? Neem contact met hen op voor een aanbeveling.
  • Is hij/zij een zzp'er of werkt hij/zij voor een dierenverzorgingsbureau? Als hij/zij voor een bureau werkt, welke extra diensten biedt het bureau dan aan (bijvoorbeeld een vervanger als je oppas ziek wordt)?

Wees niet bang dat je te veel vragen stelt - een professionele kattenoppas vindt dat helemaal niet erg. Sterker nog, hij/zij zal het eerder zien als een teken van een goed baasje en graag een praatje maken over zijn/haar professionele diensten met een mede-kattenliefhebber. Onthoud dat je hem/haar niet alleen verantwoordelijkheid geeft over je dierbare kat, je overhandigt ook je huissleutels!

Mond-op-mondreclame van vrienden en je dierenarts zijn goede uitgangspunten, maar doe ook je eigen huiswerk. Als je je om wat voor reden dan ook ongemakkelijk voelt over de regeling, volg dan je instinct en zoek een andere kattenoppas of kattenpension.

Welke dienst of persoon je ook kiest, geef je oppas en je kat de gelegenheid om elkaar te ontmoeten voordat je ze aan elkaar overlaat.

Als u eenmaal je perfecte kattenverzorger hebt gevonden, is het volgende wat je moet doen hem/haar een duidelijke en uitgebreide lijst met instructies over je kat geven en, indien relevant, je huis. Het kan handig zijn om persoonlijk met hem/haar te overleggen over de behoeften van je huisdier, en dan schriftelijke instructies voor hem/haar achter te laten.

Noteer naast je contactgegevens ook de voedingsinstructies van je kat, eventuele speciale voedings- of gedragsvoorschriften, zijn/haar favoriete spelletjes om te spelen en eventuele beperkingen - bijvoorbeeld op welke plaatsen in huis hij/zij wel en niet mag komen. Als je kat uitsluitend een binnenkat is, zorg er dan voor dat hij/zij dat weet!

Hij/zij moet ook weten welk merk kattenbakvulling je gebruikt en welk voer en lekkers je geeft, voor het geval deze opraken terwijl je weg bent.

Natuurlijk gebeuren er ongelukken en zijn er ziektes, of je er nu bent of niet, dus zorg er niet alleen voor dat je de vaardigheden zelf leert, maar ook dat je kattenoppas of verzorger gekwalificeerd is in eerste hulp bij katten. Het is ook een goed idee om een lijst achter te laten met instructies met betrekking tot alle huidige medische problemen die je kat kan hebben en, indien relevant, hoe en wanneer medicijnen moeten worden toegediend.

Het belangrijkste is je ervoor zorgt dat de kattenoppas al je contactgegevens heeft, plus die van een noodcontact, mocht hij/zij jou niet kunnen bereiken. Laat ook de contactgegevens van je dierenarts achter, evenals de microchipgegevens van je kat (indien relevant), plus alle noodzakelijke diergeneeskundige en medische gegevens.

Hoewel het misschien een beetje morbide lijkt, kun je met uw kattenoppas bespreken wat je zou willen dat er gebeurt als je kat tijdens je afwezigheid plotseling ziek wordt of overlijdt. Ook al is het een moeilijk onderwerp om te bespreken, het betekent dat jullie allebei weten wat het proces is voor elk doemscenario, wat later onnodig hartzeer kan voorkomen.

Kattenoppas-apps

Als je moeite hebt om een gerenommeerde kattenoppasservice bij jou in de buurt te vinden, zijn er een aantal kattenoppas-apps en -websites om je zoektocht veel gemakkelijker te maken! Hier zijn een paar suggesties (let wel, we hebben ze niet 'doorgelicht'):

Cat in a Flat

Cat in a Flat is een geweldige kattenoppas-app waarmee je kattenoppassers bij jou in de buurt kunt vinden. Het is heel eenvoudig te gebruiken, vul gewoon je postcode in en vind dierenoppassers bij jou in de buurt. Alle oppassers hebben een profielpagina waar hun referenties worden weergegeven - en je kunt van tevoren een persoonlijke ontmoeting regelen om er zeker van te zijn dat je de juiste persoon bent. Je kunt kiezen voor overnachtingen, een of twee keer per dag huisbezoek, wat je maar nodig hebt. Bovendien bieden sommige kattenoppassers ook extra diensten aan, zoals het water geven van je kamerplanten en kunnen ze ook voor andere kleine huisdieren zorgen.

Betrouwbare huisoppas

Als je vaak reist, voor zaken of voor je plezier, dan is Trusted Housesitters de perfecte kattenoppas-app voor jou. Eigenaren hoeven alleen maar een plan voor eigenaren aan te schaffen, wat een eenmalige jaarlijkse betaling is, daarna kun je zoveel oppas-sessies hebben als je wilt! Je kattenoppas kan updates en foto's sturen via de app, en zowel de oppas als jij hebben 24 uur per dag toegang tot de dierenartsadvieslijn.

Pawshake

Pawshake is een supereenvoudige kattenoppas-app. Je hoeft niet te betalen voor een abonnementsdienst, je betaalt alleen voor de oppas die aan jouw wensen voldoet. Reserveren gaat rechtstreeks via de app en je kunt van tevoren kennismaken met potentiële oppassers om ervoor te zorgen dat alle partijen tevreden zijn (inclusief je kat). Alle oppassers worden ook beoordeeld, dus je kunt er zeker van zijn dat je huisdier in goede handen is.

 

Prijzen voor kattenoppas

De prijzen voor kattenoppas kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ervaring van de persoon. Ga ervan uit dat je meer betaalt in het weekend, en bureaus brengen vaak andere kosten in rekening, dus zorg ervoor dat je van tevoren naar alle kosten vraagt, zodat je kunt vergelijken.

 

Kattenpensionsdiensten

Als je liever niet hebt dat er iemand bij je in huis komt of er de voorkeur aan geeft dat je kat 24 uur per dag gezelschap heeft, kun je een kattenpension overwegen. Dit is een populaire keuze en er zijn veel goed beheerde, zorgzame kattenpensions in het hele land.

Als je van plan bent om gebruik te maken van een kattenpension, probeer dan om je kat er al aan te laten wennen als hij/zij een kitten is, want oudere katten kunnen wat moeite hebben met een verandering van omgeving.

Het is belangrijk dat je goed op zoek gaat naar een gerenommeerd, erkend kattenpension met deskundig en zorgzaam personeel en goede, schone en comfortabele faciliteiten. De International Cat Care-website biedt uitstekend advies over het kiezen van een kattenpension, evenals vragen die je kunt stellen wanneer je een bezoek brengt.

Een kattenpension kiezen

Wij raden je altijd aan om een kattenpension van tevoren te bezoeken, om er zeker van te zijn dat het schoon is en dat de katten er warm, ontspannen en gelukkig uitzien. Je weet dan of het een plek is waar je kat zich thuis voelt en op zijn/haar gemak voelt.

Vergunning

Controleer of het kattenpension een vergunning heeft, want dat betekent dat diegene zich moet houden aan verschillende voorschriften op het gebied van hygiëne en veiligheid. Een kopie van de vergunning moet goed zichtbaar zijn opgehangen.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, wacht je niet tot het laatste moment met boeken, want de beste kattenpensions zijn vaak ruim van tevoren volgeboekt. Als je van plan bent om in de drukke zomermaanden of tijdens de kerst- en paasvakantie te reizen, moet je dit ruim van tevoren laten weten.

Benodigd papierwerk

Voordat je kat in een kattenpension kan worden ondergebracht, moet je een bewijs van up-to-date inentingen kunnen overleggen. Het is ook een goed idee om voor eventuele noodgevallen het kattenpensioen te voorzien van de gegevens van je dierenarts, de microchipgegevens van je kat en een overzicht van alle relevante diergeneeskundige voorgeschiedenis. Als je kat medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je duidelijke instructies achterlaat over hoe en wanneer ze moeten worden toegediend, evenals alles wat het kattenpension moet weten over voedings- of gedragsproblemen.

Hoe meer de medewerkers weten over de voorkeuren en antipathieën van je kat, hoe rustiger je kat zal zijn, zodat zowel jij als je huisdier kunnen ontspannen tijdens je vakantie!

 

Tarieven van kattenpensions

De tarieven van kattenpensions kunnen sterk variëren, afhankelijk van de betreffende faciliteit. Sommige bieden een gereduceerd tarief als je een extra kat hebt die ondergebracht moet worden.

Het is normaal dat je je zorgen maakt over het overlaten van de zorg voor je kat aan iemand anders, maar een gerenommeerd(e) kattenoppas of kattenpension geeft je de gemoedsrust dat je huisdier gelukkig en gezond is terwijl je weg bent.

Wil je meer weten over je nieuwe kitten of kat? Lees ons artikel over hoe je kat de wereld ervaart.